Proizvodi podložni opasnoj bakteriji koja je odnijela tri života u susjedstvu

Listerija je vrlo problematična bakterija, otporna na većinu antibiotika. U Makedoniji je dosad zabilježena tri smrtna slučaja zbog te bakterije.

25.7.2014.
8:14
VOYO logo

"Hrana koja je podložna rastu listerije će se pojačano kontrolirati u idućem razdoblju, naročito kada su u pitanju sirevi, obarene kobasice, proizvodi od ribe, neke vrste povrća...", kazala je za Blic načelnica Odjeljenja za veterinarsko javno zdravstvo Tamara Bošković.

Smatra i da bi proizvođači morali pojačano da kontroliraju kako sirove, tako i gotove proizvode budući da se ta vrsta bakterije može održati u različitim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otporna na većinu antibiotika

Potrošači bi pak trebali paziti da ne jedu sirovo ili nedovoljno pečeno meso, već isključivo termički obrađenu hranu, kao i dobro oprane namirnice.

"Listerija je vrlo problematična bakterija, otporna na većinu antibiotika, koja se razvija kao zapaljenje pluća, a završava upalom mozga, odnosno meningitisom" objašnjava prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i direktor Zavoda za javno zdravlje Niš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo