OTMICA DJECE U NIGERIJI: / Nepoznati broj napadača napao je djevojačku školu; Traga se za otetim djevojčicama

U napadu na srednju državnu djevojačku školu na sjeverozapadu Nigerije nepoznati napadači oteli su nekoliko stotina djevojčica, procjenjuje se da ih je oteto najmanje 300

26.2.2021.
14:00

Nepoznati napadači oteli su nekoliko stotina djevojčica školske uzrasti iz grada Jangebea na sjeverozapadu Nigerije rano u petak, rekao je glasnogovornik vlade, a riječ je o drugoj otmici djece u nešto više od tjedan dana.

Zasad nije poznat točan broj djevojčica otetih u napadu na srednju državnu djevojačku školu u Jangbeu, ali procjenjuje se da ih je oteto najmanje 300. "Nepoznati broj napadača nasumično je pucao i odveo djevojčice", rekao je Sulaiman Tanau Anka, povjerenik za informiranje iz savezne države Zamfara. "Prema meni dostupnim informacijama, došli su u vozilima kojima su odvezli učenice, a neke su odveli pješke". Snage sigurnosti prolaze područjem i tragaju za otetim djevojčicama, dodao je.

Policija, vojska i obavještajne službe nisu odgovorili na pozive za komentarom.

Otmice školske djece postale redovita pojava

Porast broja naoružanih militanata na sjeverozapadu zemlje doveo je do sloma sigurnosti na sjeveru najmnogoljudnije afričke zemlje, gdje su otmice školske djece postale redovita pojava. Porast je djelomično potaknut značajnim vladinim plaćanjem otkupnina u zamjenu za djecu, rekli su službenici, govoreći o tome pod uvjetom da ostanu anonimni. Nigerijska vlada redovito niječe takve otkupnine.

Prošli tjedan, nepoznati napadač ubio je učenika u noćnom napadu na internat u središnjoj državi Niger te je oteo 42 osobe, uključujući i 27 učenika. Taoci tek trebaju biti pušteni. U prosincu, deseci napadača oteli su 344 dječaka školskog uzrasta iz grada Kankare na sjeverozapadu savezne države Katsine. Oslobođeni su nakon šest dana, no vlada je zanijekala da je platila otkupninu.

Ogranak Islamske države u zapadnoj Africi oteo je 2018. godine više od 100 djevojčica školske uzrasti iz grada Dapchija na sjeveroistoku Nigerije, i sve su puštene, osim djevojčice kršćanske vjeroispovijesti. Otkupnina je plaćena, prema Ujedinjenim narodima.

Kriminalne bande ubile stotinu ljudi

Možda najzloglasnija otmica proteklih godina bila je kad su militanti Boko Harama oteli 276 djevojčica iz grada Chiboka u saveznoj državi Borno u travnju 2014. godine. Incident je privukao veliku globalnu pozornost, dok je nekoliko poznatih osoba pozvalo na njihovo puštanje. Većinu je pronašla ili spasila vojska, ili su oslobođeni u pregovorima između vlade i Boko Harama, također za pozamašnu otkupninu. Oko 100 djevojaka i dalje nedostaje, ili su s Boko Haramom ili su mrtve, rekli su sigurnosni službenici.

Kriminalne bande koje pljačkaju i otimaju na sjeveru zemlje ubile su stotine ljudi. Zemlja se također bori s time da suzbije islamističke pobune na sjeveroistoku i nasilje u zajednicama zbog prava na ispašu u središnjim državama. Predsjednik Muhammadu Buhari zamijenio je svoje dugotrajne vojne zapovjednike ranije ovaj mjesec zbog pogoršanja nasilja, s naoružanim skupinama koje se bore da zadobiju kontrolu nad sjeveroistočnim gradovima preplavljenim pobunama.

Možda će te zanimati

TARAPANA /

Sudac se šokirao kad je vidio zadnji udarac raspojasanog Hrgovića: 'Aaaaa... To je to stari, dosta je, dosta'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali