OPTIMISTIČNA PROGNOZA IZ SUSJEDSTVA: / 'Epidemija će početi prolaziti u svibnju, najkasnije u lipnju, postoji razlog za to'

Image

Dječji pulmolog iz Srbije ističe kako je optimist, ali ipak upozorava da je mnogo faktora koje je teško predvidjeti

20.3.2020.
7:56
Play logo

"U Lodiju, u predgrađu Milana, u Italiji, broj novih slučajeva inficiranih stagnira, što bi moglo značiti da je epidemija na vrhuncu i kreće ka opadanju. U Kini je vrhunac bio sredinom veljače, a od tada je prošlo mjesec i pol dana, pa je epidemija u prolazu.

Simulacija matematičkog modela švedskih i švicarskih znanstvenika ukazuje da bi svibanj, najkasnije lipanj, moglo biti razdoblje prolaska epidemije“ rekao je dr. Branimir Nestorović, dječji pulmolog i alergolog u iz beogradske Sveučilišne dječje klinike za Kurir, upozoravajući kako su bilo kakve prognoze dosta nezahvalne jer postoji mnogo faktora na koje se ne može utjecati i teško ih je predvidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

UV indeks važniji od temperature

Jedan od njih je vrijeme, pri čemu ističe kako nije toliko važna temperatura nego ultraljubičasto zračenje.

"UV zračenje ubija virus, neki kažu da kada je UV indeks veći od tri, same temperature imaju relativno mali učinak, ali se vidi na primjeru Australije da je ipak broj zaraženih manji nego u drugim zemljama. Doduše, Australija je rjeđe naseljena, a dostupna samo avionom, pa je kontrola putnika koji ulaze lakša, samim tim prenošenje epidemije je teže“, pojašnjava pulmolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra i da će u Grčkoj, koja je također teško pogođena epidemijom, ona završiti nešto ranije upravo zbog višeg UV indeksa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Najjači udar u četvrtom tjednu'

Prema dosadašnjim iskustvima, ističe kako je najjači udar epidemije u trećem ili četvrtom tjednu te kako Srbija ne bi trebala strahovati od talijanskog scenarija jer se reagiralo ranije. No ponovo ističe kako postoji niz faktora koje je teško predvidjeti.

"Imali smo tri tjedna da se organiziramo, vjerujem da nećemo imati velikih problema. Liječnici su uvek pesimisti, pa daju najcrnje prognoze. Ja spadam u optimiste, a optimizam može da pomogne da bez većih problema prebrodimo ovu epidemiju i dočekamo ljeto i odlazak na more, što se sada čini tako nedostižno“, zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo