ONI ĆE SE NAMJERNO ZARAZITI KORONAVIRUSOM: / 90 mladih će na svojoj koži pokazati koje je cjepivo bolje

Devedeset osoba u dobi od 18 do 30 godina namjerno će se zaraziti koronavirusom kako bi se u studiji 'Human Challenge' preispitala učinkovitost cjepiva

17.2.2021.
13:51
Profimedia, Ilustracija: Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zdravi mladi dobrovoljci bit će namjerno zaraženi koronavirusom s ciljem testiranja cjepiva u sklopu prve svjetske "Human Challenge" studije covida-19 koja će se provesti u Velikoj Britaniji. "Human Challenge" je naziv za kontrolirano ispitivanje infekcije na ljudima i vrsta je kliničkog ispitivanja cjepiva ili drugog lijeka koje uključuje namjerno izlaganje ispitanika bolesti koja se istražuje.

Etičko odobrenje

U istraživanju koje je dobilo etičko odobrenje i započet će u sljedećih nekoliko tjedana, sudjelovat će 90 osoba u dobi od 18 do 30 godina. Dobrovoljci će biti izloženi virusu u sigurnom i kontroliranom okruženju dok će medicinari nadzirati njihovo stanje i zdravlje. Dosad je u Velikoj Britaniji cjepivo protiv covida-19 dobilo više od 15 milijuna ljudi. "Human Challenge" studije odigrale su ključnu ulogu u razvoju liječenja brojnih bolesti, među kojima su malarija, tifus, kolera i gripa.

Ovo će testiranje znanstvenicima pomoći da ustanove koja je najmanja količina koronavirusa potrebna da se izazove infekcija i kako ljudski imunosni sustav na nju reagira. Rezultati će liječnicima omogućiti bolje razumijevanje covida-19, a rezultati će pridonijeti daljnjem razvoju cjepiva i načina liječenja. Studiju u suradnji provode Radna skupina za cjepiva vlade Velike Britanije, londonski Imperial College, zaklada Royal Free London NHS Foundation Trust i britanska tvrtka hVIVO, koja posjeduje laboratorije i pionir je u ovakvim ispitivanjima.

Nizak zdravstveni rizik

Clive Dix, koji privremeno predsjedava Radnom skupinom za cjepiva je rekao: "Zajamčili smo niz sigurnih i učinkovitih cjepiva za Veliku Britaniju, no neophodno je potrebno nastaviti s razvojem novih cjepiva i načina liječenja covida-19. Očekujemo da će nam studije pružiti jedinstven uvid u to kako virus djeluje te da će nam pomoći da shvatimo koja cjepiva nude najbolje izglede za sprečavanje zaraze."

Pojasnio je da će u istraživanju znanstvenici koristiti virus koji cirkulira Velikom Britanijom od početka pandemije u ožujku, a za zdrave osobe koje će dobrovoljno biti njime zaražene predstavlja nizak zdravstveni rizik.

"Molimo volontere u dobi između 18 i 30 godina da se pridruže našem istraživačkom pothvatu kako bi nam pomogli da shvatimo na koji način virus inficira ljude i kako se tako brzo uspijeva proširiti među populacijom", rekao je voditelj istraživanja, dr. Chris Chiu s Imperial Collegea. Istaknuo je da je krajnji cilj istraživanja ustanoviti koja cjepiva i načini liječenja najbolje djeluju u borbi protiv ove bolesti.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali