Play ponuda

OK VIŠE NIJE OK: / Ovaj dosad uobičajeni znak stavljen je na crnu listu simbola desnih ekstremista

Image
Foto: Profimedia, Alamy

Palac i kažiprst spojeni u krug uz ispružene ostale prste američka je Antidifamacijska liga dodala na popis simbola koje koriste desničarski ekstremisti

30.9.2019.
7:50
Profimedia, Alamy
Play ponuda

Gesta ruke OK, odnosno palac i kažiprst spojeni u krug uz ispružene ostale prste, postala je simbol mržnje prema američkoj Antidifamacijskoj ligi. Ova je organizacija jučer dodala taj i još nekoliko znakova, memeova i slogana na svoj popis simbola koje koriste desničarski ekstremisti, piše CNN.

Uspješna prijevara

Povezanost znaka OK i bjelačkih supremacista započela je kao prijevara kojom su korisnici 4chana htjeli namamiti medije i liberale na žestoke reakcije. Iako to nije razlog zbog kojih bi taj simbol postao omražen, stvar je u tome što ga je prihvatila alternativna desnica.

"Čini se da su barem neki bjelački supremacisti napustili ironičnu ili satiričnu namjeru iza prvobitnog 'trolanja' i upotrijebili su simbol kao iskren izraz nadmoći bijelaca", objavila je ADL u svom izvješću i kao primjer navela Brentona Tarranta, ekstremista koji je u ožujku ubio 51 muslimana u dvije džamije na Novom Zelandu. On je koristio taj simbol tijekom prvog saslušanja na sudu.

"Posebnu pozornost obraćamo na one simbole koji iskazuju trajnu moć kao i one koji se s internetske upotrebe prenose u stvarni svijet", zaključio je rekao je Mark Pitcavage, stariji suradnik ADL-ovog Centra za ekstremizam.

Image
MANIJAK KOJI JE POČINIO MASAKR U CHRISTCHURCHU NE SMATRA SE KRIVIM: /

Na Facebooku prenosio jezivo krvoproliće

Image
MANIJAK KOJI JE POČINIO MASAKR U CHRISTCHURCHU NE SMATRA SE KRIVIM: /

Na Facebooku prenosio jezivo krvoproliće

Informiranje je ključ

Antidifamacijska liga međunarodna je židovska nevladina organizacija, koja je osnovana 1913. godine, a trenutačno ima 29 ureda u SAD-u i tri u ostatku svijeta. Tvrde da se bore protiv "antisemitizma i svih oblika zadrtosti" te djeluju putem "informiranja, obrazovanja i zakonodavstva".

"Vjerujemo da policiju i javnost treba u potpunosti informirati o značenju ovih simbola, što može poslužiti kao prvi znak upozorenja na prisutnost mrzitelja u zajednicama ili školama", rekao je Jonathan Greenblatt, izvršni direktor ADL-a.

Play ponuda
Play ponuda