Play ponuda

U ovim zanimanjima plaće su najbrže rasle u proteklih godinu dana

shimmer fallback

Novi trendovi u porastu plaća u Americi pokazuju da priče o neisplativosti rada na društvenim poslovima i u znanosti u odnosu na one u tehničkim zanimanjima nisu baš tako točne.

5.10.2013.
11:47
Play ponuda

Naime, PayScale Index, koji mjeri promjene u naknadama za posao u punom radnom vremenu u privatnom sektoru po kvartalima, zabilježio je najveći rast plaća upravo u medijima i izdavaštvu od 2012. do ove godine. Bazna godina za usporedbu im je godina financijskog rasta - 2006., i pokazuje kako je nakon katastrofalne 2009. godine taj sektor zabilježio lani značajan rast u plaćama - veći nego u bilo kojem drugom sektoru od čak 3,9 posto.

U ove poslove ubrajaju i odnose s javnošću, entertainment i performere, kao i zaposlenike u medijima i komunikacijama. Usporedbe radi, navedimo da su zaposleni u razvoju informacijskih tehnologija zabilježili rast plaća od 2,3 posto. Oni su, pak, godinu ranije zabilježili značajan porast pa i to može biti razlog što nisu rasli više. Napominje se da svaka kategorija posla čije plaće rastu 1,7 ili više posto bilježe brži porast od nacionalnog prosjeka.

Među bolje plaćenima su i biotehnološki poslovi, prijevoz i pravničke usluge, a najsporije od navedenih poslova su plaće rasle u maloprodaji.

Play ponuda
Play ponuda