Strogi novi zakon koji beskućnicima zabranjuje spavanje na mađarskim ulicama stupio je na snagu u ponedjeljak, a skupine za ljudska prava kritiziraju ga i kažu da je nehuman. Zakon je donesen nakon ustavnog amandmana prihvaćenog u lipnju, kojim se spavanje beskućnika na javnom mjestu tretira kao kazneno djelo.

Policija je prema novom zakonu ovlaštena narediti beskućnicima da se presele u skloništa. Ne poslušaju li tri puta unutar razdoblja od 30 dana, policija ih može pritvoriti i uništiti im osobne stvari. Desničarska vlada premijera Viktora Orbana rekla je da je svrha novog zakona beskućnicima osigurati primjerene životne uvjete te da je u tu svrhu namijenila novac.

'Zakon za zastrašivanje beskućnika'

Međutim Gabor Ivanyi, voditelj skupine Oltalom (sklonište) u čijem sklopu djeluju skloništa koja obuhvaćaju 600 kreveta u Budimpešti, rekao je da vlada nije uspjela obaviti dobar dijalog s dobrotvornim organizacijama prije no što je donijela zakon. "Taj zakon služi zastrašivanju beskućnika, da ih se natjera da napuste ulice", rekao je Ivanyi. "Oni su uplašeni i ne znaju što da rade. Ne znamo što će se sutra dogoditi".

U ponedjeljak ujutro nestali su svi beskućnici u pothodnicima u središtu Budimpešte, gdje bi ih inače bilo mnogo. Vlasti kažu da su namijenile 9 milijardi forinta (32, 17 milijuna dolara) za brigu o beskućnicima u proračunu za 2018. te dodatnih 300 milijuna forinti za proširenje kapaciteta skloništa. "Vjerujemo da beskućnicima moramo dati dodatnu pomoć, a ne dodatna prava", rekao je državni tajnik Bence Retvari novinarima u subotu, prema video snimci objavljenoj na internetskoj stranici HirTv.