KAOS NA G20: / Policija zbog prosvjednika koji razbijaju sve pred sobom traži pojačanja, Melania ostala blokirana u hotelu

Image
Foto: AFP

Novi sukobi policije i prosvjednika izbili su danas ujutro u Hamburgu pred početak dvodnevnog samita G20, zemalja s najsnažnijim ekonomijama u svijetu.

7.7.2017.
12:27
AFP
VOYO logo

Prosvjednici su napali policijsku postaju u četvrti Altona, zapalili policijska patrolna vozila i bacali zapaljiva sredstva u blizini željezničke postaje, nakon čega je policija uputila upozorenje građanima da izbjegavaju to područje i drže se podalje od prosvjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
U PAKLENOJ NOĆI U HAMBURGU VIŠE OD 70 OZLIJEĐENIH: /

Prosvjednici podigli barikade, uništavali i palili pa se žestoko sukobili s policijom

Image
U PAKLENOJ NOĆI U HAMBURGU VIŠE OD 70 OZLIJEĐENIH: /

Prosvjednici podigli barikade, uništavali i palili pa se žestoko sukobili s policijom

Policija je javila da je broj ozlijeđenih policajaca porastao na 159, a 45 prosvjednika je privedeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više vozila je zapaljeno i na aveniji Elbchausee, iznad zapadnog dijela grada diže se gusti crni dim. Stotine prosvjednika u raznim dijelovima grada pokušavaju probiti policijske kordone kako bi poremetili početak samita. Iako policija poziva prosvjednike da se mirno raziđu, sukobi su ipak izbili, posebice na dokovima Elbe i kod prometnog čvora Berliner Tor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka je policija zatražila pojačanje zbog eskalacije nasilja, rekao je njihov glasnogovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabilježeno je još nekoliko incidenata, poput onog da američka prva dama Melania Trump zbog prosvjeda nije mogla izaći iz hotela u kojem predsjednički par odsjeda, javila je njemačka agencija dpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble otkazao je sastanak s učenicima u školama zbog sigurnosne situacije u gradu, javlja Reuters.

SASTAJU SE NAJVEĆI POLITIČKI RIVALI: Donald Trump pred velikom kušnjom – Hoće li popustiti pritiscima Merkel i Putina?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 1000 ljudi u bijelom i ljubičastom skandiralo je na dokovima: "Gubite se, gubite se". Policajci su koristi palice, tvrdi jedan očevidac, a kod Berliner Tora je na policiju navalilo oko 200 prosvjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš je cilj probiti se u plavu i na kraju u crvenu zonu", kazao je Christian Blank iz protuglobalizacijskog pokreta Attack.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupina "Block G20 - Obojite Crvenu zonu" je ranije objavila da će sve učiniti kako bi poremetila održavanje samita. Prosvjedima će se pridružiti i gradonačelnik New Yorka Bill De Blasio, gorljivi kritičar predsjednika Donalda Trumpa, objavio je na Twitteru gradonačelnikov glasnogovornik. Prema najavama glasnogovornika Erica Phillipsa, De Blasio će posjetiti ne samo Hamburg već i Berlin.

"Gradonačelnik New Yorka odlazi na G20 prosvjedovati protiv kapitalizma dok obrazovanje, infrastruktura i sve ostalo truli pod njegovom 'naprednom' upravom", uzvratio je na Twitteru Trumpov sin, Donald Trump Jr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjedu se danas pridružilo oko 12.000 ljudi, dok bi u subotu taj broj mogao narasti na 100.000.

Image
Foto: AFP

German Chancellor Angela Merkel and US President Donald Trump sit at the start of the "retreat meeting" on the first day of the G20 summit in Hamburg, northern Germany, on July 7. Leaders of the world's top economies will gather from July 7 to 8, 2017 in Germany for likely the stormiest G20 summit in years, with disagreements ranging from wars to climate change and global trade. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND POOL / John MACDOUGALL

Otvoren samit, Merkel pozdravlja čelnike G20

Njemačka kancelarka Angela Merkel službeno je u petak izrazila dobrodošlicu čelnicima zemalja G20 na samitu u Hamburgu, dok iza kulisa delegacije pokušavaju premostiti razmimoilaženja i dogovoriti se oko završne deklaracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Svi smo svjesni velikih globalnih izazova. Znamo da je vremena malo i zbog toga se rješenja mogu pronaći samo ako smo svi spremni na kompromis i zajednički rad', rekla je njemačka kancelarka Merkel.

Sastanak na vrhu je već poslužio da se istakne duboki ponor koji se otvorio između predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i mnogih čelnika G20 oko pitanja trgovine, klimatskih promjena i migracija, s obzirom na to da Trump u završnu deklaraciju želi uvrstiti svoju ekonomsku nacionalističku agendu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki predsjednik Donald Trump i njegov ruski kolega Vladimir Putin rukovali su se prvi put na početku samita G20 u njemačkom Hamburgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnije će dvojica predsjednika održati sastanak s ciljem popravljanja odnosa njihovih zemalja, koji su narušeni krizom koja uključuje i navodno rusko miješanje u američke predsjedničke izbore. Sastanak bi mogao trajati 30 minuta do sat vremena, a na njemu bi mogli sudjelovati i američki državni tajnik Rex Tillerson, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i dva prevoditelja.

Kratka videosnimka koju je na Facebooku objavila njemačka vlada pokazuje rukovanje dvojice nasmiješenih lidera. Još se ne zna hoće li nakon sastanka razgovarati s novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analitičari predviđaju da će sastanak na vrhu G20 ovaj vikend u Hamburgu biti vjerojatno najnapetiji od osnutka foruma 2008.

Razlike kada je posrijedi borba protiv klimatskih promjena, razlike u stajalištima o slobodnom tržištu, prvi susret američkog i ruskog predsjednika u teškom ozračju, napetosti između Amerike i Kine, iskre u odnosima između Njemačke i Turske - rijetko su dosad sporna pitanja bila tako brojna na nekom od međunarodnih sastanaka na ovoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacrt završne izjave, koju je dpa dobio na uvid, pokazuje da će Trump na samitu ostati izoliran po pitanju klimatskih promjena. Promatrače posebno zanima kako će se G20 postaviti prema problemu trgovine, podsjećajući da je na prošlom samitu u Kini istaknuta privrženost promicanju globalne trgovine i odbacivanje protekcionističkih politika.

U petak će se raspravljati o mjerama borbe protiv terorizma gdje se očekuje velika potpora čelnika G20. Upravo će to biti glavni naglasak govora britanske premijerke Therese May.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo