Play ponuda

NJEMAČKA POLICIJA POD OGROMNIM PRITISKOM: / Šteta od krađe iz Zelene riznice je tolika da se ne može nadoknaditi nikakvim novcem

Image
Foto: Profimedia/Polizei Sachsen

Praksa njemačkih muzeja je da osiguravaju samo izloške koji se posuđuju drugim institucijama, jer su premije osiguranja veće od potencijalne štete

28.11.2019.
12:37
Profimedia/Polizei Sachsen
Play ponuda

Nakon što su u ponedjeljak pljačkaši opustošili Zelenu riznicu u Dresdenu i odnijeli stotinjak komada vrlo vrijednog nakita, otkriveno je kako ukradeno blago, procijenjeno na više od milijardu eura nije bilo osigurano. Njemački ministar financija Olaf Scholz rekao je kako je to uobičajena praksa u muzejima, jer su premije osiguranja uglavnom veće od potencijalne štete.

Zelena riznica inače sadrži više od 4000 predmeta od zlata, srebra, dragulja i bjelokosti koji datiraju sve do 18. stoljeća koji se smatraju najvećom kolekcijom baroknog blaga u Europi. No, ništa od toga nije bilo osigurano.

Image
PROCURILA SNIMKA NAJVEĆE PLJAČKE OD 2. SVJETSKOG RATA: /

Ukrali 100 komada nakita toliko vrijednih da nemaju ni cijenu

Image
PROCURILA SNIMKA NAJVEĆE PLJAČKE OD 2. SVJETSKOG RATA: /

Ukrali 100 komada nakita toliko vrijednih da nemaju ni cijenu

Ovo se ne može nadoknaditi novcem

"Državni muzeji uobičajeno osiguraju umjetnine koje se posuđuju drugim institucijama, no često to ne čine za svoje trajne kolekcije jer imaju ograničen budžet", objasnila je za BloombergJulia Ries, voditeljica Odjela za umjetnine i nakit u osiguravajućoj kući Ergo Group i dodala kako se ova kolekcija ne može nadoknaditi novcem.

Zbog toga je policija pod velikim pritiskom da pronađe nakit, jer će cijela kolekcija i njena vrijednost, u suprotnome, biti nepovratno izgubljene. Osim propusta u osiguranju, otkriveno je i da su kradljivci uzrokovali požar u blizini muzeja, čime su prekinuli opskrbu strujom. Potom su razbili prozor i ušli u muzej. Na nadzornim snimkama vidljive su dvije osobe kako razbijaju izloge i grabe plijen.

Nema uhićenih

Policija sumnja da je više ljudi sudjelovalo u najvećoj pljački nakon Drugog svjetskog rata. Čak 16 policijskih patrola je pročešljalo cijeli grad kako bi našli auto za bijeg, no vjeruju kako se radi od Audiju kojeg su pronašli spaljenog u podzemnoj garaži u blizini muzeja. Dosad nema uhićenih, niti bilo kakvih drugih saznanja o pljački.

Play ponuda
Play ponuda