Stručnjak je objasnio da prevaranti objavljene potvrde o cijepljenju mogu iskoristiti da s njih skidaju serijske brojeve za različite namijene, kao što su žig ili potpis liječnika, i to u najmanju ruku za krivotvorenje potvrda o cijepljenju

Cijepili ste se protiv korone pa fotkali potvrdu i to objavili na društvenim mrežama? Izgleda da ipak niste baš dobro promislili. Naime, Johannes Caspar, povjerenik Grada Hamburga za zaštitu podataka i slobodu pristupa informacijama, objasnio je za DPA da cijepljeni protiv koronavirusa često objavljuju svoje podatke na internetu. Naveo je da to nije pametno objavljivati, a konkretno je govorio o knjižici cijepljenja ili o potvrdi.

"Kada cijepljenja osoba objavi na internetu fotografiju svoje knjižice cijepljenja, kriminalci to mogu iskoristiti kao predložak", rekao je Caspar za DPA.

Stručnjak je objasnio da prevaranti to mogu iskoristiti da odatle skidaju serijske brojeve za različite namijene, kao što su žig ili potpis liječnika, i to u najmanju ruku za krivotvorenje potvrda o cijepljenju.

Cijena krivotvorenih potvrda penje se i do 250 eura

Ovaj problem u Njemačkoj sve više uzima maha. Kako cijepljenje napreduje tako je sve izvjesnije da status cijepljenja protiv korone vodi prema lakšem prolaženju kroz sustav mjera i ograničenja uvedenima zbog pandemije.

Nedavna akcija policije Donje Saske je najnoviji primjer toga. U akciji je razbijena organizacija koja je krivotvorene dokumente prodavala po cijeni od 99 do 250 eura. Društvenim mrežama već se neko vrijeme šire fotografije lažnih potvrda o cijepljenju protiv Covida, a one se lako mogu kupiti i na internetu, primjerice u online dućanu Etsyja.

Isto tako, stručnjaci za kibernetičku sigurnost nedavno su upozoravali da je na internetu vrlo lako kupiti lažnu potvrdu o cijepljenju ili Covid putovnicu i da se one "prodaju kao kikiriki".

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.