TAJNE KENNEDYJEVE ADMINISTRACIJE: / Objavljeni dugo skrivani dokumenti koji otkrivaju neke iznimno bizarne poteze predsjednika

Nedavno je objavljeno na tisuće dokumenata povezanih sa smrću američkog predsjednika Johna F. Kenedya, a neki od najzanimljivijih dijelova mnoge su šokirali.

30.10.2017.
7:02
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

1. Američki dužnosnici htjeli su ponuditi samo 0,2 dolara za ubojstvo Fidela Castra

Jedan od nedavno objavljenih dokumenta detaljno opisuje zavjeru koju su orkestrirali dužnosnici Kennedvove uprave, takozvanu operaciju Bounty, kojom su Kubancima nudili razne financijske nagrade za 'ubojstvo ili predaju poznatih komunista'.

Glavni ciljevi Operacije Bounty bili su svrgnuti kubansku vladu i 'staviti pritisak na kubanske komuniste stvaranjem nepovjerenja i razdora', stoji u jednom od dokumenata.

SAD su planirale iz aviona ispustiti nekoliko stotina tisuća letaka diljem Kube, kako bi informirali građane o nagradama te im objasnili uvjete. Ono što se predlagalo su iznosi koji su se kretali od 100.000 dolara za državne službenike do 57.700 dolara za 'voditelje službi i odjela'.

No prema ovim je dokumentima Castro ipak bio u drugom planu. 'Letak koji će biti među najpoželjnijima je onaj na kojem stoji cijena glave Fileda Castra za koju će onaj koji ga sredi dobiti 2 centa', navodi se u dokumentima.

2. Oswald se susreo s sovjetskim dužnosnikom koji je bio povezan s KGB-ovim 'Odjelom za ubojstva' samo nekoliko tjedana prije Kennedyevog ubojstva

Samo nekoliko tjedana prije nego se dogodio atentat na američkog predsjednika Kennedyja, Lee Harvey Oswald sastao se s poznatim časnikom KGB-a u Sovjetskom veleposlanstvu u Mexico Cityu, prema dokumentu CIA-e.

CIA je navodno znala za ovaj sastanak koji se dogodio 28. rujna 1963., jer je presrela poziv između Oswalda i djelatnika veleposlanstva 1. listopada. Iz poziva se jasno dalo naslutiti da se Oswald susreo s konzulom Valerijem Vladimirovicidentificirala kao 'časnika KGB-a' povezanog s 13. odjelom KGB-a, 'odgovornim za sabotaže i ubojstva'.

Tijekom poziva, Oswald je pričao na krnjem ruskom jeziku, nije krio svoj identitet, a stražara koji je odgovorio na telefon upitao je ako postoji 'nešto novo u vezi s telegramom za Washington'. Prema dokumentu koji opisuje poziv, stražar je provjerio temu zatiom odgovorio da je zahtjev upućen no da još ništa nije potvrđeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jedan časnik FBI-a kazao je kako se Oswaldov sastanak s Kostikovom u veleposlanstvu održao s jednim ciljem,a to je 'dobiti sovjetsku podršku za američku putovnicu ili vizu', navodi se u dokumentu.

Dokument ne spekulira niti zaključuje da je Oswald, koji je kasnije pucao na Kennedyja izvšavao bilo kakve ruske zahtjeve.

3. Britanski lokalni novinski list primio je neobične informacije samo nekoliko minuta prije atentata

Britanski izvjestitelj za Cambridge News primio je telefonski poziv samo 25 minuta prije nego što je pucano na američkog predsjednika Kennedya u kojem mu je nepoznati muškarac kazao da mora 'nazvati američko veleposlanstvo u Londonu zbog važih i velikih vijesti', prema dokumentu FBI-a.

Nakon što je novinar saznao za atentat, izvijestio je lokalnu policiju o neobičnom pozivu kojeg je primio. Policija je njegovu izjavu odmah prenijela u MI5, britansku domaću agenciju za sigurnost. MI5 je tada obavijestio FBI.

Činilo se da je FBI ozbiljno shvatio ovu informaciju s obzirom na to da je ova informacija u vrlo kratkom vremenu stigla do najviših razina agencije, uključujući tadašnjeg direktora J. Edgara Hoovera.

4. Nakon što je vlasnik teksaškog noćnog kluba usmrtio Oswalda, FBI je počeo tražiti striptizetu imena 'Kitty'

Jedan od objavljenih dokumenata FBI-a opisuje napore ove agencije koji su uloženi u potragu za striptizetom iz New Orleansa po imenu Kitty, čije prezime nije bilo poznato.

Vjerovalo se da je bila povezana s Jackom Rubyem, vlasnikom noćnih klubova u Dallasu koji je usmrtio Oswalda dok se nalazio u pritvoru. Bilo je to 24. studenoga 1963. godine.

FBI-jevi napori da pronađu Kitty na koncu su propali jer im je poslovni agent American Guild of Variety Artistsa, Leon Cornman, prenio informciju prema kojoj je jedina striptizeta s područja New Orleansa pod nazivom Kitty, a koja se zvala Kitty Raville, počinila samoubojstvo u kolovozu ili rujnu 1963. godine.

5. CIA je u plan o ubojstvu Castra željela uključiti i mafiju

Izvješće Rockefellerove komisije iz 1975. godine, označeno kao 'top secret' opisuje planove Kennedyjeve administracije koji su uključivali to da im se pridruži mafijaš Sam Giancan koji je trebao ubiti Fidela Castru.

CIA je otišla korak dalje te je angažirala posrednika koji se trebao približiti Samu Giancanu te mu predloži plan i iznos od 150.000 dolara koji bi mu bio isplaćen ukoliko prihvati taj posao. Tražili su od njega da nađe čovjeka koji bi otišao na Kubu i ubio Castra, stoji u objavljenim dokumentima.

Giancana je bio ugledni talijansko-američki mafijaš koji je živio u Chicagu. U izvješću se navodi i zabrinutost tadašnjeg državnog odvjetnika Roberta Kennedyja koji je kazao da takav plan ne može biti izveden jer se Giancana nalazi pod njihovom prismotrom.

'Glavni državni odvjetnik Kennedy izjavio je kako CIA nikada ne bi trebala napraviti taj korak i uključiti mafijaše u svoje poslove bez prethodnog provjere sa Ministarstvom pravosuđa jer bi bilo teško te osobe u budućnosti tužiti', navodi se u izvješću.

6. Holivudska djevojka A-klase rekla je FBI-u da privatni detektiv istražuje 'seksualne zabave' koje uključuju predsjednika Kennedyja

Prema jednom od objavljenih dokumenata 'visoko cijenjena holivudska djevojka' imena Sue Young otkrila je kako privatni istražitelj traga za odgovorima na pitanja koja uključuju njezina intimna druženja s klijentima među kojima je bio i tada senator John F. Kennedy, njegov šogor glumac Peter Lawford, Frank Sinatra i Sammy Davis Jr. i mnogi drugi.

Prema ovom dokumentu Young je kazala kako je detektivu Fredu Otashu kazala da nema apsolutno nikakvog pojima o zabavama koje su uključivale seks. Potom se u dokumentu navodi kako su FBI-evi agenti pronašli istražitelja Otasha koji im je otkrio da su neki ljudi tražili da špijunira Kennedyjevu hotelsku sobu te da jedan poznati časopis traži prljavštine o Kennedyju ili Lawfordu kako bi ih objavii prije predsjedničkih izbora.

Young je također rekla FBI-u da joj je Otash predložio da bude opremljena uređajem za snimanje te joj je upravo on predložio da unaprijed kaže Kennedyju za snimanje kako ne bi izjavio nešto 'neukusno'. Young je kazala kako je odbila Otashovu ponudu.

7. FBI je primio prijetnju smrću protiv Oswalda dan prije ubojstva

Ured FBI-a u Dallasu primio je poziv 'od strane muškarca koji je govoro smirenim tonom', a koji se identificirao kao jedan od članova komisije koja je planirala ubiti Oswala, stoji u primjedbi ravnatelja FBI-a J. Edgar Hoover napisanoj 24. studenog 1963.

Hoover je kazao kako je nakon ovog poziva nazvao šefa policije u Dallasu da ga upozori na prijetnje te da se osigura dodatna zaštita za Oswalda. No, Ruby, vlasnik noćnog kluba iz Dallasa, ipak je uspio usmrtiti Oswalda.

'Ruby ističe da nitko osim njega nije povezan s ovim ubojstvom te poriče da je sinoć nazvao u naš ured u Dalalsu', rekao je Hoover te dodao: 'Ne postoji ništa dalje od na slučaju Oswald, osim što je mrtav'.

8. KKK je tvrio da ima dokumentirani dokaz da je Lyndon B. Johnson bio njihov član

Jedan od članova zloglasnog Ku Klux Klana izjavio je 1963. da posjeduje dokaze prema kojima je Lyndon Johnson 'bio član Ku Klux Klana u Teksasu tijekom ranih dana njegove političke karijere', piše u jednom od dokumenata FBI-a.

Ovaj KKK član nikada nije FBI-u predočio nikakav dokaz koji bi potvrdio njegove navode, piše Bussines Insider.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali