MANJE JE VIŠE

NIJE ŠALA NEGO LOGIČNA JAVNA NABAVA: Srbija od Rusije kupila 27 i pol dizelskih vlakova!

Da, dobro ste pročitali. Željezničko poduzeće Srbija Voz kupilo je, prilikom posljednje javne nabave, točno 27 i pol dizel-vlakova od dobavljača iz Rusije.

Beogradski Blic piše kako ta polovica vlaka nije nikakva administrativna ‘kvaka’, već je u Srbiju stiglo upravo onoliko vlakova koliko je bilo naručeno.

Kupili pola vlaka. U čemu je kvaka?

A pola vlaka trenutačno je u depou u Zemunu. Prebojen je tamnocrvenom bojom, na njega je stavljen logotip Srbija Voza”, sjedišta su unutra, na displeju piše da vozi do Bele Crkve u Banatu… Sve je kao i kod drugih sličnih vlakova osim što – nema druge polovice.

U poduzeću Srbija Voz imaju logično objašnjenje – polovica ovog dizelskog motornog vlaka žrtvovana je za rezervne dijelove.

“Za isti novac dobili bi znantno manje dijelova”

“U skladu s ugovorom, polovica garniture u vidu rezervnih dijelova stigla je 3. listopada. Ugovorom o nabavi iz Rusije, uz 27 dizelskih motornih vlakova bila je predviđena i nabava glavnih komponenti i rezervnih dijelova. Sve to u vrijednosti od 2,6 miliijuna dolara”, objasnili su za Blic u Srbija Vozu.

Na pitanje je li moguće da polovica gotovog proizvoda bude jeftinija od pojedinačne nabave dijelova, u Srbija Vozu odgovorili su potvrdno.

“Za isti novac dobili bismo znatno manje dijelova, a u ovom slučaju dobili smo i rezervni koš, odnosno dio karoserije”, kazali su nudeći još jedno logično objašnjenje.

Povratak na Net.hr