NIJE PRVOTRAVANJSKA / Lažnim emailom uvjerio zatvorsku upravu da mora na slobodu

Dovitljivi britanski prevarant čeka izricanje kazne nakon što je stvorio lažnu vladinu adresu e-pošte dok je bio u zatvoru i s nje uvjerio zatvorsku upravu da ga moraju pustiti na slobodu.

1.4.2015.
9:04

Tužitelj je rekao da 28-godišnji Neil Moore čeka suđenje pod optužbom, između ostalog, i zbog prijevare jer prošle godine, s mobitela koji je prošvercao u zatvor Wandsworth, stvorio web domenu (hmcts-gsi-gov.org.uk), koja je izgledala kao stranica Britanskog kraljevskog ministarstva pravosuđa (hmcts.gsi.gov.uk).

Na toj je domeni tada otvorio adresu e-pošte i pretvarajući se da je sudski službenik, uvjerio je upravu zatvora da mu je odobrena jamčevina i da mora biti oslobođen.

Ne samo da su dužnosnici postupili "prema naređenju" i pustili ga na slobodu 10. ožujka prošle godine, pokazuju dokumenti, nego se i sam predao nekoliko dana kasnije, kaže njegov odvjetnik.

Prema pisanju lokalnog lista, njegov je bijeg otkriven tek nakon tri dana i to kada je njegov odvjetnik stigao na konzultacije.

U prvom je trenutku podignuta optužnica i protiv njegove partnerice Kristen Moore zbog pomaganja u prijevari, no kasnije je odbačena.

Nakon što je priznao krivnju po jednoj točki optužnice za bijeg iz pritvora i po osam točaka za prijevaru, Moore će biti osuđen 20. travnja.

Kad je prevario zatvorsku upravu, optužbe za prijevaru su već bile podignute i to zato jer se predstavljao kao zaposlenik velikih banaka koji je uvjerio financijske tvrtke da na njegov račun prebace ukupno 2,66 milijuna dolara.

Sudac je njegovo ponašanje okarakterizirao kao "genijalno kriminalno".

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali