Play ponuda

Neke od najgorih kompanija svijeta posluju i kod nas

shimmer fallback

Koje kompanije drmaju svjetskom ekonomijom, a posluju na sasvim neetičan način?

29.9.2011.
8:41
Play ponuda

Tako je Covalence u 2010. godini ocijenio da je od 581 analizirane kompanije, ovih deset zaslužilo dno ljestvice etičnih kompanija. U procjeni su korištena i izvješća NVO grupa i medija. Evo što te kompanije rade:

Kompanija Monsanto već je dobro poznati 'zlikovac broj 1'. Ova multinacionalka je najveći svjetski proizvođač genetski modificiranog sjemenja, koja patentira sjeme i tuži sve farmere koji pokušavaju saditi prirodnu – nedirnutu – hranu. Čak i kad sud da za pravo farmeru da sadi sjeme po vlastitom izboru, Monsanto postiže svoju zadovoljštinu upropaštavanjem farmera visokim troškovima parničenja koja traju po nekoliko godina.

Druga na listi je kompanija Halliburton, drugi najveći naftni gigant, koja je dobila ugovor za popravljanje iračkih naftnih rafinerija za vrijeme invazije na tu zemlju. Svoje su usluge tada 'prenaplatili' za 1,3 milijarde dolara.

Još jedna naftna kompanija Chevron na listi se našla zbog kršenja ljudskih prava i zagađenja okoliša, ali i izbjegavanja plaćanja poreza. U Nigeriji je Chevron bio upleten u ubojstvo dvaju aktivista koji su prosvjedovali protiv kompanije, a aktiviste su upucali pripadnici nigerijske vojske koje su na mjesto protesta dovezli zaposlenici Chevrona. No, kompanija je 2008. oslobođena odgovornosti u tom slučaju.

Htjeli izgraditi autocestu kroz nacionalni park

Freeport-McMoran je kompanija koja trguje bakrom i zlatom, a na listi je zbog sukoba s lokalnim stanovništvom na Papui, koje je polagalo prava na velike zalihe zlata koje je kompanija eksploatirala.

Proizvođač cigareta Phillip Moriss našao se na petom mjestu najneetičnijih kompanija zbog marketinških strategija. Također, kompanija je navodno pokušala intervenirati da se odbaci deset godina stara tužba protiv duhanske industrije zbog skrivanja opasnosti od pušenja.

Occidental Petroleum na listi se našao jer je bio upleten u brojne teritorijalne sukobe s lokalnim stanovništvom u Ekvadoru i Kolumbiji. Godine 2005. predložili su izgradnju autoceste kroz ekvadorski nacionalni park Yasuní, zbog čega su navukli mržnju aktivista za zaštitu okoliša.

Ryanair se na listi našao jer je direktor Michael O'Leary "poznat po svom neobuzdanom ponašanju i agresivnim mjerama štednje", zbog koje je "zaposlenicima zabranjeno da pune mobitele" kako bi uštedjeli na računima za struju. Poznato je i da je O'Leary znao biti neugodan prema klijentima, te je psovao jednog putnika koji je tražio povrat novca.

Pustili radnike da štrajkaju dvije godine?!

Syngenta je švicarska kompanija koja se bavi distribucijom poljoprivrednih kultura (sjemenja) i pesticida. Godine 2008. zaradila je novčanu kaznu zbog kršenja sigurnosnih propisa vezano uz pesticide, te je morala isplatiti i dva milijuna dolara bivšoj zaposlenici koja je otpuštena nakon što je prijavila diskriminaciju na radnom mjestu.

Grupo Mexico je rudarska kompanija i treći svjetski proizvođač bakra koja je poznata po kršenjima zdravstvenih i sigurnosnih propisa, zbog čega je u stalnom sukobu sa sindikatom rudara. Rudari u rudniku bakra u Cananei na sjeveru Meksika u štrajku su bili više od dvije godine.

Total je francuska naftna kompanija koja drži veliki naftovod u Mianmaru, a koji je navodno izgrađen pomoću robovskog rada. Kompaniju su kritizirali i jer daje velike svote novca vojnoj hunti koja vlada Mianmarom, između 200 do 450 milijuna dolara godišnje. Također, 1999. je jedan od njihovih tankera koji je prevozio 30.000 tona nafte potonuo nedaleko od obale Bretanje.

Vezani članak:

arti-201109260928006 arti-201006240339006

Play ponuda
Play ponuda