BROJE SE GLASOVI U KLJUČNIM DRŽAVAMA: / Trump stao pred kamere

Još uvijek se čekaju konačni rezultati američkih predsjedničkih izbora u još šest saveznih država,

5.11.2020.
7:45
Profimedia/Net.hr
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

ELEKTORSKI GLASOVI: BIDEN 264 - TRUMP 214 (procjena Associated Pressa)

  • Glasovi se broje još u Nevadi, Arizoni, Aljasci, Georgiji, Sjevernoj Karolini i Pennsylvaniji
  • Rezultati glasanja u Pennsylvaniji trebali bi biti poznati u četvrtak, do kraja dana, a u Sjevernoj Karolini tek 12. studenog
  • Trumpu se topi prednost u Pennsylvaniji i Georgiji
  • Osvoji li Arizonu i Nevadu u kojima trenutno vodi, Biden će postati novi predsjednik Amerike. U Bijelu kuću ide i ako osvoji samo Pennsylvaniju u kojoj trenutno vodi Trump
  • Trump poručio: 'Zaustavite prevaru!'; a Biden: 'U Americi je pravo glasa sveto!'
  • Prosvjedi diljem Amerike
  • Izjednačeno u Senatu, demokrati imaju blagu prednost u Kongresu

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Trumpu se skroz otopila prednost u Georgiji

7:00 Utrka je neizvjesna, a brojanje i dalje traje. U Georgiji Biden za Trumpom zaostaje tek za 1.709 glasova. U Pennsylvaniji mu fali 22.576. U Arizonu vodi Biden za 47 tisuća glasova.


6:50 Tijekom noći Trumpova prednost u Georgiji se gotovo u potpunosti izgubila. Smanjio je Bidenovu prednost u Arizonu, ali pogoršala mu se situacija u Pennsylvaniji u kojoj je imao čak 600.000 glasova prednosti. Biden je tamo smanjio razliku na tek 24 tisuće glasova. U Georgiji je ostalo još malo glasova za prebrojiti, no oni su brojanjem stali i nastavljaju sutra po američkom vremenu. Biden i Trump tamo su trenutno izjednačeni.


01:35 - Pristigli su još neki glasovi iz Pennsylvanije i Georgije - Trumpova se prednost u tim državama dramatično topi.


01:10 - Nakon Trumpovog očekivanog, ali svejedno šokantnog obraćanja, javnost čeka reakcije, ponajprije one Republikanaca. Očekuje se da će neki od istaknutijih Republikanaca stati na loptu, za razliku od predsjednika.

Trump se obraća javnosti

00:45 - "Ako prebrojite legalne glasove - lako pobjeđujem, ako prebrojite nelegalne, vidite da nam pokušavaju ukrasti izbore. Već sam pobjedio u nekim velikim državama, unatoč povijesnim miješanjem u izbore od strane medija i tehnoloških divova", rekao je Trump odmah na početku svog obraćanja.

"Odradili smo super posao u Senatu", rekao je dodavši kako je ovo bila odlična godina za Republikanke aludirajući na veći broj Republikanki u Senatu u odnosu na prijašnji mandat.

Tvrdi kako su demokratima u kampanji novac donirale velike banke i slične interesne skupine, dok su Republikancima donirali "obični građani". "Republikanci su postali stranka američkog radnika", rekao je.

Prozvao je medije i tehnološke tvrtke da se petljaju u izbore i da su naručili "lažne ankete".

"U Pennyslvaniji smo imali skoro 700.000 glasova prednosti, sada se to istopilo na 90.000 glasova. Odjednom odnekud stižu glasovi za Demokrate, nevjerojatno kako su ti novi glasovi pristrani na tu stranu", rekao je.

Dopisno glasovanje ili glasovanje putem pošte nazvao je "opasnim" iako je i on sam koristio tu opciju na izborima i prije pandemije Covida, a i tijekom kampanje je pozivao svoje birače da ne šalju glasove nego da glasuju osobno na biračkim mjestima, što bi i objasnilo Bidenovu premoć u dopisnim glasačkim listićima.

Optužio je pojedina biračka tijela za namještanje izbora, a neke od njih je nazvao i "najkorumpiranijim" mjestima u državi.

Tvrdi i kako republikanskim promatračima nije dopušteno prisustvovati na brojanju glasova na pojedinim mjestima.

"Naš je cilj zaštiti integritet izbora i nećemo dopustiti da ih ukradu. Nećemo dopustiti da se ušutkaju naši birači", rekao je Donald Trump uporan u ocjeni da je brojanje dopisnih glasova, od trenutka kad je počeo gubiti vodstvo, premreženo korupcijom i prijevarama.

Ponavlja tvrdnje o krađi izbora, te da će ići, kako kaže, možda i na najviši sud u državi i da će na koncu on proglasiti pobjedu.

Napomena, još uvijek nisu službeno predočeni nikakvi dokazi o izbornoj prevari na koju se Trump poziva, zbog čega su neke od saveznih država u kojima je podnio zahtjeve, te iste zahtjeve odmah u startu odbile.


00:00 Predsjednik SAD-a Donald Trump trebao bi se obratiti javnosti u 18:30 sati po lokalnom vremenu (00:30 po srednjoeuropskom).


Facebook zatvorio pro-Trumpove grupe

23.52 Facebook je u četvrtak zatvorio grupu pristaša Donalda Trumpa koja je pozivala da se "prekine brojanje" i spriječi demokrate u "krađi glasova" dok se brojanje glasova nastavlja u ostatku saveznih država koje će odlučiti o pobjedniku predsjedničkih izbora. Grupa "Zaustavite krađu" narasla je u četvrtak poslijepodne na gotovo 350.000 članova prije nego je div među društvenim mrežama posredovao.

"Grupa je nastala na delegitimiranju izbornog procesa i vidjeli smo zabrinjavajuće pozive nekih članova grupe na nasilje", rekao je glasnogovornik kalifornijske tvrtke za AFP.

Twitter je sakrio gotovo polovinu poruka republikanskog milijardera nakon izborne večeri u utorak, uz oznaku da "dovode u zabludu". Facebook i Twitter koji su predvidjeli opasnost od dezinformacija i poziva na nasilje ako rezultati budu kasnili, uveo je niz zaštita, ali teško uspijeva zaustaviti navalu.


Trumpu se topi prednost i u Georgiji

23.35 Trumpova prednost pred Joeom Bidenom u Georgiji pala je ispod 10.000 glasova. Točnije, sada ima 9525 glasova više od Bidena, dok je ranije u četvrtak imao nešto više od 12 tisuća glasova prednosti. U toj saveznoj državi preostalo je još oko 47 tisuća neobrađenih glasačkih listića, a pobjednik osvaja 16 glasova elektora.


Trumpov izborni stožer podnio novu tužbu

23.31 Trumpov izborni stožer podnio je u četvrtak novu tužbu protiv dužnosnika koji vode izborni proces u Philadelphiji u Pennsylvaniji zbog navodnog kršenja njihovih zakonskih prava jer im nije posve omogućeno da prate prebrojavanje glasačkih listića u tom gradu. No, kako javlja CNN, čini se da žalba Trumpovog izbornog stožera ne sadrži nikakve konkretne dokaze o tome kako im je onemogućeno praćenje prebrojavanja glasova.

U tužbi navode da Izborni odbor okruga Philadelphia još uvijek ne poštuje naredbu državnog žalbenog suda da promatračima približi stolove za brojanje glasačkih listića.


Državna tajnica Arizone: Sutra ćemo imati jasniju sliku

23.09 Državna tajnica Arizone Katie Hobbs rekla je za CNN da je u toj državi još između 400.000 i 450.000 glasačkih listića koje treba prebrojati, a od toga nešto manje od 300.000 u najvećem okrugu Maricopu gdje se nalazi i grad Phoenix. Hobbs oe očekuje da će većina tih preostalih glasačkih listića biti prebrojana do vikenda.

"Uskoro ćemo znati rezultate. Mislim da ćemo sutra imati jasniju sliku o tome kako je Arizona glasala", rekla je.


Trumpova prednost u Pennsylvaniji pala ispod 100.000 glasova

23.03 Trumpova prednost u Pennsylvaniji pala je ispod 100.000 glasova nakon što su pristigli rezultati iz okruga Philadelphia i Erie, javlja New York Times. Trump je nedugo prije imao 108.602 glasa više od Joea Bidena, a ostalo je za prebrojati oko 370 000 glasačkih listića. Pennsylvanija kandidatu s više glasova donosi 20 elektorskih glasova. Ako ih Biden osvoji, postat će novi predsjednik SAD-a, bez obzira na rezultate u preostalim saveznim državama gdje se još broje glasovi.

Američki statističar i analitičar izbora Nate Silver izjavio je u programu televizije ABC da je "Pennsylvanija veliki problem za Trumpa" te da trenutno "ne može zamisliti svijet u kojem bi matematika išla Trumpu na ruku".


Biden se obratio javnosti: U Americi, pravo glasa je sveto

22.45 Nešto prije 22:30 sati po našem vremenu, Joe Biden se iz Wilmingtona u Delawareu obratio javnosti. Započeo je govoreći o pandemiji i trenutnoj situaciji po pitanju covida i brojci od 240.000 preminulih, a potom se prebacio na izbore.

"U Americi, pravo glasa je sveto. Volja birača bira predsjednika, ništa drugo. Svaki listić mora biti prebrojan i to se sada događa. Demokracija zna biti neuredna. Ali senatorica Harris i ja smo vrlo optimistični, ne sumnjam da ćemo biti proglašeni pobjednicima. Ostanite mirni, procedura funkcionira, uskoro ćemo sve znati", rekao je vrlo kratko Biden.


Gdje se i koliko glasova još mora prebrojati?

22.42 Glasovi za aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog izazivača Joea Bidena moraju se prebrojati u još šest saveznih država: Nevadi, Arizoni, Aljasci, Georgiji, Sjevernoj Karolini i Pennsylvaniji, s tim da rezultati u svima osim na Aljasci, prema poslijeizbornoj matematici mogu biti presudni za pobjedu jednoga ili drugoga.

U Arizoni koja donosi 11 elektorskih glasova treba prebrojati još 450.000 glasačkih listića, a trenutno ondje vodi Biden. Gotovo 300 tisuća od tih još neprebrojanih glasova su u najvećem gradi Phoenixu i njegovim predgrađima.

U Georgiji, koja donosi 16 elektorskih glasova, treba još prebrojati 47 tisuća glasačkih listića, a Trump ondje ima nešto više od 12 tisuća glasova prednosti. Najviše je neprebrojanih glasova u okrugu Chatham koji uključuje i grad Savannah.

U Nevadi je u "igri" šest elektorskih glasova. Nije poznato koliko je ondje još neprebrojanih glasačkih listića, a Biden ima 11.438 glasova prednosti. Ondje će se do 10. studenoga brojati glasački listići koji stignu poštom, a poslani najkasnije na dan izbora.

Ni u Sjevernoj Karolini, koja nosi 15 elektorskih glasova, nije poznato koliko je još preostalo glasačkih listića za prebrojati. Trump ondje vodi s prednošću većom od 75.000 glasova, a procjenjuje se da će ta država objaviti rezultate tek idućeg tjedna.

U Pennsylvaniji, gdje je ulog najveći - čak 20 elektorskih glasova - Trump trenutno ima 108.602 glasa prednosti, a ostalo je za prebrojati još oko 370 000 glasačkih listića. Državna tajnica Pennsylvanije izjavila je da bi se tamošnji rezultat mogao znati do kraja dana po lokalnom vremenu, gdje je šest sati manje nego u Hrvatskoj.


'Ako izgubi, Trump bi se opet mogao kandidirati 2024. godine'

22.15 Bivši šef ureda Bijele kuće Mick Mulvaney kazao je da bi se Donald Trump, ako izgubi na ovim predsjedničkim izborima, ponovno mogao kandidirati na idućima 2024. godine.

"Kažem vam, očekujem da će se predsjednik i dalje baviti politikom. Apsolutno bih ga stavio u uži izbor ljudi koji će se vjerojatno kandidirati 2024. godine. On ne voli gubiti", rekao je Mulvaney, kako prenosi NBC.


U Georgiji nije prebrojano još 47 tisuća glasačkih listića

21.58 U Georgiji, koja donosi 16 elektorskih glasova i gdje je dosad prebrojano 98 posto glasova, Donald Trump trenutno "bježi" Joeu Bidenu za 12.768 glasova. Dužnosnici Georgije kazali su da ondje treba prebrojati još 47.277 glasačkih listića.

U Georgiji se Trumpova prednost ubrzano topi i Bidenu, kako javlja CNN, ondje trebalo 63 do 65 posto glasova od preostalih 47.277 koji još nisu prebrojani. Bidenu ide na ruku to što je većina glasačkih listića koje još treba prebrojati, pristigla poštom, a poznato je da su dopisni glasači velikom većinom pristaše Demokratske stranke čiji je Biden kandidat.


Što se točno zbiva u Pennsylvaniji?

21.22 Pomalo su zbunjujuće informacije iz savezne države Pennsylvanije gdje je žalbeni sud, na zahtjev vodstva Trumpove kampanje, donio odluku o privremenoj obustavi prebrojavanja glasova, da bi potom tamošnja državna tajnica izjavila kako bi se rezultati izbora "definitivno mogli znati do kraja dana". Pojašnjavajući tu situaciju, NBC News piše kako se radi o djelomičnoj pobjedi Trumpove kampanje u Pennsylvaniji, koja neće imati trenutnog učinka na prebrojavanje glasova.

Naime, žalbeni sud u Pennsylvaniji naložio je posebno postupanje s glasačkim listićima poslanima poštom za koje glasači nisu dali dokaze o identifikaciji. Državni izborni zakon zahtijeva od onih koji glasaju poštom da dostave dokaz o identitetu. Ako isti nedostaje, može se dostaviti kasnije. No, pitanje je do kojeg roka? Državni tajnik kaže da je to 12. studenoga, a Trumpova kampanja pokrenula je tužbu tražeći od suda da to bude 9. studenoga. Žalbeni sud u četvrtak je naložio državi Pennsylvaniji da izdvoji sve glasačke listiće za koje se između tih datuma dostavljaju podaci o identifikaciji birača koji nedostaju. Ti se glasački listići neće brojati dok sud ne riješi problem.

CNN pak prenosi izjavu državne tajnice Pennsylvanije Kathy Boockvar koja je kazala kako vjeruje da kasno pristigli glasački listići, koji su predmet spora i koje bi sud mogao ponišititi, vjerojatno neće odlučiti o ishodu izbora u toj državi. Pitanje je i koliko ima tih listića. U srijedu ih je samo u okrugu Allegheny primljeno oko 10 tisuća. Vrhovni sud Pennsylvanije prethodno je odlučio da bi se trebali računati glasački listići poslani najkasnije na dan izbora, a koji stignu do petka. Procjenjuje se da bi do krajnjeg roka, u petak, poštom moglo stići još najviše tisuću glasačkih listića.

U Pennsylvaniji Trump trenutno ima 108.602 glasa više od Joea Bidena, a dosad je prebrojano oko 92 posto glasova.

Do kraja dana mogli bi se znati rezultati u Pennsylvaniji

20.18 "Do kraja dana definitivno bismo mogli znati rezultate izbora u Pennsylvaniji", izjavila je tamošnja državna tajnica Kathy Boockvar za CNN dodavši da ondje treba prebrojati još oko 550 tisuća glasačkih listića.

U toj saveznoj državi Donald Trump je u prednosti, ali ona se neprestano smanjuje. Prema trenutnim rezultatima, Trump je ondje osvojio 50.2 posto glasova, a Biden 48.5 posto. Prvotna razlika bila je čak pola milijuna glasova u Trumpovu korist, a sada je smanjena na "samo" 114 tisuća. Ako Biden uspije prestići Trumpa i pobijediti u Pennsylvaniji, s tamošnjih 20 elektorskih glasova postao bi novi predsjednik SAD-a.


Završeno prebrojavanje glasova u najvećem okrugu Georgije

19.32 U okrugu Fulton u Georgiji prebrojani su svi glasački listići, no u toj saveznoj državi još treba prebrojati oko 50 tisuća glasačkih listića.

Fulton s polumilijunskim gradom Atlantom najveći je okrug u Georgiji, a ta savezna država donosi 16 elektorskih glasova.


Sud uvažio zahtjev Trumpa, obustavljeno prebrojavanje u Pennsylvaniji

19.24 Brojanje glasova u Philadelphiji u saveznoj državi Pennsylvaniji, koja donosi 20 elektorskih glasova, privremeno je obustavljeno odlukom suda. Obustavu je tražio izborni tim Donalda Trumpa tražeći da se njihovim promatračima omogući praćenje prebrojavanja glasova, a sud im je izašao u susret. Voditelj Trumpove kampanje Bill Stepien rekao je da će im presuda iz Pennsylvanije također omogućiti da preispitaju i dosad prebrojane glasove, javlja NY Post.

U srijedu je Trump u Pennsylvaniji imao prednost nad Bidenom od 400.000 glasova, ali se ona u međuvremenu smanjila na 135 tisuća glasova.

“Osvojit ćemo Pennsylvaniju. Danas sam jednako uvjeren kao i jučer. Jutros smo izborili veliku pobjedu koja će omogućiti da se osigura transparentnost i otvorenost brojanja glasova kakvu Pennsylvania zaslužuje", izjavio je Stepien povodom presude suda u Trumpovu korist.

Vodstvo predsjednika Trumpa u Pensilvaniji se kontinuirano smanjuje Napisao CNN-ov Jason Kurtz / Analiza u eteru s CNN-ovog Johna Kinga Oštrica predsjednika Trumpa u Pennsylvaniji svakim je danom sve manja. Kako se glasovi i dalje broje u satima od utorka, demokratski rival Joe Biden sve je bliži, kaže John King iz CNN-a.

"Svaki put kad dobijemo nove glasove, predsjednikova prednost opada", primijetio je King, dok je kopao po raznim okruzima Pennsylvanije na Čarobnom zidu. Broj potencijalnih kupaca koji je nekad iznosio 500 000 glasova smanjio se na brojku sjeverno od oko 114 000.

S 92% prebrojanih glasova, predsjednik i dalje drži prednost - 50,2% do 48,5% - ali Bidenova je potraga postojana.

"Svaki put kad smo dobili značajnu količinu glasova, Joe Biden premašio je onu granicu koju mora prijeći kako bi nastavio pratiti taj trag i kako bi imao priliku osvojiti Commonwealth of Pennsylvania", primijetio je King.

S obzirom na to da ostale izvanredne države, uključujući Nevadu i Arizonu, još uvijek tabelarno bilježe glasove, zaključavanje države Keystone moglo bi biti najbrži način da Biden dosegne 270 elektorskih glasova i stavi pečat na svoju kartu za Bijelu kuću.

"Ako ste Joe Biden i dobijete ovo", rekao je King pokazujući Pennsylvaniju na karti, "onda ste gotovi."


Sud u Georgiji odbacio Trumpovu tužbu

18.46 Vodstvo Trumpove izborne kampanje podnijelo je zahtjev sudu države Georgije da obustavi daljnje prebrojavanje glasačkih listića tvrdeći da brojači glasova manipuliraju njima. No, tamošnji sudac je odbacio njihovu tužbu jer nisu priložili dokaze za svoje tvrdnje.


Bidenov stožer predviđa pobjedu, ali poziva na strpljenje

18.28 Brojanje glasova nastavljeno je u četvrtak u uredima okruga Fulton u Atlanti. Voditeljica kampanje Joea Bidena Jennifer O'Malley Dillon kazala je da je i dalje optimistična u pogledu preostalih država gdje se prebrojavaju glasovi, uključujući Pennsylvaniju i Georgiju, ali je pozvala na strpljenje.

"Današnja priča bit će vrlo pozitivna, ali moramo biti strpljivi i ostati mirni", kazala je O'Malley Dillon tijekom brifinga za novinare.

Priznala je da i je Sjeverna Karolina problematična, ali da ostaje optimistična u pogledu Pennsylvanije i Georgije.

"Uvjereni smo da ćemo u tim državama danas i sutra gledati završno odbrojavanje koje će nas dovesti do 270 elektorskih glasova", kazala je.


Trump tvrdi da su u Nevadi glasali i mrtvi

18.18 Voditelji Trumpove predsjedničke kampanje najavili su da namjeravaju predati tužbu u saveznoj državi Nevadi, a zatražili su i obustavu prebrojavanja glasova tvrdeći da imaju dokaze da su ondje glasali i mrtvi te osobe koje nemaju prebivalište u toj državi. U Nevadi je Joe Biden u prednosti, a prema zadnjim informacijama iz okruga Clark, gdje se nalazi Las Vegas, tamo je demokratski kandidat povećao prednost pred Trumpom sa 7,6 tisuća na više od 11 tisuća glasova.

Nevada donosi šest elektorskih glasova.


Važan okrug u Pennsylvaniji obustavio prebrojavanje glasova

18.02 Okrug Allegheny u saveznoj državi Pennsylvaniji obustavio je prebrojavanje glasova do sutra. Učinili su to, kako javlja CNN, zbog 29 tisuća spornih glasačkih listića. Listići su navodno bili pogrešno otisnuti.

"Ovdje se ne događa ništa zlonamjerno", izjavila je predsjednica Vijeća okruga Allegheny Bethany Hallam dodavši da će prebrojavanje glasova biti nastavljeno u petak. Riječ je o drugom po veličini okrugu u Pennsylvaniji, u kojem se nalazi grad Pittsburgh. Pennsylvania donosi 20 elektorskih glasova, a ondje je trenutno Trump u blagoj prednosti. No, Demokrati su uvjereni da će Biden pobijediti u toj saveznoj državi kada se prebroje svi glasovi.


Topi se Trumpova prednost u Georgiji

17.53 Prednost Donalda Trumpa u Georgiji polako se topi ako pristižu glasovi poslani poštom, javlja CNN. Trumpova prednost smanjila se s 18.000 na oko 15.000 glasova, a tome su prodonijeli prebrojani glasovi u okruzima Fulton i Clayton.

U okrugu Fulton, gdje je preostalo za prebrojati još nekoliko tisuća glasačkih listića, Biden je dobio glasove skoro 73 posto glasova poslanih poštom. To potvrđuje tezu da su dopisni glasači velikom većinom pristaše Demokrata. U okrugu Clayton Biden je dobio 85 posto glasova poslanih poštom. Ipak, i dalje ostaje otvoreno pitanje može li Biden ondje sustići Trumpa.


Biden je kod kuće i telefonira, a Trump i dalje tvita

17.43Reuters javlja da demokratski kandidat Joe Biden rezultate prebrojavanja glasova iz preostalih saveznih država prati kod kuće gdje vrijeme provodi razgovarajući telefonom s najbližim suradnicima i političarima iz Demokratske stranke o tome kako odgovoriti na moguće osporavanje legalnosti izbora.

S druge strane, Donald Trump ponovno se oglasio na Twitteru napisavši da će pravno dokazati izbornu prevaru u svim preostalim državama u kojima Biden pobijedi. "Imamo prgršt dokaza - samo pogledajte medije. Pobijedit ćemo! Amerika ispred svega!", tvitnuo je Trump. U prethodnom tvitu napisao je: "Velika legalna pobjeda u Pennsylvaniji!"


Bidenov izborni stožer obratit će se novinarima

17.03 Kako javlja CNN, predstavnici izbornog stožera Joea Bidena održati će konferenciju za novinare u 11 sati po lokalnom vremenu. Voditeljica kampanje Jen O'Malley Dillon i viši savjetnik Bob Bauer objavit će svoje ažurirane podatke o rezultatima dok se glasovi i dalje broje.

Ovo su trenutni rezultati u pet preostalih saveznih država, koje je Reuters objavio u 16.30 sati.

U Georgiji još nekoliko desetaka tisuća glasova za prebrojati

16.52 Na konferenciji za novinare državni tajnik savezne države Georgije Brad Raffensperger objavio je da je ondje ostalo još desetak tisuća glasova za prebrojati te da se nada da će do kraja dana prebrojavanje biti dovršeno i objavljen rezultat. Georgija sa 16 elektorskih glasova važna je u ovoj neizvjesnoj završnici predsjedničke utrke. Trump ondje ima prednost od amo 0,4 posto ispred Bidena.


Trump: Nijedan glas nakon izbornog dana neće se brojati!

16.36 Donald Trump maloprije se ponovno oglasio na Twitteru napisavši (sve velikim slovima) da se "nijedan glas koji stigne nakon izbornog dana neće brojati". No, Twitter je uz Trumpov tvit objavio opasku da će se "neki glasovi ipak morati brojati".


Nevada uskoro objavljuje rezultate

16.30 Uskoro bi trebali biti objavljeni rezultati u saveznoj državi Nevadi, koja je neočekivano postala jedna od odlučujućih država za rezultat američkih predsjedničkih izbora. Nevada donosi šest elektorskih glasova, a ondje trenutno Joe Biden tijesno vodi s oko 8 tisuća glasova više od Donalda Trumpa


Broje se dopisni glasovi u Georgiji

15.52 U Georgiji je preostalo još 61.000 dopisnih glasova za prebrojavanja, a većina ih dolazi iz okruga koji su tradicionalno skloniji Demokratima, javlja Washington post. U ovoj državi trenutno vodi Trump s oko 18.000 glasova, no kada krajnji rezultat je neizvjestan.


Trump se oglasio na Twitteru

15:20 Donald Trump kratko se oglasio na Twitteru i napisao samo 'PRESTANITE BROJATI GLASOVE'


Oglasio se Biden: Moraju se prebrojati svi glasovi

15.00 Biden je na Twitteru napisao kako se svi glasovi moraju prebrojati.


Kad stižu rezultati za ključne države

14:35 Rezultati u saveznoj državi Georgiji objavit će se u 16:30 sati po našem vremenu. Trenutno tamo vodi Trump, no za tek 33 tisuće glasova. Neobrađenih je 90 tisuća.

Nevada će rezultate objaviti u 18 sati po našem remenu. Tamo blago vodi Biden, ima tek osam tisuća glasova više od Trumpa.

Službenici okruga Maricopa nove rezultate će objaviti u tri ujutro po našem vremenu. U tom je okrugu ostalo 275 tisuća neobrađenih listića, a trenutno u Arizoni vodi Biden za 68 tisuća glasova.


Senator Pennsylvanije: Glasovi Philadelphije mogli bi Bidenu donijeti pobjedu

14:22 Joe Biden će pobijediti na izborima, a moglo bi mu dovoljni biti i glasovi Philadelphije koji se trenutno prebrojavaju, tvrdi senator Pennsylvanije.

"Zasad je u Philadelphiji obrađeno oko 70 posto gasova, a jutros je stiglo još dosta listića. Kada ti glasov stignu, to bi moglo biti dovoljno za Bidenovu pobjedu", rekao je ranije Bob Casey.

On predviđa da će okruzi oko Philadelphije pogurati demokratskog kandidata prema pobjedi.

Ova savezna država treba prebrojiti još 140 tisuća glasova.


Topi se Trumpova prednost u Georgiji

14:25 Prednost američkog predsjednika Donalda Trumpa u Georgiji smanjuje se zadnjih nekoliko sati, te se još dodatno smanjila nakon što je prebrojan dio glasova u okrugu Fulton, najvećem u toj državi u kojem se nalazi Atlanta, izvijestio je u četvrtak CNN.

Okrug Fulton prijavio je rezultate nešto više od 8000 glasačkih listića.

Trumpova prednost u toj državi smanjila se s više od 30.000 glasova koliko je iznosila u ponoć na nešto više od 18.500.

Fulton je tijekom noći trebao prebrojati 20.000 dopisnih glasova. Upravo je prijavio njih 8351, od kojih je Biden dobio 6410, a Trump 1941.

Još treba prebrojati 4 posto glasova u Georgiji.

Što se tiče Nevade, Biden je u tijesnom vodstvu od 8000 glasova.

Okrug Clark, gdje se nalazi Las Vegas, ima najveći udio glasova u toj državi.

Sada svi željno iščekuju njihove rezultate.

Uz njih, još nije jasan ni rasplet u Pennsylvaniji niti u Sjevernoj Karolini.


Stanje u ključnim državama

13:34 I dalje se prebrojavaju glasovi u nekoliko ključnih država, a rezultati se očekuju kasnije danas. Danas se očekuju glasovi za četiri savezne države.

Arizona

Biden u Arizoni trenutno vodi s 69 tisuća glasova prednosti.

Georgia

Trumpova prednost u Georgiji se topi. U najvećem orugu te savezne države treba prebrojati još 10 tisuća glasova. Navodno će Trump i u toj državi tražiti ponovno brojanje glasova, javlja CNN. Rezultati u ovoj saveznoj državi trebali bi stići u 11 sati po lokalnom vremenu.

Nevada

U Nevadi vodi Biden s malih 8000 glasova prednosti.

Pennsylvania

U ovoj saveznoj državi treba prebrojati još 750 tisuća glasova.

Obojica i dalje mogu odnijeti pobjedu

13:02 Prebrojavanje u Americi i dalje traje. U ovom trenutku bliže pobjedi je Biden, no Donald Trump i dalje ima šanse.

Obojici je potrebno 270 elektorskih glasova, a prema projekciji AP-a Biden je trenutno osigurao 264, a Trump 214 elektorskih glasova.

Scenarije koji su potrebni Bidenu i Trumpu možete pročitati OVDJE.


Trump i dalje smanjuje prednost u Georgiji

12:56 Aktualnom predsjedniku smanjena je prednost u Georgiji nakon prebrojavanja nove runde pristiglih glasova iz okruga Fulton, jednog od najveće u saveznoj državi.


Ako Biden osvoji Pennsylvaniju, imat će dovoljno za pobjedu

12:30 Osvoji li Biden Pennsylvaniju, imat će dovoljnih 270 elektorskih glasova koji su mu potrebni kako bi osvojio američke izbore, javlja CNN.

Trenutno u toj državi vodi Trump, no vodstvo mu se značajno umanjilo u posljednjih 24 sata. Kako su se brojali glasovi pristili poštom, Trump je s prednosti od 600 tisuća glasova spao na 164 tisuće glasova prednosti.

U Philadelphiji Biden vodi s 70 posto glasova. U 2016. Hillary Clinton je pobijedila u tom okrugu pa se očekuje da će Bidenova prednost još porasti.

Ipak, i dalje Trump ima šanse odnijeti pobjedu. Ako Biden ne osvoji Pennsylvaniju, može doći do 270 elektorskih glasova ako dobije Arizonu i Nevadu.

Ako Trump dobije Pennsylvaniju, do 270 glasova može doći ako osvoji Arizonu, Sjevernu Karolinu i Georgiju.


Svi čekaju rezultate iz Nevade

11:59 Čekaju se rezultati iz Nevade u kojoj Biden trenutno ima prednost manju od jedan posto. Ako dobij Nevadu, a u Arizoni se ne dogodi veći preokret, pobjednik američkih izbora bit će Biden.

Rezultati prebrojavanja glasov u Nevadi trebali bi biti objavljeni u kasnim popodnevnim satima.


Policija u Portlandu uhitila 11, a u New Yorku 50 prosvjednika

11:10 Policija u Portlandu proglasila je nemire, uhitila 11 osoba i zaplijenila pirotehnička sredstva, čekiće i pušku, a guvernerka Oregona Kate Brown angažirala je Nacionalnu gardu kao odgovor na prosvjede noću nakon izbora za američkog predsjednika.

U New Yorku je policija izvijestila da je uhitila 50 osoba u prosvjedima koji su se kasno u srijedu proširili gradom.

Demonstracije, uglavnom manjeg obima i mirne, održane su u gradovima diljem Sjedinjenih Država kao podrška demokratskom kandidatu Joeu Bidenu.

Četiri osobe uhićene su u Denveru dok su se prosvjednici sukobili s policijom, rekla je denverska policija. Uhićenja tijekom demonstracija bilo je u Minneapolisu nakon što su prosvjednici blokirali promet, rekla je lokalna policija.

Aktivisti su također prosvjedovali u Atlanti i Oaklandu zahtijevajući da se brojanje glasova nastavi neometano.


Policajci u taktičkoj opremi u Arizoni čuvali ljude koji broje glasove

10:15 U okrugu Maricopa skupilo se mnogo prosvjednika koji su zahtijevali da se prestane s brojanjem glasova. Neki od njih su čak i ušli u zgradu pa je pozvana i policija.


Biden se približava Trumpu u Georgiji

9:59 Najveći okrug u Georgiji ima još deset tisuća glasova za prebrojiti. Ta je država inače uporišta Demokrata.


Prosvjed pristaša Trumpa ispred izbornog centra u Arizoni

9:45 Skupina pristaša predsjednika Donalda Trumpa, od kojih neki naoružani puškama i pištoljima, okupila se u srijedu navečer ispred izbornog centra u Arizoni nakon glasina da glasovi republikanskog predsjednika namjerno nisu prebrojali.

U Arizoni je s 86 posto prebrojanih glasova, Trump osvojio 48,1 posto, a Biden 50,5, prema podacima agencije Edison Research.

Uzvikujući "Zaustavite krađu" i "Prebrojite moj glas", prosvjednici su se okupili ispred izbornog centra u Phoenixu, u spomenutoj saveznoj državi u kojoj demokratski suparnik Joe Biden drži neznatnu prednost pred Trumpom.

Arizona je jedna od ključnih država za oba predsjednička kandidata. Neki mediji su već objavili da je Arizonu osvojio Biden, no Trumpova strana tvrdi da su još u igri.

Pobjedom u Arizoni Biden bi bio bogatiji za 11 elektorskih glasova što bi mu dalo snažan vjetar u leđa prema Bijeloj kući te bi istodobno znatno umanjio šanse Trumpu za reizbor.


Republikanci ne odustaju

9:55 Republikanci se i dalje nadaju da se cijela priča može okrenuti u korist Trumpa nakon što se prebroje glasovi u Pennsylvaniji, Georgiji i Arizoni, javlja CNN. Trump je tražio ponovno glasove i pokrenuo tužbe.


CNN: Biden smanjio vodstvo u Arizoni

9:00 Utrka za Bijelu kuću i daje je neizvjesna. Najveći okrug u Arizoni upravo je objavio drugi od dva seta novih glasova. Vodstvo Joea Bidena tamo se smanjilo za nešto više od deset tisuća glaova.

Ažurirani ukupan broj glasova objavljen u okrugu Maricopa nakon 2:30 sati ujutro po lokalnom vremenu pokazuje da Biden vodi s 912.585 glasova naspram Trumpa koji je skupio 838.071.

Ured u Maricopi zatvoren je nakon što se pred zgradom počelo okupljati sve više Trumpovih prosvjednika.


Državni odvjetnik u Nevadi: Osjećamo se "neprobojnim" za bilo koji potencijalni Trumpov pravni izazov

8:39 Nevada je spremna na sve pravne izazove koje će Trumpova kampanja pokrenuti nakon izbora u SAD-u, rekao je kasno sinoć po lokalnom vremenu državni demokratski odvjetnik Aaron Ford.

"Ne osjećamo se ranjivo, ako pogledate dosadašnje bilješke koje već imamo protiv Trumpa", rekao je Ford. "On nas je već dvaput, možda i tri puta tužio. Svaki put kad je moj ured surađivao s našim lokalnim okružnim tužiteljem.... Svaki put smo pobijedili.

Ford kaže kako imaju zaštitne mjere za sprečavanje prijevara poput provjere potpisa i jedinstvenih kodova. Mislim da je to prilično neprobojno", zaključio je.

Prosvjedi diljem Amerike

8:00 Tenzije su visoke dok traje prebrojavanje glasova. U više saveznih država izbili su prosvjedi. Antitrumpovski prosvjed krenuo je u Portlandu (Oregon). Nezadovoljnici razbijaju izloge, bilo je i nasilja.

Prosvjeduje se i u Minneapolisu, ljudi su blokirali glavnu cestu. Neki su uhićeni. Mediji pišu kako su prosvjedovali građani nezadovoljni Trumpovim zahtjevom za ponovnim prebrojavanjem glasova.

Protesti su i u Philadephiji, New Yorku i Chicagu.

U Detroitu su Trumpove pristaše ometale brojanje glasova udarajući po prozorima. Protestiralo se i u Phoenixu (Arizona).

Fox News dao Arizonu Bidenu

7:51 - Iako bi konačan rezultat izbora u Arizoni trebao biti poznat danas poslijepodne Fox News, omiljeni medij Donalda Trumpa, pripisao je nakon 86 posto prebrojanih glasova tu saveznu državu Joeu Bidenu. Prema njihovim podacima, on ondje vodi s 50,7 posto glasova, naspram Trumpovih 47,9 posto. U igri je 11 elektorskih glasova.


Najnoviji rezultati

7:35 - Prema The New York Timesu, Joe Biden ima 253 elektorska glasa, a Donald Trump 214. Glasovi su prebrojani u svim državama, osim u Nevadi, Arizoni, Aljasci, Georgiji, Sjevernoj Karolini i Pennsylvaniji. Trenutno Biden vodi u dvije od navedenih država, a Trump u četiri. Što se tiče mjesta u Senatu obje stranke, republikanci i demokrati imaju po 48 osiguranih zastupničkih mjesta, a u Kongresu vode demokrati s 205 naprema 190.


Republikanci zaziru od Trumpa

7:30 - NBC piše kako se s odmakom u brojanju glasova sve više republikanaca odmiče od Donalda Trumpa. Mnogi ne prihvaćaju njegove izjave o pobjedi i nepriznavanju izbora, a neki su u i proturiječili, što je rijetkost. .

Aktualni lider republikanske većine u Senatu Mitch McConnell poručio je da su "tvrdnje da si dobio izbore različite od toga da se dovrši brojanje glasova".

"Nema nikakve osnove da se večeras govori o tome. Svi glasovi trebaju biti prebrojani. Morate pričekati da se proces dovrši prije nego prosudite da ima grešaka. Ako to napravite prerano, a kasnije se ispostavi da je grešaka bilo, time ste umanjili vlastiti kredibilitet. Stoga smatram da je ova loša strateška odluka, loša politička odluka i to nije tip odluke koji biste očekivali od nekog tko je na poziciji na kojoj je Trump", rekao je bivši guverner savezne države New Jersey, Chris Christie, inače veliki Trumpov saveznik, čovjek koji ga je pripremao za predsjedničke debate.

Kontra Trumpa išao je i guverner države Ohio Mike DeWine koji je rekao da "je on za Trumpa, ali ako pobijedi Biden, svi ćemo to prihvatiti". "Mi vjerujemo u vladavinu prava. Svaki glas mora se prebrojati. Mi kao zemlja moramo prihvatiti rezultate izbora. Mi vjerujemo u prebrojavanje svih glasova", rekao je DeWine.

"Stop. Točka. Glasovi će se prebrojati, a ti ćeš ili izgubiti ili pobijediti. Kad rezultati budu potvrđeni moramo prihvatiti rezultat iz poštovanja prema našoj demokraciji", rekao je pak republikanac Adam Kinzinger iz države Illinois.

Oglasio se i republikanski senator iz Floride Marco Rubio, koji je nedavno govorio na Trumpovom skupu, ali je zato danas na Twitteru napisao da "činjenica da treba nekoliko dana se prebroje glasovi ne znači da je to prevara".

Guverner savezne države Maryland Larry Hogan, kojeg se smatra umjerenim republikancem, rekao je da je Trumpova izjava o izbornoj prevari "skandalozna".

"Nije bilo nikakve potrebe za takvim tvrdnjama i to je bila strašna pogreška. Bez obzira na to kako si opredijeljen u ovoj utrci i u kojoj si stranci i za koga si glasao, većina Amerikanaca zaista želi slobodan i pošten izborni proces i žele da nastavimo s brojanjem glasova", ustvrdio je.

Reagirao je i republikanski senator iz savezne države Utah Mike Lee: "Najbolje je za sve da se primire i da puste brojače glasova da odrade svoj posao". Izabrani guverner države Utah, republikanac Spencer Cox je bio puno oštriji te je Trumpove navode nazvao "smećem".

"Prema našem ustavu, državna zakonodavna tijela određuju pravila za izbore i upravljaju izbornim procesom. Taj proces moramo poštivati i osigurati da se svi ispravno zaprimljeni birački listići prebroje", rekao je pak republikanski senator Rob Portman iz savezne države Ohio.

Izvor iz Bijele kuće je za CNN rekao da se situacija ondje dramatično promijenila u trenutku kada je Fox News, Trumpov omiljeni news kanal, proglasio pobjedu Bidena u Arizoni.

"Predsjednika je u tom trenutku uhvatila panika i užarile su se telefonske linije. Mahnito je počeo nazivati republikanske guvernere diljem zemlje, a tijekom tih poziva rodila se ideja o podizanju tužbi u nizu država kako bi se spriječio neminovni trend prelijevanja glasova Bidenu", rekao je izvor.


Biden najavio novi predsjednički potez

7:30 - Kandidat za američkog predsjednika Joe Biden na Twitteru je objavio kako će jedan od njegovih poteza, ako uđe u Bijelu kuću, biti i vraćanje SAD-a među potpisnike Pariškog sporazuma.

Njega je potpisalo 196 država, od 189 ga je ratificiralo do veljače. Države su se sporazumom obvezale na smanjenje emisija štetnih plinova i ograničavanje globalnog zagrijavanja na znatno ispod 2°C kako bi se izbjegle katastrofalne posljedice klimatskih promjena.

"Danas je Trumpova administracija služeno napustila Pariški sporazum o klimi. I za točno 77 dana, Bidenova administracija će mu opet pristupiti", poručio je Biden.


Rezultati iz Nevade, Georgije i Arizone u četvrtak popodne

Jutros - Novi rezultati američkih izbora, koji će možda otkriti i konačnog pobjednika, trebali bi biti poznati u poslijepopodnevnim satima po srednjoeuropskom vremenu, kad se očekuju ažurirani podaci iz Nevade, Georgije i Arizone. Pobjednik američkih izbora još uvijek nije poznat, no projekcije i analitičari smatraju kako je trenutni favorit Joe Biden, ali i da će republikanci zadržati većinu u Senatu, što bi demokratu, ako uđe u Bijelu kuću, moglo znatno zakomplicirati donošenje odluka i provedbu najavljenih poteza poput reforme zdravstvenog osiguranja ili poreznog sustava.

Republikanca čeka znatno teži put prema pobjedi. Kako bi nastavio utrku Trump mora osvojiti Georgiju i Arizonu ili Georgiju i Nevadu, nakon što su američki mediji objavili da je Biden pobijedio u Wisconsinu i Michiganu. Ako mu to pođe za rukom, republikanac za potrebnih 270 elektora izbornog kolegija mora potom pobijediti u Pennsylvaniji u kojoj projekcije idu u korist Bidena, te u Sjevernoj Karolini.

Dužnosnici Pennyslvanije najavljuju da će glasove brojati do petka, a NBC prenosi kako će Sjeverna Karolina svoje rezultate ažurirati tek 12. studenoga. Nakon prebrojanih 95 posto glasova, republikanac u Sjevernoj Karolini trenutno vodi s 50,1 posto u odnosu na Bidenovih 48,7 posto.

New York Times piše kako će se ažurirani podaci za Nevadu znati u četvrtak u podne po istočnoameričkom, odnosno 18 sati po srednjoeuropskom vremenu. U Nevadi je prebrojano 85 posto listića, a demokratski kandidat Joe Biden tamo vodi za manje od 8 tisuća glasova.

Državni tajnik Georgije Brad Raffensperger očekuje da će prebrojavanje glasova u njegovoj saveznoj državi trajati do četvrtka ujutro, prenosi BBC. Republikanski predsjednik tamo vodi za 39 tisuća glasova, ali treba ih se prebrojati još 200 tisuća. Biden ima dobru šansu preokrenuti tu saveznu državu, što dva puta nije uspjelo predsjedniku Baracku Obami.

Arizona, u kojoj Biden trenutno vodi s gotovo 80 tisuća glasova nakon što ih je prebrojano 86 posto, također će objaviti nove podatke u poslijepodnevnim satima po srednjoeuropskom vremenu.

Trump se preuranjeno proglasio pobjednikom izbora već u utorak, a svaki suprotan ishod nazvao je krađom. "Što se mene tiče, već smo pobijedili. Ovo je velika prevara američkog naroda", kazao je u Bijeloj kući.

Trump i članovi njegove vlade mjesecima kritiziraju dopisno glasanje, tvrdeći da je ono podložno prevarama, iako stručnjaci ističu kako je to teško moguće i da su dopisni glasovi dugo prisutna metoda glasanja na američkim izborima. Njegov stožer je u srijedu tužbama zatražio zaustavljanje prebrojavanja glasova u Georgiji, Pennsylvaniji i Michiganu, a u Wisconsinu je zatraženo ponovno prebrojavanje glasova.

Šefica Bidenove kampanje osudila je u međuvremenu Trumpove izjave o navodnoj prevari, a demokratski kandidat je izrazio vjeru da je "na putu prema pobjedi“. "Nije na meni i na Donaldu Trumpu da objavljujemo pobjednika ovih izbora. To je na glasačima", poručio je Biden i pozvao na američko jedinstvo nakon izbora.


Sjeverna Karolina će objaviti konačne rezultate 12. studenog

Jutros - Sjeverna Karolina, savezna država potrebna američkom predsjedniku Donaldu Trumpu za sve manje izglednu pobjedu na predsjedničkim izborima, neće ažurirati svoje rezultate do 12. studenoga, prenosi u srijedu NBC. Sjeverna Karolina, u kojoj Trump prema podacima američkih medija trenutno vodi s 50,1 posto naprema 48,7 posto koliko ima demokrat Joe Biden, svoje rezultate neće ažurirati do 12. studenoga, s "vrlo malo iznimki“, objavila je izborna komisija te savezne države, a prenosi NBC.

U Sjevernoj Karolini trenutno je prebrojeno oko 95 posto glasova, a bez pobjede u toj saveznoj državi nije izgledno da će republikanac ostati američki predsjednik. Tamošnji dužnosnici objavili su da će trenutni rezultat većinom ostati nepromijenjen idućih osam dana jer većina lokalnih odbora neće prebrojavati prijevremene glasove do održavanja ranije dogovorenih sastanaka.

NBC procjenjuje da se u Sjevernoj Karolini treba prebrojati još 300 tisuća glasova, a tamošnji ishod mogao bi utjecati i na konačnu većinu u Senatu. U toj utrci trenutno vodi republikanac Thom Tills s 48,7 posto u odnosu na demokrata Cala Cunninghama koji ima 46,9 posto.


Kanye West priznao poraz - dobio 60.000 glasova

Jutros - Amerikanci još uvijek ne znaju tko će im biti novi predsjednik, no jedna stvar je sigurna – to neće biti reper Kanye West. Nakon što se pokazalo da za aktualnim predsjednikom Donaldom Trumpom i demokratom Joeom Bidenom zaostaje za nekoliko desetaka milijuna glasova, West je priznao poraz i najavio buduću kandidaturu za Bijelu kuću - na Twitteru je uz svoju fotografiju napisao "KANYE 2024.“.

Dobitnik Grammyja je u utorak u Wyomingu glasao za samog sebe, za što je priložio fotografski dokaz. "Bog je tako dobar“, napisao je. "Danas po prvi put u životu glasam za predsjednika SAD-a i to za nekog kome vjerujem – za sebe“, objavio je u utorak.

Osim svog, West je dobio još 60 tisuća glasova. Najviše ih je dobio u Tennesseeju, njih 10 tisuća.


Trump proglasio pobjedu u ključnim državama

Jučer - Osim što je Donald Trump htio zaustaviti prebrojavanje glasova u Pennsylvaniji pa digao tužbu na Vrhovnom sudu, ali i glasove u Michiganu te novo prebrojavanje u Wisconsonu, on je i proglasio još jednu pobjedu. Naime, američki predsjednik je objavio na Twitteru da je pobijedio u Michiganu, Pennsylvaniji, Georgiji i u Sjevernoj Karolini.

“Proglašavamo pobjedu u Pennsylvaniji (koja ne dopušta promatrače), Georgiji, Sjevernoj Karolini, a to su sve države u kojima je Trump u velikom vodstvu. Dodatno, proglašavamo pobjedu u državi Michigan u kojoj je bio velik broj potajno bačenih biračkih listića”, napisao je Trump.


Trump traži obustavljanje brojanja glasova u Pennsylvaniji

Jučer - Predsjednik SAD-a Donald Trump ponovno je objavljivao tvitove. U prvim tvitovima danas poslijepodne Trump je optužio za izbornu prijevaru.

“Pobijedimo u Pennsylvaniji, ali državni tajnik PA-a upravo je objavio da su ‘preostali milijuni glasačkih listića koji će se prebrojati'”, tvitao je Trump i nastavio: “Wow! Čini se da je Michigan sada pronašao glasačke listiće potrebne da zadrži divnog mladića Johna Jamesa izvan američkog Senata. Kakva se užasna stvar događa!

Trumpov tabor traži od Vrhovnog suda da preispita odluku državnog suda Pennsylvanije koji je dopustio da se glasovi broje i nakon izbornog dana. Stoga su podnijeli tužbu Vrhovnom sudu.

Ono što je zanimljivo jest da Trumpov sin želi pobjedu u toj državi pa je pobjedu proglasio na Twitteru. Budući da je tu riječ o proglašavanju neslužbenih rezultata, Twitter bi mogao ukloniti tu objavu jer upravo se takve objave ne toleriraju.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali