NASTAVLJAJU PLJUŠTATI KRITIKE: / Kina pozvala SAD da ispuni svoje obaveze prema WHO-u, a Rusija pozvala da se suzdrži od napada

Nakon što je Trump usred pandemije koronavirusa najavio prestanak financiranja WHO-a Kina je pozvala SAD da ispuni obaveze prema toj organizaciji

15.4.2020.
13:03
REX / Shutterstock Editorial / Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kina je danas pozvala SAD da ispuni svoje obaveze prema WHO-u nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio kako će zaustaviti financiranje te institucije zbog upravljanja krizom oko pandemije koronavirusa, a njegovu odluku kritizirale su i Rusija i Njemačka.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian na svakodnevnoj konferenciji za medije rekao je da je pandemija, koja je zarazila gotovo 2 milijuna ljudi u svijetu, u kritičnoj fazi i da će američka odluka pogoditi sve zemlje.

Upitan je hoće li Kina povećati svoja izdvajanja za Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) kako bi pomogla nadomjestiti američka sredstva. „Kina istražuje relevantna pitanja u skladu s potrebama situacije“, odgovorio je neodređeno.

'Loše upravljanje epidemijom'

Donald Trump je u svom govoru pred Bijelom kućom u kojoj je najavio prekid financiranja kritizirao WHO zbog lošeg upravljanja pandemijom. Washington optužuje tu organizaciju Ujedinjenih naroda da je prikrivala širenje koronavirusa i da je neopravdano kritizirala odluku Trumpa u siječnju da prekine letove s Kinom.

Trump je kazao kako američki porezni obveznici WHO-u godišnje uplaćuju između 400 i 500 milijuna dolara, dok Kina daje 40 milijuna „ili čak i manje“. Američka sredstva čine oko 15 posto sveukupnog proračuna WHO-a.

Kritičari optužuju Trumpa, koji je dugo umanjivao ozbiljnost koronavirusa, da pokušava skrenuti pozornost sa svojeg lošeg upravljanja pandemijom. SAD trenutno ima preko 600 tisuća slučajeva zaraze, trostruko više nego Španjolska koja ga slijedi.

Rusija pozvala SAD da se suzdrži od napada

I Moskva je danas pozvala Washington da se suzdrži od daljih napada na WHO. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov istaknuo je da WHO djeluje u potpunosti u skladu sa svojom poveljom i da ga poštuju vlade većine zemalja, kao i znanstvenici, liječnici i epidemiolozi.

„Pozivamo SAD da se suzdrže od daljih napada na WHO i da vode odgovornu politiku koja neće urušavati temelje međunarodne suradnje na području medicine“, rekao je je Rjabkov.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas danas je poručio kako je osnaživanje WHO-a jedna od najboljih investicija. „Međusobno svaljivanje krivice ne pomaže. Virus ne poznaje granice“, napisao je Maas na svom Twitter profilu.

Kritika australskih vlasti

Trumpovu odluku komentirali su i novozelandska premijerka i predsjednik vlade Australije. "U vremenima kao ovima kada trebamo dijeliti informacije i imati savjete na koje se možemo osloniti, WHO ih daje. Mi ćemo nastaviti davati mu potporu i naš doprinos", rekla je Jacinda Ardern.

Scott Morrison je rekao da razumije Trumpovu kritiku na račun WHO-a, posebno kada se radi o ponovnom otvaranju kineskih mokrih tržnica s kojih je pandemija krenula ali je kazao i da je WHO organizacija koja radi važan posao i s kojom "mi blisko surađujemo". Naglasio je da WHO ne smije biti imun na kritiku koja kaže da bi stvari trebao raditi bolje.

Nije vrijeme za smanjivanje resursa

Trumpovu odluku ranije je kritizirao i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres koji je izjavio je da "nije vrijeme" za smanjivanje resursa za Svjetsku zdravstvenu organizaciju. "Sada nije vrijeme za smanjenje resursa za operacije Svjetske zdravstvene organizacije ili bilo koje druge humanitarne organizacije u borbi protiv virusa," kazao je Guterres.

"Sada je vrijeme za jedinstvo i međunarodnu zajednicu koja će solidarno raditi na zaustavljanju virusa i njegovih potresnih posljedica", rekao je glavni tajnik UN-a.

Predsjednik Američkog medicinskog udruženja Patrice Harris Trumpovu je odluku nazvao "opasnim korakom u pogrešnom smjeru koji neće olakšati pobjedu nad covidom-19" i pozvao Trumpa da je preispita.

Pogrešna poruka

Iz Centra za zdravstvenu sigurnost Johns Hopkins su poručili kako ovaj potez šalje pogrešnu poruku usred pandemije. "Pandemija nije vrijeme za raditi takve stvari. Ovaj potez šalje pogrešnu poruku usred pandemije. WHO čini pogreške, kao što je to učinila u odgađanju reakcije na epidemiju ebole 2013. i 2014. u zapadnoj Africi. Možda će biti potrebne reforme, ali nakon što pandemija prođe," kazao je dr. Amesh Adalja, stručnjak za zarazne bolesti i viši znanstvenik.

Trumpa je kritizirao i dr. William Schaffner, stručnjak za zarazne bolesti iz Medicinskog centra sveučilišta Vanderbilt. "Ovaj virus ne treba putovnice. U nekoliko kratkih mjeseci otputovao je na sve kontinente svijeta, osim na Antarktiku. Ako se ikad dogodio događaj koji bi nam pokazao kako moramo raditi jače kao globalna zajednica, to je to", rekao je.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali