Play ponuda

NAJPROFITABILNIJA TVRTKA NA SVIJETU IZLAZI NA BURZU: / 'Majka svih naftnih tvrtki' vrijedna je 1,2 trilijuna dolara

Image
Foto: Profimedia

Radi se o najvećoj kompaniji na svijetu koja nije na burzi, a ovo bi mogla biti najveća javna ponuda dionica neke firme u povijesti

3.11.2019.
14:35
Profimedia
Play ponuda

Saudijski naftni div Saudi Aramco potvrdio je u nedjelju da izlazi na burzu u Rijadu, što bi mogla biti najveća javna ponuda dionica neke tvrtke u povijesti.

Kompanija u državnom vlasništvu utvrdit će cijenu dionica nakon što ispita interes ulagača. Vjeruje se da je najprofitabilnija tvrtka na svijetu vrijedna oko 1.2 trilijuna dolara. IPO bi trebao dati vjetar u leđa ambicioznim reformama princa Mohameda bin Salmana koji želi prikupiti milijarde dolara za ulaganja u ne-energetske industrije i diverzificirati državne prihode.

Izvori iz poslovnog svijeta kažu da će Aramco ponuditi jedan do dva posto dionica na lokalnoj burzi u Rijadu i tako prikupiti između 20 i 40 milijardi dolara. Svaki iznos veći od 25 milijardi dolara nadmašio bi zasad rekordnu inicijalnu javnu ponudu kineske internetske trgovine Alibabe iz 2014.

U tvrtki kažu da zasad ne planiraju izlistavanje na nekoj stranoj burzi. "Što se toga tiče, objavit ćemo to u pravo vrijeme. Zasad izlazimo samo na Tadawulu (rijadskoj burzi)", rekao je direktor Aramcoa Yasir al-Rumayyan.

46.9 milijardi dolara profita u polovici godine

Čelnici kompanije će u idućih desetak dana razgovarati s investitorima, vidjeti kakav je njihov interes i potom objaviti cijenu dionica, dodao je. Korjeni Saudi Aramcoa sežu u 1933. kada su Saudijska Arabija i američki Standard Oil Company of California, koji je kasnije postao Chevron, osnovali novu tvrtku za istraživanje i bušenje nafte.

Između 1973. i 1980. Saudijska Arabija postala je vlasnikom cijele kompanije. Ta država ima druge najveće rezerve nafte na svijetu, iza Venezuela. Druga je i po proizvodnji nafte, nakon SAD-a. No, njezina moć proistječe i iz toga što je monopolist u državi i što je bušenje nafte jeftino.

"To je najveća kompanija na svijetu koja nije na burzi, radi se o golemom proizvođaču nafte", rekao je David Hunter, direktor marketinških stufdija u Schneider Electricu."To je majka svih naftnih tvrtki", dodao je. Profitabilnost Saudi Aramcoa je fenomenalna. U prvoj polovini 2019. ostvarila je neto profit od 46.9 milijardi dolara koji je kroz dividendu isplaćen saudijskoj državi. Radi usporedbe, u istom je razdoblju Apple, trenutno najvrijednija svjetska kompanija, ostvarila profit od 21.6 milijardi dolara, a Exxon Mobil, najveća izlistana naftna tvrtka 5.5 milijardi.

Play ponuda
Play ponuda