UŽAS U TANZANIJI / Misteriozna bolest ubila petero ljudi, prije smrti se javlja niz simptoma, a stručnjacima nije jasno o čemu se radi: 'Čudna je!'

Image
Izvor: Profimedia

Stanovnici u regiji Kagera moraju izbjegavati kontakt sa zaraženim ljudima i moraju ostati mirni

17.3.2023.
10:45
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tajanstvena bolest koja uzrokuje glavobolje i groznicu ubila je najmanje petero ljudi u Tanzaniji, piše DailyMail. Čelnici zdravstva u istočnoafričkoj državi opisali su bolest kao "čudnu".

Vlasti su poslale tim liječnika da dijagnosticiraju bolest, a sedam slučajeva prijavljeno je u sjeverozapadnoj regiji Kagera.

Image
OGROMAN PROBLEM /

Ova je opaka bolest postala vodeći ubojica u svijetu: 'Svaka četvrta osoba na planetu je inficirana, pripazite na ove simptome'

Image
OGROMAN PROBLEM /

Ova je opaka bolest postala vodeći ubojica u svijetu: 'Svaka četvrta osoba na planetu je inficirana, pripazite na ove simptome'

U srpnju su se dogodili slični slučajevi

Simptomi bolesti uključuju temperaturu, glavobolje, umor i krvarenje iz nosa. Vlada je oformila regionalni tim stručnjaka za brzi odgovor koji istražuju ovu nepoznatu bolest.

Stanovnici u regiji Kagera moraju izbjegavati kontakt sa zaraženim ljudima i moraju ostati mirni.

U srpnju prošle godine tri osobe sa sličnim simptomima umrle u južnoj tanzanijskoj regiji Lindi. Tada je prijavljeno više od 20 slučajeva.

Istraživanja su kasnije identificirala bolest kao leptospirozu, također poznatu kao Weilova bolest. To je rijetka infekcija koja se prenosi urinom životinja uključujući štakore, miševe, krave, svinje i pse.

Može doći i do smrti

Simptomi uključuju vrućicu, glavobolju, mučninu, bolove u mišićima i zglobovima, crvene oči i gubitak apetita. Ozbiljni slučajevi infekcije mogu uzrokovati žutu kožu i oči, otečene gležnjeve, stopala ili ruke, bol u prsima, otežano disanje ili iskašljavanje krvi.

Bolest se može liječiti antibioticima i može proći između nekoliko dana i nekoliko tjedana da nestane. No, bez liječenja, oporavljanje od infekcije moglo bi trajati mjesecima i moglo bi uzrokovati po život opasno zatajenje bubrega i jetre.

Iako je 90 posto slučajeva blago, između pet i 15 posto napreduje u teški oblik koji može uzrokovati zatajenje organa, pa čak i smrt. Između jedan i pet posto slučajeva je smrtonosno.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču