'TVRDNJE SU NETOČNE' / Ministarstvo pravde BiH: Ne postoje zakonski preduvjeti da se Zdravka Mamića izruči Hrvatskoj

Image
Foto: Matko Begovic/PIXSELL

U tri navrata do sada Sud BiH je odbacivao zahtjeve Hrvatske da se izruči Mamića. Razlog za neizručenje je u tome što Zdravko Mamić uz hrvatsko posjeduje i državljanstvo BiH. Da bi se državljana koji posjeduje dvostruko državljanstvo izručilo drugoj državi o tome bi trebao donijeti odluku Sud BiH

14.3.2023.
16:55
Matko Begovic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar pravde BiH Davor Bunoza ne može donijeti odluku o izručenju nekadašnjeg Dinamova izvršnog dopredsjednika Zdravka Mamića Hrvatskoj budući je Sud BiH u nekoliko navrata odbio takvu mogućnost jer Mamić, uz hrvatsko, posjeduje i državljanstvo BiH, izvijestili su u utorak iz ministarstva pravde BiH.

Tjednik Nacional objavio je poveći tekst, najavljen na naslovnici, o tome da hrvatski premijer Andrej Plenković šalje ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu kako bi s novoimenovanim ministrom pravde Davorom Bunozom (HDZ BiH) dogovorio izručenje bjegunca od hrvatskog pravosuđa Zdravka Mamića. Mamić je pravomoćno osuđen na 6,5-godišnju kaznu zatvora za izvlačenje novca iz Dinama, te se protiv njega vodi i drugi sudski postupak. U istome tekstu se navodi kako bi se na taj način umanjila uloga radikalne struje u HDZ-u, ali i riješilo pitanje upravljanja i utjecaja u Dinamu u kojemu se dvije struje bore za prevlast. Dodaje se kako je Mamić bio pod zaštitom bivšeg ministra pravde BiH Josipa Grubeše, koji je također član HDZ-a BiH, i koji se protivio njegovu izručenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZVLAČENJE NOVCA /

Odbijen zahtjev braće Mamić: Željeli da im se suđenje prebaci u Zagreb

Image
IZVLAČENJE NOVCA /

Odbijen zahtjev braće Mamić: Željeli da im se suđenje prebaci u Zagreb

U objašnjenju ministarstva pravde BiH, poslanom na upit o mogućnosti izručenja, navodi se kako ne postoje zakonski preduvjeti da se Zdravka Mamića izruči Republici Hrvatskoj kako bi tamo izdržavao kaznu, što je tražilo hrvatsko pravosuđe.

“Ministar pravde Bosne i Hercegovine (Davor Bunoza) ne raspolaže diskrecijskim pravom donijeti rješenje o dopustivosti izručenja ukoliko je Sud Bosne i Hercegovine utvrdio da nisu ispunjene zakonske (ugovorne) pretpostavke za izručenje, pa su, u tom pogledu, navedene tvrdnje o 'dogovoru dva ministra o izručenju Zdravka Mamića' pravno neutemeljene, te samim tim i netočne”, tvrdi se u odgovoru ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tri navrata do sada Sud BiH je odbacivao zahtjeve Hrvatske da se izruči Mamića.

Izručenje državljana BiH i Hrvatske definirano je odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima i Ugovorom o izručenju između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog za neizručenje je u tome što Zdravko Mamić uz hrvatsko posjeduje i državljanstvo BiH. Da bi se državljana koji posjeduje dvostruko državljanstvo izručilo drugoj državi o tome bi trebao donijeti odluku Sud BiH.

"Ukoliko Sud Bosne i Hercegovine utvrdi da nisu ispunjene zakonske (ugovorne) pretpostavke za izručenje ministar pravde Bosne i Hercegovine donijet će Rješenje kojim se odbija izručenje", stoji u objašnjenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo