'KOMPENZACIJA ZA KOSOVO' / Đukanović o napetoj situaciji: 'Iza destabilizacije Crne Gore stoji Vučić, bez nje nema velike Srbije'

'Nakon što je Srbija izgubila Kosovo čini se da Crna Gora izgleda kao najprivlačnija kompenzacija i kao nezaobilazni dio da bi se uopće ideja Velike Srbije održavala u životu', smatra Đukanović

17.9.2021.
19:56
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović danas je završio službeni posjet Hrvatskoj. Uoči odlaska dao je ekskluzivni intervju RTL-u. Osvrnuo se na pokušaje destabilizacije Crne Gore i izgleda da u njegovoj zemlji dođe i do otvorenog sukoba.

'Nema 'velike Srbije' bez Crne Gore u njenom sastavu'

Dva dana ste u posjetu Hrvatskoj, dobili ste potporu, za što konkretno?

Dobio sam potporu za daljnji produžetak europskog puta Crne Gore. Kao što znate Crna Gora je u posljednjih 25 godina od velikih političkih promjena a posebno od obnove nezavisnosti, jako puno radila na učvršćivanju stabilnosti, sklada vjerskog i nacionalnog, a posebno na trasiranju puta u euroatlantske integracije. Postali smo članica NATO-a, otvorili sva pregovaračka poglavlja s EU-om. Možemo slobodno reći da smo najdalje odmakli od svih kandidata na putu prema članstvu. To je Hrvatska podržavala, ne samo nas, nego sve u regiji. Ja osobno smatram da Hrvatska, kao odgovoran partner u NATO-u i susjed, želi da Crna Gora ostane na tom putu i što brže ostvari svoj cilj.

Sad u zadnjih godinu dana imamo destabilizaciju. O čemu je tu riječ?

Riječ je o pokušaju da se obnove stare, retrogradne politike izgradnje velikih država na zapadnom Balkanu. Lansirana je ona ista ideja koja je ponuđena kao alternativa 90-ih godina, napraviti novu kompoziciju zapadnog Balkana, napraviti uvećane, dakle velike države, etnički i vjerski homogene. Sve zbog lažne pretpostavke da multietnička demokracija u ovom dijelu Europe nije moguća. Nudi se nešto što bi bilo izuzetak od pravila života na europskom prostoru. To je u 90-ima doživjelo slom, plaćano je životima blizu 150.000 žrtava ljudi. Sada, vjerojatno potaknuto geopolitičkim promjenama, ideolozi tih velikodržavnih nacionalizama pokušavaju obnoviti tu ideju. Posljedično, napadnuta je Crna Gora, jer znamo da nema "velike Srbije" bez Crne Gore u njenom sastavu.

Crna Gora je Srbiji kompenzacija za izgubljeno Kosovo

Po vama, tko stoji iza toga?

Nema dileme, državni vrh Srbije stoji iza toga.

Konkretno, Aleksandar Vučić?

Naravno, državni vrh Srbije na čelu s njim. Poznato je da je ideja velike Srbije stara već jako dugo, vezujemo je za vrijeme Garašaninovih Načertanija 1844. godine. Od tada se ona svako malo obnavlja i uvijek je Crna Gora poželjan plijen Srbije. Iluzija se pokušava i dalje održati živom - ideja o pripajanju Republike Srpske Srbiji, Nakon što je Srbija izgubila Kosovo čini se da Crna Gora izgleda kao najprivlačnija kompenzacija i kao nezaobilazni dio da bi se uopće ideja Velike Srbije održavala u životu.

Kako je došlo do toga, vi ste rekli jučer, da je srpska pravoslavna crkva alat ostavrenja Velike Srbije? Jeste li vi napravili grešku kod donošenja zakona o vjeroispovjesti?

Točno je. Srpska pravoslavna crkva je instrument za realizaciju velikosrpskog nacionalizma. Kao što znao 90-ih godina bilo je više tih instrumenata. Postojala je JNA, postojala je jugoslavenska policija, jugoslavenska služba sigurnosti, jugoslavenska carina, zakoni. Sve to je moglo biti zloupotrebljavano iz Beograda u korist ideje Veliko Srpskog nacionalizma. Danas više toga nema ostala je srpska pravoslavna crkva koja je pristala biti instrument velikodržavnog projekta u regiji i to se veoma jasno manifestira upravo u aktualnim problemima u Crnoj Gori. Da li smo mi pogriješili s otvaranjem toga pitanja, ne bih rekao. Usuđujem se reći da mi nismo birali hoćemo li ući u taj konflikt ili ne.

'Ne ovisi o nama hoće li doći do sukoba'

Može li doći do sukoba pravih ozbiljnih u Crnoj Gori?

To ne zavisi samo o nama, kao pt znate, nije se jednostavno iz Crne Gore nositi sa Srbijom u sukobu i još se teže nositi ukoliko znate da iza Srbije stoji jedna geopolitička sila kao što je Rusija koja preko podrške ovakvih ideja zapravo pokušava ostavriti svoje geopolitičke interesa na zapadnom Balkanu koji su po definicij suprostavljeni europskom jedinstvu i europskom sistemu vrijednosti. Rekao bih da je sve to lakše ukoliko izostaje potreba, pažnja i podrška sa Zapada. Dakle, kao i uvijek nasilnik će ići onoliko daleko koliko mu bude dozvoljeno.

Mislite da ova vlast može gurati još tri godine?

Ne mislim. Dakle, jasno je da ova vlast nema nikakvu viziju. Njihova vizija nije da napravi sljedeće korake k usvajanju europskog sistema vrijednosti, k članstvu Crne Gore Eurospkoj Uniji. Oni nisu u godinu dana ni na putu da dovedu ni jednog investitora. Naprotiv, nekoliko vrijednih investitora su potjerali iz Crne Gore. Plašim se da nije u pitanju samo neznanje. Plašim se da je ideja da se sluganski izvršavaju nalozi i očekivanja iz Beograda kako bi se Crna Gora bacila na koljena i na taj način lakše bila integrirana u srpski svijet.

Vidjeli ste te slike od prije neki dan gdje je ta vlada nažalost svoje resurse stavila na raspolaganje veliko srpskom nacionalizmu i dala ogromnu količinu kemijskih sredstava policiji da bi zapravo zatrovala Cetinje. Da bi zatrovala ljude koji su se tamo okupili na mirnom protestu protiv ustoličenja srpske pravoslavne crkve koji nema nikakvo poštovanje ni za Crnu Goru ni za Crnogorce.

'Posljednjih godinu dana nemam komunikaciju s Vučićem'

Imate li komunikaciju s predsjednikom Vučićem? Može li se ta situacija riješavati na razini predsjednika?

Dok je ta komunikacija bila moguća, jako sam se trudio da doprinesem konstruktivnom odnosu i održavao sam tu komunikaciju dok je to bilo moguće. Poslijednjih godinu dana to više nije moguće tako da te komunikacije nema, a umjesto tog asvakodnevno vidimo što nam se poručuje s medijsko-političke scene Srbije. Nema nikakve sumnje, to je otvoreno neprijateljstvo i negiranje Crne Gore i negiranje crnogorskog nacionalnog identiteta i mi smo u stanju potrebe da se obranimo od te nove ofenzive.

Jeste li imali ikakav upit od članica NATO-a vezano uz poslijednja događanja?

Imamo komunikacije, tumačimo taj problem, ukazujemo na to da to nije samo problem odnosa Srbije i Crne Gore. Ukazujemo na ovu dimenziju regionalnu da je zapravo opet na dijelu retrogradna etnička homogenizacija, pomicanja granica, kako bi smo bili i jedinstveni u okviru granica kako bi vjerojatno u nekoj sljedećoj fazi mogli da nesmetano pucati po svima koji su izvan naše granice. To je nešto što je ne prihvatljiva ponuda, necivilizacijska ponuda koja je doživjela krah ranih 90-ih, za koju smo se ponadali da je nestala i potvrđena Daytonskim sporazumom kojim je vraćen mir u Bosni. Kao što znamo da ovdje nacionalističke i šovinističke ideje nikada ne doživljavaju svoj konačan kraj. Uvijek se traži nova prilika. Danas se Srbija ponaša kao netko tko nije razumio da je 90-ih imao pogrešnu politiku. Tada je nas u Crnoj Gori vodila ideja da pokušamo sačuvati Jugoslaviju. Ispostavilo se da to nije realna ideja i krenuli smo svojim putem i ostvarili smo ciljeve svojim putem. Beograd nije došao do zaključka da je to pogrešna politika. Došao je do zaključka da je to loše vrijeme i da sada postoji bolje vrijeme i prije sve ga da je to bolje vrijeme zahvaljujući promjeni geopolitičkih okolnosti i osnaženoj Rusiji. Tako da to je sada nada da se ta ista politika može dovesti do onih ciljeva do kojih nije dovela do ranih 90-ih.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali