Kosovari umiru od raka zbog radioaktivnih lampi

Kosovo je vodeća zemlja u regiji po broju umrlih od raka, prenosi agencija Tanjug navode prištinskog lista Ekspres.

7.4.2010.
12:11
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Naime, po podacima Udruženja onkologa Kosova, u toj zemlji godišnje od raka umire oko 5.000 stanovnika, dakle trostruko više nego prije rata. Kosovsko Ministarstvo zdravlja nema politiku za borbu protiv te bolesti, a ne raspolažu ni službenim statistikama o raku, iako je prikupljanje podataka zakonom obavezno.

Povećanju radioaktivnosti, kako navodi list, pored objekata bombardiranih tijekom rata, doprinosi i uvoz raznih radioaktivnih predmeta, poput mreža za plinske lampe s radioaktivnim zračenjem.

Na Institutu Medicine rada u Obiliću utvrdili su da mreže plinskih lampi napropan-butan sadrže visoku razinu radioaktivnog zračenja, a po nalazima stručnjaka ovog instituta, zračenje je 46 puta veće od dozvoljene norme, odnosno 42 puta više nego materijal kojim je popločan centralni trg Majka Tereza u Prištini.

Radiolog u tom institutu Šućri Dumani kaže da je nakon rata na Kosovo uvezen veliki broj radioaktivnih mreža za plinske lampe, a određeni broj njih nalazi se u domovima Kosovara.

"Ove mreže povećavaju svjetlost lampi tijekom noći, a utvrdili smo da te lampe sadrže element koji se zove 'Thorium-232'", precizirao je Dumani za Ekspres. Kaže da je izvještaj o opasnim mrežama, ali i ostalom opasnom materijalu, poslao u nekoliko ministarstva, no još ništa nije poduzeto za uklanjanje tih mreža, posebno iz kuća građana.

Ove mrežice za plinske lampe uglavnom se prodaju na buvljacima, rekao je Dumani, predlažući Kosovarima da ih sklone iz lampi i odlože u staklenku, ali da ih nikako ne bacaju u smeće.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali