'OVO NEĆE BITI DOBRO' / Predviđanja šefa Moderne: 'Nema šanse da je učinkovitost cjepiva ista kao što smo imali s deltom'

Image

Izvršni direktor Moderne kazao je da zbog velikog broja mutacija omikrona na spike proteinu sugerira da će se postojeća cjepiva možda morati modificirati

30.11.2021.
10:27
Igor Kralj/Pixsell

Izvršni direktor Moderne predviđa da će postojeća cjepiva biti puno manje učinkovita protiv omikrona i upozorava da bi mogli proći mjeseci prije nego što farmaceutske tvrtke uspiju proizvesti veću količinu cjepiva koje će djelovati protiv nove varijante koronavirusa. 

Stephane Bancel je rekao da velik broj mutacija omikrona na spike proteinu, koji virus koristi za inficiranje ljudskih stanica, te brzo širenje te varijante u Južnoj Africi sugerira da će se postojeća cjepiva možda morati modificirati iduće godine. 

Upitna učinkovitost cjepiva?

"Mislim da nema šanse da je učinkovitost na istoj razini kao što smo imali s delta varijantom", rekao je Bancel u intervjuu za Financial Times. 

"Mislim da će biti pad.Ne znamo samo koliki jer trebamo pričekati podatke. No, svi znanstvenici s kojima sam razgovarao kažu nešto poput 'ovo neće biti dobro", dodao je. 

Komentari šefa Moderne dolaze u vrijeme kad javnozdravstveni stručnjaci i političari nastoje imati optimističniji ton o učinkovitosti postojećih cjepiva protiv omikrona.

Bancel navodi da su znanstvenici zabrinuti jer se 32 od 50 mutacija u varijanti omikron nalaze na spike proteinu, na koji se usredotočuju postojeća cjepiva kako bi se osnažio imunosni sustav protiv covida-19. 

Većina stručnjaka mislila je da se varijanta s toliko mutacija neće pojaviti još godinu ili dvije, dodao je Bancel.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali