Play ponuda

KINESKA SVEMIRSKA POSTAJA USKORO PADA NA ZEMLJU: / Zna se kada će Tiangong-1 pasti, ali ne i gdje

Image
Foto: china.org.cn

Najveći dio stanice će izgorjeti pod utjecajem iznimno visoke temperature koja nastaje zbog toga što velikom brzinom ulazi u atmosferu - priopćili su iz Europske svemirske agencije

1.4.2018.
8:49
china.org.cn
Play ponuda

Kineska svemirska stanica Tiangong-1 treba se u noći na ponedjeljak nekontrolirano vratiti u Zemljinu atmosferu, objavila je Europska svemirska agencija (ESA) u svom predviđanju.

"Naša ekipa predviđa da bi se to moglo dogoditi između 1. travnja poslijepodne i 2. travnja rano ujutro, a najvjerojatnije oko 1.25 sati", ističe ESA na svojoj mrežnoj stranici dodajući da je predviđanje "podložno promjenama".

Image
NAPUŠTENA SVEMIRSKA POSTAJA JURI PREMA ZEMLJI: /

Komadi letjelice past će na Hrvatsku...ako ne padnu negdje drugdje

Image
NAPUŠTENA SVEMIRSKA POSTAJA JURI PREMA ZEMLJI: /

Komadi letjelice past će na Hrvatsku...ako ne padnu negdje drugdje

"Nebeska palača" duga 10,4 i široka 3,3 metra

Prva kineska svemirska stanica lansirana u rujnu 2011., Tiangong-1, čije ime znači "Nebeska palača", duga je 10,4 m i široka 3,3 m. Sastoji se od eksperimentalnog laboratorija, servisnog modula i dviju solarnih ploča veličine 3x7 m svaka. Trebala se kontrolirano vratiti u Zemljinu atmosferu, ali je u ožujku 2016. prestala raditi, što je potaknulo zabrinutost u vezi s njezinim "padom".

"Nema razloga za zabrinutost", objavio je na društvenoj mreži CMSEO, kineski inženjerski ured za letove s ljudskom posadom.

"Najveći dio stanice će izgorjeti pod utjecajem iznimno visoke temperature koja nastaje zbog toga što velikom brzinom ulazi u atmosferu", ističe ESA na svojoj mrežnoj stranici.

Neki dijelovi vjerojatno neće izgorjeti u atmosferi

No "s obzirom na to što se događalo kod kontroliranih povrataka svemirskih brodova slične veličine i mase, možemo očekivati da neki dijelovi neće izgorjeti i da će pasti na Zemlju", dodaje agencija.

Područje na koje bi ostaci stanice mogli pasti veoma je široko. "Smješta se između 43 stupnja sjeverne i 43 stupnja južne zemljopisne širine", ističe ESA u subotu. Ono obuhvaća afrički kontinent, jug Europe, dio Azije i Novog Zelanda, Australiju, velik dio Južne Amerike i manji dio Sjeverne.

U 60 godina koliko se organiziraju svemirski letovi, bilo je oko 6.000 nekontroliranih povrataka velikih objekata izrađenih ljudskom rukom, uglavnom satelita i dijelova raketa, rekao je Stijn Lemmens iz ESA-e. Samo jedan komad takvog objekta pogodio je jednog čovjeka u rame, ali ga nije ozbiljnije ozlijedio.

Play ponuda
Play ponuda