PADA BROJ NOVOROĐENČADI / Kako potaknuti ljude da se žene? Kinezi se dosjetili: Dijele srećke svima koji pokažu vjenčani list

Image
Foto: Profimedia

Kina je jedno od najskupljih mjesta na svijetu za odgoj djece u odnosu na njezin BDP po glavi stanovnika.

28.2.2024.
9:50
Profimedia
VOYO logo

 Vlasti u kineskom gradu Xianu potrošit će 700.000 juana (oko 90.000 eura) na lutrijske listiće koje će podijeliti kao nagrade mladencima koji pokažu vjenčani list, u nastojanju da potaknu vjenčanja u vrijeme kada je sve manje novorođene djece u toj zemlji.

Broj stanovnika u Kini opao je 2023. drugu godinu zaredom, a broj novorođene djece pao je na oko polovice od broja zabilježenog 2016. Broj novih brakova bio je rekordno nizak 2022.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je broj brakova u korelaciji sa stopom rađanja jer samohrane majke često ne dobivaju naknade, Xian je obećao srećku svakom paru koji predoči vjenčani list od 1. ožujka.

"To nije samo početak sretnog bračnog života nego i postoji vjerojatnost da dobijete mali poklon", stoji na stranici gradskog matičnog ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kampanja će se provoditi do 30. studenog, dodaje se.

Kina je jedno od najskupljih mjesta na svijetu za odgoj djece u odnosu na njezin BDP po glavi stanovnika, izvijestio je kineski think tank u veljači, detaljno iznoseći troškove za žene koje se odluče na rađanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se manje žena odlučuje imati djecu jer ih odbijaju visoki troškovi brige o djeci, nespremnost na udaju ili stavljanje karijere na čekanje, dok je i dalje prisutna spolna diskriminacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo