MRAČNA TAJNA / Jeziv misterij nestalih beba iz Jugoslavije: 'Samo su javili da je umrla i da su oni sve sredili. Kad sam zvala odbrusili su: 'Pa što hoćete'

thumbnail

Roditeljima je rečeno da su bebe umrle, ali nikad nisu saznali od čega i djecu nikada nisu mogli sami pokopati. Roditelji sumnjaju da su djeca ukradena i prodana u zapadne zemlje.

14.9.2023.
23:43
Play logo

"Medicinska sestra mi je rekla: "Pričekajte ovdje, pokazat ću vam kćer. Ona ju je dignula, pokazala, ali nije mi je dala. Gledala sam je kroz staklo. Toliko sam bila udaljena od nje, udaljena staklom. Tako sam je vidjela. Je li bila moja ili nije - to ne znam", govori za RTL Direkt svoju potresnu priču Marija Nemela iz Slovenije.   Gospođi Mariji nakon poroda u bolnici su rekli da je beba zdrava, ali da mora u inkubator jer je ranije rođena. Otpustili su Mariju, Sonju ostavili u bolnici i telegramom javili da je preminula, prenosi Danas.

"Išla sam u Sloveniji u Ured za ljudska prava, i tamo mi je žena rekla da oni nemaju ništa s tim i da odem u bolnicu gdje sam rodila. Ja sam išla u bolnicu, ali već na telefonu su mi rekli: 'Pa što hoćete gospođo, kćer vam je umrla i gotovo'", prepričava nam Marija. Slične jezive priče imaju i deseci drugih majki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
shimmer fallback
shimmer fallback

 Deseci, stotine, neki kažu i tisuće djece, nestale su iz rodilišta u cijeloj bivšoj državi. Njihovim je roditeljima rečeno da su bebe umrle, ali nikad nisu saznali od čega i djecu nikada nisu mogli sami pokopati. Roditelji sumnjaju da su djeca ukradena i prodana u zapadne zemlje.

Djecu vidjele samo u rodilištu

Nestalo je 56 beba samo u Sloveniji, uglavnom 70ih i 80ih. Majke koje traže svoje bebe, ponovno je okupila Simona. "Ne mogu reći da su sva djeca umrla, idemo više ka tome da su djeca prodana ili nelegalno usvojena. Ja sam išla po svim ministarstvima u Sloveniji, lijepo su me primili, pokazali razumijevanje, ali nismo imali neku suradnju. Ali mi ne odustajemo", govori nam Simona Kalanj koja predstavlja sve oštećene obitelji u Sloveniji.

Image
ORGANIZACIJE UPUTILE APEL /

Istraživanje: Trgovina ljudi i seksualno zlostavljanje problemi su s kojima se svakodnevno nose ukrajinske izbjeglice

Zbog Simone je Marija prvi put dobila dokumente, prije tri mjeseca. Nakon 63 godine. Odjednom piše da je beba imala upalu pluća, da je puštena kući zajedno s majkom, a onda istog datuma premještena. Gdje - pita se ova obitelj. I još mnogi drugi. Simoni se obitelji javljaju svakog dana. "Konkretno imamo jedan slučaj za koji vjerujemo najviše da je dijete živo i dobili smo odgovor da to dijete nikada nije bilo sahranjeno na groblju u Mariboru. A bolnica je toj mamici obećala da će to dijete sahraniti u limenom sandučiću", prepričava nam Simona. Ovakvih sudbina, ima puno na području bivše Jugoslavije. A sve ove slovenske obitelji nastavljaju tražiti djecu koju su posljednji put vidjeli u rodilištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo