Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj smatra kako će sukobi na Bliskom istoku prestati kada prestanu napadi palestinskih militanata na Izrael

Sukob Izraelaca i Palestinaca traje već pet dana, a kulminirao je žestokim izraelskim raketiranjem Pojasa Gaze, kao odgovorom na napade militanata na njihove gradove. Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj, Ilan Mor tvrdi da se sukobi mogu spriječiti samo ako prestanu teroristički napadi. U razgovoru za HRT pojašnjava da je to provokacija Hamasa prema Izraelu te dodaje da Izrael koristi svoje pravo na obranu, a da bi međunarodna zajednica trebala izvršiti pritisak na Hamas i Islamski džihad.

To je provokacija Hamasa, terorista, prema Izraelu, kaže i dodaje da Izrael mora iskoristiti svoje pravo na obranu, a međunarodna zajednica mora izvršiti pritisak na Hamas i Islamski džihad da prestanu napadati Izrael.

"Ako Hamas prestane s napadima, nećemo imati razloga za slanje, primjerice kopnenih trupa u Gazu. Jutros smo iznenadili teroriste u njihovim tunelima. Možemo biti ponosni na to jer smo ih uspjeli iznenaditi. Neće im biti lako, imamo dosta iznenađenja za njih, pa i da uđemo trupama u Gazu, rekao je Mor dodavši da su sve opcije otvorene, ovisno o situaciji.

Pravna pitanja i jednostavna rješenja

Okidač najnovijih sukoba bila je najava deložacije četiriju palestinskih obitelji u istočnom Jeruzalemu, što je pokrenulo nerede ispred džamije Al Aqsa. Mor na optužbe Palestinaca da ih Izrael želi protjerati odgovara kako se radi o pravnom pitanju.

"Neke židovske obitelji tvrde da te kuće pripadaju njima, a s druge strane u njima palestinske obitelji žive godinama. Pustimo sudove da odluče. Vrhovni sud Izraela donijet će presudu za dva do tri tjedna. Hamas, koji ima snagu u Gazi, vidjevši slabost palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, pravno pitanje pretvorio je u političko i vjersko pitanje. Mobilizira sebe kao zaštitnika Jeruzalema, a zapravo je terorist Zapadne obale. Palestinska samouprava odgovorna je za sve političke procese. Za nasilje nema razloga", ustvrdio je Mor.

Propala je i američka vizija mira na Bliskom istoku, koju je pripremio bivši predsjednik Donald Trump, a Mor tvrdi da je moguće rješenje sukoba "jednostavno".

"Moramo započeti pregovore i pronaći način kako živjeti jedni uz druge, ali ne uz teroriste. Umjereni Palestinci u Palestinskoj Samoupravi i Gazi mogu razgovarati s nama i biti partneri. Moraju prihvatiti da Izrael ima pravo na postojanje u zemlji svojih predaka, kao što smo mi priznali Palestincima da imaju svoju vrstu države. Međunarodna zajednica treba pritisnuti i Hamas, ali i Iran koji podržava Hamas. Iran je vrlo kontraproduktivan što se tiče stabilnosti Bliskog istoka", smatra izraelski veleposlanik.

Unutarpolitički problemi

No, osim vanjskih faktora, Izrael potresaju i unutarpolitički problemi. Naime, nikako ne mogu sastaviti Vladu, iako Mor tvrdi da je Izrael dovoljno snažna demokracija da se može nositi s tim. "Za dva do četiri tjedna bit će ustoličena vlada, inače ćemo imati petu rundu izbora u dvije godine. Dovoljno smo snažni da podnesemo ove izazove", poručio je.

Nove sukobe na Bliskom istoku pažljivo prati i naš ministar vanjskih i europskih poslova, Gordan Grlić Radman. "Mi smo naravno osudili napad na Izrael projektilima, međutim mi osuđujemo sa svih strana bilo kakvo uzvraćanje vatrom i upućujemo na deeskalaciju sukoba. Ono što je u svemu najgore je da stradavaju civili. Svi su hrvatski državljani na sigurnom, dakle nemamo nikakvih dojava ni informacija da je život hrvatskih građana koji se trenutno tamo nalaze ugrožen", poručio je.