RASPAD VLADE? / Izraelski predsjednik Benjamin Netanyahu raspustio ratni kabinet

Image
Foto: Profimedia

Sve se dogodilo nakon što je Benny Gantz, koji je više prema centru, napustio izvanrednu vladu

17.6.2024.
11:39
Profimedia
VOYO logo

Premijer Benjamin Netanyahu objavio je kraj izraelske šesteročlane ratne vlade, prenosi Al Jazeera.

Prema izvješćima, izraelski čelnik najavio je odluku na sastanku političkog sigurnosnog kabineta prethodne večeri. Netanyahuovi krajnje desničarski koalicijski partneri zalažu se za uspostavu nove ratne vlade nakon što je Benny Gantz, koji je više prema centru, napustio izvanrednu vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalističko-vjerski ministar financija Bezalel Smotrich i ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir, koji su tražili da Izrael nastavi s bombardiranjem Gaze unatoč pozivima saveznika na suzdržanost, uključujući Sjedinjene Države, pozvali su na formiranje nove ratne vlade koja bi uključivala čelnike koalicijskih stranaka.

Gantzova ostavka znači odlazak jedine centrističke snage u ekstremno desnoj koaliciji posrnulog vođe, usred višemjesečnog napada na Gazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OSVETA /

Snažan napad Hezbolaha: Lansirali rakete i dronove na izraelske vojne lokacije

Image
OSVETA /

Snažan napad Hezbolaha: Lansirali rakete i dronove na izraelske vojne lokacije

Tvrdeći da je Netanyahuova vlada propustila predstaviti poslijeratni plan te da je to prepreka "istinskoj pobjedi", Gantz je pozvao na izbore, a premijer se suočio s teškim pritiskom usred poziva na dogovor s Hamasom osigurati oslobađanje zarobljenika držanih u Gazi.

Međutim, izraelski čelnik također je pod pritiskom svojih tvrdokornih koalicijskih partnera. Uvriježeno je mišljenje da bi novi ratni kabinet s velikim utjecajem koji uživaju Smotrich i Ben-Gvir dodatno stavio na kušnju odnose s međunarodnim partnerima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Hamas pristao na uvjete primirja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo