IZRAČUNAJTE SVOJ 'KARBONSKI OTISAK': / Koliko je vaše postojanje štetno za planet? Možda će vam biti neugodno

Image
Izvor: Shutterstock

Istina je, za većinu stanovnik Zemlje, dosta neugodna

17.11.2019.
16:01
Shutterstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Daily Mirror je u sklopu svojeg klimatskog izdanja objavio kalkulator koji izračunava koliki je stvarni karbonski otisak kao vi kao individua ostavljate na planetu koji vrtoglavom brzinom srlja u propast, zahvaljujući isključivo našem utjecaju, svakodnevnim navikama običnog čovjeka.

Svijet već neko vrijeme panično mozga kako smanjiti štetne utjecaje i spasiti planet, a dobar način definitivno predstavlja i mogućnost da sami izračunamo koliko kao osoba štetimo, kako bismo promijenili određene navike i barem malo ublažili štetu koju činimo planetu koji je zasad naš jedini dom.

Koliko ste sami odgovorni za ovo stanje?

Mirrorov kalkulator izračunava koliko štetnih plinova godišnje odašiljte u atmosferu.

Svijet se zagrijava alarmantnom brzinom, a količina ugljičnog dioksida kojeg ljudi otpuštaju u atmosferu ključni je razlog za to. Svaki put kada uskočite u automobil, pojedete govedinu koja je stigla od krave koja je pasla na teritoriju gdje je nekad bila šuma ili pak naručujete odjeću koju vam šalju preko cijelog svijeta, doslovno doprinosite milijardama tona ugljičnog dioksida koji se otpravlja u atmosferu.

Već desetljećima znanstvenici upozoravaju kako količina CO2 u atmosferi prelazi sve rekorde, a to vrućinu zadržava unutar Zemljine atmosfere.

Neugodna istina

Rezultat? Planet se zagrijava, ledenjaci otapaju, dižu se razine mora, a ekstremne vremenske neprilike i fenomeni postaju sve češći i sve žešći.

Želite li doznati koliko vi samo pogoršavate situaciju - a situacije je takva da je, primjerice, samo u Ujedinjenom Kraljevstvu prošle godine u atmosferu odaslano čak 364.1 miijuna tona CO2- usudite se pomoći si s Mirrorovim kalkulatorom kako biste došli do neugodne istine.

Morat ćete odgovoriti na seriju pitanja kako bi došli do odgovora - za koliko ste štetnog plina godišnje odgovorni upravo i isključivo vi. Tu je uključen transport, koliko godišnje letite, koliko se vozite vlakom, imate li atuomobil, koliko često mijenjate namještaj, odjeću, koliko kupujete novine, ali i kako se grijete.

Kalkulator se nalazi OVDJE. Budite potpuno iskreni!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču