OD MOSKVE DO WASHINGTONA / Izbori postaju pravi 'reality show': Nemoguće je pratiti tko koga zove, a tko se kome javlja

Image
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

Političari se svakodnevno svađaju u medijima, na internet portalima, a odnedavno i na vlastitim profilima na društvenim mrežama

11.3.2024.
7:54
Bruno Fantulin/PIXSELL
VOYO logo

Izbori (ili na engleskom elections) je riječ koja bi već mogla obilježiti cijelu 2024. godinu. Izbori za predsjednika Rusije, na kojima Vladimir Putin nema pravog protukandidata, te izbori za predsjednika SAD-a, koji će biti vrlo neizvjesni do samog kraja, svakako će otići u povijest.

Hrvatsku čekaju parlamentarni izbori, ali i za novo vodstvo u Bruxellesu. Naime, građani zemalja EU-a će u lipnju glasati i za Europski parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SDP-OV SKUP U SPLITU /

Grbin: 'Odgovaraju nam izbori što prije. Plenkovićevoj kobasici je istekao rok'

Image
SDP-OV SKUP U SPLITU /

Grbin: 'Odgovaraju nam izbori što prije. Plenkovićevoj kobasici je istekao rok'

Jednim okom prema Moskvi, drugim prema Washingtonu

I dok se stranke diljem Europe spremaju za izbore, njihovi čelnici jednim okom gledaju ka Moskvi i mogućem mirovnom planu i prekidu rata u Ukrajini, a drugim okom prema Washingtonu. Naravno, ovisno o taboru kojem pripadaju, obje strane političkog spektra vide što im odgovara. Tako centristi i ljevica uglavnom smatraju da "Trump nema šanse" za još jedan mandat u Bijeloj kući, dok su desničari diljem svijeta – očekivano – potpuno sigurni u Trumpov trijumf.

Sam Trump već jača svoju međunarodnu podršku. Tako je prije nekoliko dana u svom luksuznom kompleksu Mar-a-Lago na Floridi primio mađarskog premijera Viktora Orbana. Mađarski lider, s cvijećem u ruci za bivšu prvu damu SAD-a Melaniju Trump (koja je također s ovih prostora), bio je vidno zadovoljan susretom sa, reklo bi se, svojim političkim idolom. Orban je jedan od najvećih Trumpovih "obožavatelja" izvan SAD-a, u rangu s francuskom oporbenom čelnicom Marine Le Pen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politički 'reality show'

Naravno, Orban to ne radi samo za Trumpa - za njega je to i dio stranačke kampanje za izbore u Mađarskoj koji su sada više nego izvjesni. Iznenadna ostavka aktualne predsjednice Katalin Novak svakako je uzdrmala Orbanovu stranku Fidesz, a ne treba posebno podsjećati da je Orban trenutno jedan od lidera u EU s najmanjom potporom Bruxellesa, prvenstveno zbog njegove desničarske orijentacije i bliskosti s Kremljem i samim Putinom.

Dojam je da je u ovom trenutku svjetska politika uvelike postala reality show. I baš kao i u ovom TV formatu, političari se svakodnevno svađaju u medijima, na internet portalima, a odnedavno i na vlastitim profilima na društvenim mrežama. Novinarima je na Facebooku ili Twitteru praktički nemoguće pratiti "tko je koga nazvao, a tko se kome javio".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, konferencije za medije postale su svakodnevica, a u mnogim slučajevima njihova svrha je da političari (osobito oporbeni) dobiju nekoliko minuta u medijima. Hoće li ovaj globalni reality show završiti nakon američkih izbora ili će se "produžiti za još jednu sezonu" - doznat ćemo uskoro. Za to vrijeme političari, aktivisti i razni "analitičari" stalno će okupirati ekrane naših pametnih telefona i računala putem plaćenih oglasa na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Ili barem dok im potpuno ne blokiramo profile.

POGLEDAJTE VIDEO: Zašto mladi (ne)izlaze na izbore? Studentica Nika: 'Vidim po roditeljima da im je teško'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo