IZAZVALI BIJES: / Vlasti su liječnika koji je prvi upozorio na koronavirus proglasile mrtvim, pa objavili da je živ, a onda ga opet - 'pokopali'

Image
Foto: Ling/Ropi /Zuma Press/Profimedia

Kontradiktorne vijesti o smrti dr.

7.2.2020.
11:33
Ling/Ropi /Zuma Press/Profimedia
Play logo

Izvještavanje kineskih medija o smrti dr. Li Wenlianga, liječnika iz bolnice u Wuhanu, žarištu zaraze koronavirusom, jučer je izazvalo zbunjenost i bijes diljem svijeta. Wenlianga su, naime, kineske vlasti najprije proglasile mrtvim, potom objavile da je živ i na koncu ponovno da je mrtav, piše CNN.

Kontradiktorne vijesti o njegovoj smrti samo su uvećale tugu među Kinezima koji 34-godišnjeg oftalmologa iz wuhanske bolnice smatraju junakom jer je prvi, još u prosincu prošle godine, upozorio na pojavu neobičnog virusa od kojeg su obolijevali pacijenti u bolnici u kojoj je radio. Kada je javno počeo govoriti o tome, vlasti su mu zaprijetile tužbom zbog širenja glasina i dizanja panike. A kada se ispostavilo da je bio u pravu, vlasti su mu se javno ispričale. Nažalost, na koncu je i sam bio zaražen koronavirusom, liječeći jednu pacijenticu, te je preminuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UMRO MLADI LIJEČNIK KOJI JE UPOZORAVAO SVIJET NA KORONAVIRUS: /

Prijetili su mu da ne širi glasine o zarazi, sad je isplivao njegov posljednji video

Image
UMRO MLADI LIJEČNIK KOJI JE UPOZORAVAO SVIJET NA KORONAVIRUS: /

Prijetili su mu da ne širi glasine o zarazi, sad je isplivao njegov posljednji video

shimmer fallback
shimmer fallback

Državni mediji objavili da je mrtav, a bolnica da je živ

CNN donosi kronologiju objave proturječnih informacija o Wenliangovoj smrti u kineskim medijima. Prve vijesti o njegovoj smrti pojavile su se na tamošnjim društvenim mrežama u četvrtak oko 22 sata po lokalnom vremenu. Niti sat vremena kasnije, vijest o smrti dr. Wenlianga na Twitteru je objavio i kineski Global Times, inače državni medij, a zatim i People's Daily, službeno glasilo Komunističke partije Kine.

U njihovoj vijesti stajalo je da cijela nacija oplakuje Lija. Oko 23.30 Svjetska zdravstvena organizacija objavila je na Twitteru "duboku ožalošćenost" zbog smrti kineskog liječnika, no taj je tweet ubrzo izbrisan.

Proturječne vijesti izazvale bijes Kineza

U petak po lokalnom vremenu, Centralna bolnica u Wuhanu objavila je da je Wenliang živ, ali u kritičnom stanju. Nakon toga su Global Times i 'People's Daily uklonili svoje tekstove o njegovoj smrti. Istodobno, na kineskoj društvenoj mreži Weibo (putem koje se i sam dr. Wenliang obraćao javnosti govoreći o novom opasnom virusu) raste bijes ljudi koji se žale na gušenje slobode govora. Većina njihovih komentara biva izbrisana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Naposljetku je Wuhanska centralna bolnica objavila da je Li Wenliang preminuo. Tada i Global Times i People's Daily ponovno, drugi put, objavljuju vijest da je 34-godišnji liječnik mrtav. CNN piše kako je zbog ovih konfuznih informacija eskalirao bijes Kineza na društvenim mrežama, a prema vladajućim elitama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo