Play ponuda

Ispovijesti žena koje su dobile otkaze nakon poroda

shimmer fallback

Rođenje djeteta za jednu ženu najsretniji je trenutak u životu. No, kada postane majka, žena nerijetko prestaje biti poželjna zaposlenica koje se poslodavac u kratkom roku želi riješiti.

24.8.2012.
17:23
Play ponuda

Jasmina Ablaković Kabasaj iz Sarajeva još uvijek osjeća gorak okus u ustima, iako je otkaz dobila prije skoro pet godina. Razočarana je i bijesna zbog nepravde koja joj je učinjena, piše Klix.ba.

Naime, Jasmina je dvije godine radila kao trgovkinja u knjižari u Sarajevu prije nego što je zatrudnjela, ali čim je poslodavcu rekla da očekuje dijete, njegovo ponašanje se promijenilo.

"Radio mi je svakakve ružne stvari kako bih sama otišla, nije mi dozvoljavao da idem na godišnji odmor iako sam na to imala pravo. Bila sam pod velikim stresom zbog kojeg sam dobila komplikacije u trudnoći pa sam bila primorana otići na bolovanje u petom mjesecu trudnoće. Kako sam prije toga ispoštovala njegov zahtjev i našla osobu koja će me mijenjati, mislila sam da mi to garantira neku sigurnost, međutim kada sam ga nakon godinu dana nazvala da se vratim na posao, rekao mi je da dođem po svoje papire", ispričala je Jasmina.

'Osjećala sam se užasno, pala sam u depresiju'

U raskidu ugovora Jasmini je pisalo kako je tehnološki višak. Tvrdi da to nipošto nije bila, jer je tvrtka dobro poslovala. Osim toga, poslodavac je otvoreno izgovorio rečenicu nad kojom se i danas zgraža: "Razočarala si me zato što si rodila dijete!".

"Osjećala sam se užasno, pala sam u depresiju, traume imam i danas. Kad odem na razgovor za posao, pri predstavljanju kažem 'Ja sam Jasmina, imam dijete'. Da mi je bilo koji drugi razlog naveo, ja ne bih riječ rekla. Tada nisam poznavala zakon, niti sam bila dovoljno informirana da pokušam ostvariti svoja prava. Zato sam pokrenula grupu na Facebooku da žene, kojih, odgovorno tvrdim, ima mnogo, znaju da imaju prava i da ne mogu tek tako dobiti otkaz", kazala je Jasmina dodavši da je u njenoj bivšoj tvrtki još dosta žena doživjelo njenu sudbinu.

"Možda mu ja nisam odgovarala, ali šta je s drugim ženama?", pita se Jasmina.

Slična sudbina zadesila je još jednu Sarajku, diplomiranu 33-godišnju pishologinju. Bila je zaposlena u jednoj uspješnoj i poznatoj bh kompaniji na neodređeno vrijeme, ali...

"Nakon porodiljnog sam se vratila na posao. Stigla je obavijest da se moja pozicija zatvara i da sam tehnološki višak. Isto se dogodilo još jednoj mojoj kolegici. Trenutačno sam u postupku ostvarenja svojih prava i nadam se da će do kraja kolovoza to biti riješeno. Trebaju mi isplatiti otpremninu i mjesec otkaznog roka. Ukoliko to ne ispoštuju, tužit ću ih, jer za sve navedeno imam dokaze", kazala je žena čiji su podaci poznati redakciji Klix.ba.

Tehnološki viškovi se moraju dokazati na sudu

Prema Zakonu o radu, poslodavac zbog trudnoće ženi ne može dati otkaz, međutim, prema riječima pravnice Jelice Vuković, u praksi ima takvih slučajeva.

"Kad netko dobije otkaz, ako smatra da je nezakonit, može odmah s tužbom ići na sud, može tražiti privremenu mjeru da se vrati na posao dok sud ne donese pravomoćnu presudu", kazala je Vuković dodavši da se tehnološki viškovi moraju dokazati na sudu.

"U Zakonu postoji odredba koja kaže da, ukoliko bi poslodavac na jedno radno mjesto, koje je proglasio tehnološkim viškom, u roku od godinu dana zaposlio drugu osobu, to povlači pravne posljedice. Može on nekome dati otkaz zato što mu se ne sviđaju njegove oči ili zato što je žena trudna, a kasnije primiti nekoga na isto radno mjesto. To je jaka osnova za pobijanje odluke o otkazu. U Zakonu postoji odredba koja kaže da je zabranjena diskriminacija i na to se u ovakvim slučajevima može ići, da se nad mladim majkama vrši diskriminacija i da se proglašavaju tehnološkim viškom", zaključila je Vuković.

Play ponuda
Play ponuda