IMAJU ZAHTJEV ZA NJEGA: / Udruga Franak pisala srpskom premijeru Aleksandru Vučiću

Image

Kredit u švicarskim francima bankarski je proizvod koji je egzistencijalno ugrozio ili doveo u stanje dužničkog ropstva korisnike kredita u svim zemljama u kojima je plasiran, kažu u Udruzi Franak

2.12.2015.
13:47
AFP

Kako piše beogradski B92, Udruga Franak pozvala je Vučića da slijedi primjer Hrvatske, ali i Crne Gore i Mađarske te počne žurno i kvalitetno rješavati problem dužnika u švicarskim francima koji su "ostavljeni na vjetrometini".

U svim državama ista priča

Ugovor o kreditu - stoji u pismu Udruge Franak srpskom premijeru - prema pozitivnim pravnim propisima nije i ne može biti špekulativni proizvod, a zasigurno ne takav da jedna ugovorna strana (banka) špekulira na teret druge strane (građanin), dok je pritom ulog sama egzistencija tih istih građana.

Iz Udruge Franak ističu kako nema države u svijetu, od Australije i Islanda do Crne Gore i Hrvatske u kojoj su banke same ponudile ikakvo rešenje ovog problema, sve dok ih na to nisu prisilile zakonodavna i sudbena vlast.

"U vašim je rukama rješenje cijelog problema te vjerujemo da ste svjesni kako će sve zemlje u kojima je plasiran ovakav proizvod, u skladu sa smjernicama EU, sve takve kredite na kraju konvertirati u domaće valute ili u euro. Apeliramo na Vas kao nositelja najviše funkcije izvršne vlasti, ali i kao građanina da poduzmete sve odgovarajuće korake koji Vam stoje na raspolaganju za konačno i trajno rješenje ovog problema", stoji u pismu Udruge Franak.

Kolektivna tužba udruga Potrošač i Franak jedna od rijetkih u EU

Neodgovornost središnjih banaka i političara

Dodaje se kako u svim zemljama regije, pa tako i u Srbiji, uopće ne postoji svijest i odgovornost središnjih banaka i njihovih čelnih ljudi.

"Moglo bi se čak i postaviti pitanje stručnosti ljudi koji vode središnju banku, a ignoriraju ili ne poznaju temeljne ekonomske pojmove u smislu upravljanja rizikom, a koji uključuje i valutni i kamatni rizik", poručuju iz Udruge Franak.

Napominju kako su uočili da u Srbiji ni političari nisu svjesni tog problema, iako se odražava na ekonomiju i društvo u cjelini.

Izrazili su i podršku svim oštećenim dužnicima u Srbiji.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali