IMA SE, MOŽE SE: / Ispalili raketu vrijednu 3,4 milijuna dolara kako bi srušili igračku od 200 dolara

Američki general David Perkins objavio je na nedavnoj konferenciji kako je jedan njihov saveznik ispalio projektil vrijedan 3.4 milijuna dolara (23.

20.3.2017.
8:08
afp, TORU YAMANAKA
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

General Perkins, koji je zapovjesnik Zapovjedništva za trening i doktrinu Američke vojske, spomenuo je incident tijekom simpozija o globalnoj snazi Američke vojske. Na simpoziju je govorio o povezanosti zračnih i pomorskih snaga s onima na kopnu. Govorio je o potrebi zapovjednika da promatraju cjelokupno bojište a na samo njihov individualni odjeljak.

Povećanje operativnih troškova vojske

Kao primjer je koristio civilne bespilotne letjelice.

"Instinkt nam govori kako su oni problem za protuzračnu obranu, jer su u zraku", rekao je.

"U stvari", nastavio je, "imamo jako bliskog znanstvenika koji ima protivnika koji koristi male bespilotne kvadkoptre, i oni su srušili jednog s Patriot projektilom."

Perkins je rekao kako obični dron nije imao šanse protiv Patriota. Učinkovitost nije problem. No koristiti oružje vrijedno 3.4 milijuna dolara kako bi se uništio civilni dron ipak je previše, rekao je, i naprijatelji bi mogli lako iskoristiti tu razliku u cijeni. Sve što bi trebalo bila bi flota jeftinih dronova i suparničke bi snage uspješno povećale operativne troškove te vojske.

Protiv dronova - uređaji za ometanje

Znanstveni konzultant Colin Bull rekao je kako i civilni dronovi mogu biti izuzetno opasni ako nose opasan teret. No i on se složio kako skupi projektili možda ne bi trebali biti prva solucija.

"Umjesto da koristimo skupe vojne resurse kako bi se botrili protiv potencijslno opasnih dronova, vitalno je uvesti regulaciju i standardizaciju radio frekvencija na kojima dronovi operiraju", rekao je. "To će olakšati sigurnosnim snagama korištenje uređaja za ometanje kako bi spriječili sumnjive dronove da uđu u branjeni prostor."

Trenutno američke oružane snage razvijaju tehnologije za obranu od dronova. Tako je na primjer mornarica razvila laserski sustav LaWS kojim ruši malene letjelice. Svaki pucanj košta manje od dolara, što je znatna ušteda u odnosu na raketu Patriot.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali