Play ponuda

'Hrvatska je izvršila pomorsku agresiju na BiH'

shimmer fallback

Skupina zagovornika gradnje velike luke u Neumu, okupljena oko udruge pod nazivom Pomorsko društvo Bosne i Hercegovine, optužila je Hrvatsku da je izvršila "pomorsku agresiju na BiH".

30.9.2012.
19:33
Play ponuda

"Tražimo da se odmah uputi prosvjedna nota Europskoj uniji i Republici Hrvatskoj zbog jednostranog proglašenje unutarnjih voda u akvatoriju Neuma i zbog toga što se pristaje da se Hrvatskoj daju sredstva za studiju izvodljivosti za gradnju Pelješkog mosta. Takvim pristajanjem Europa jednostrano proglašava da su to unutarnje vode Hrvatske", izjavio je u Sarajevu Ševal Kovačević, vršitelj dužnosti predsjednika Pomorskog društva BiH.

On je naglasio da Hrvatska nije spremna pristati ni na kakvo pomorsko razgraničenje, osim BiH, ni sa Slovenijom, a ni s Crnom Gorom.

Kovačević je to rekao tijekom rasprave o BiH kao pomorskoj državi koju je organizirala nevladina udruga "Krug 99".

'Ode li Hrvatska sljedeće godine u EU, BiH nije više pomorska zemlja'

Kazao je da sporazum Tuđman - Izetbegović nije riješio prvo pitanje međunarodnog plovnog puta BiH iz neretvanskog akvatorija, putem neretvanskog kanala, korčulanskog kanala, do otvorenog mora, kao ni razgraničenja u isključivom gospodarskom pojasu.

"Ode li Hrvatska sljedeće godine u EU, BiH nije više pomorska već isključivo primorska zemlja koja može doći do mora, jednom nogom zakoračiti, ali nikako ući u more", kazao je Kovačević a prenosi agencija Fena. Član Pomorskog društva BiH Ibrahim Bušatlija ustvrdio je kako otoci Veliki i Mali Školj te vrh polutoka Klek i po ranijim državnim ugovorima pripadauju BiH te kako o tome uopće ne bi smjelo biti rasprave.

Rješenje - koridor kroz Neum

"Taj koridor je suverenitet BiH i ako se tamo nešto izgradi krši se suverenitet države, a Pelješki most je to. Znači, prvo treba preko međunarodnih institucija odrediti taj koridor i onda se preko njega ništa ne bi moglo graditi, jer bi to bilo nasrtanje na državu BiH", kazao je Bušatlija.

Hrvatska, kako je dodao, treba povezati svoj teritorij, ali "ne može praviti most od Komarne do Pelješca visine 35 metara, pa da onda brodovi koji nose kontejnere, ratni brodovi i veliki kruzeri ne mogu ući u Neum, jer to koči i gospodarsvo BiH i njen društveni život"

Najboljim rješenjem za povezivanje hrvatskog teritorija drže cestovni koridor kroz Neum.

Play ponuda
Play ponuda