HOĆE LI ZAVIJORITI I U HRVATSKOJ? / Vučićeva inicijativa: Svi Srbi, gdje god živjeli, pozvani da u srijedu izvjese srpske zastave

Šef srpske diplomacije Nikola Selaković pozvao je sve građane Srbije, ali i Srbe u regiji i dijaspori da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obilježe isticanjem srpske trobojnice

12.9.2021.
12:12
Filip Brala / PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U srijedu, 15. rujna, u Srbiji se obilježava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Ondje taj dan nije državni praznik, ali tamošnja vlada poziva sve građane da tog dana na kućama izvjese srpske zastave. Riječ je o datumu kada je u Prvom svjetskom ratu probijen Solunski front što se u kolektivnom sjećanju Srba smatra iznimno važnim događajem za njihov nacionalni identitet.

Ideja potekla od Vučića

Sredinom srpnja, ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković na Samitu srpske omladine i studenata Balkana, javno je pozvao sve građane Srbije, ali i Srbe u regiji i dijaspori da spomenuti dan obilježe isticanjem srpske trobojnice. Usto je rekao kako bi trebalo "više raditi na izgradnji kutla srpske zastave".

"Zajedničke nacionalne vrijednosti se promoviraju proslavljanjem značajnih datuma iz naše prošlosti, a Vlada Srbije je na prijedlog predsjednika Aleksandra Vučića, što je učinila i Vlada Republike Srpske, lani odredila 15. rujna kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave”, naveo je Selaković.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se inicijativi predsjednika Vučića i pozivu šefa srpske diplomacije da u srijedu izvjese srpske zastave odazvati i Srbi u Hrvatskoj.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali