Play ponuda

GRADONAČELNICA BARCELONE JASNO DALA DO ZNANJA: / 'Rezultati referenduma ne mogu biti temelj za neovisnost'

Image
Foto: AFP
9.10.2017.
20:47
AFP
Play ponuda

Rezultati referenduma 1. listopada ne mogu poslužiti kao temelj za proglašenje neovisnosti, rekla je Ada Colau, ljevičarska gradonačelnica katalonske prijestolnice koja ima 1,6 milijuna stanovnika.

Katalonska budućnost u ponedjelak izgleda vrlo nesigurno, dan prije ključnog govora u parlamentu koji treba održati secesionistički vođa Carles Puigdemont, u kojem je neizvjesno hoće li proglastiti neovisnost od Španjolske.

Puigdemont bi trebao govoriti u utorak u 18 sati te "izvijestiti o aktualnoj političkoj situaciji".

Image
KATALONSKI PREDSJEDNIK NE ODUSTAJE: /

'Primijenit ćemo zakon o referendumu koji poziva na proglašenje neovisnosti'

Image
KATALONSKI PREDSJEDNIK NE ODUSTAJE: /

'Primijenit ćemo zakon o referendumu koji poziva na proglašenje neovisnosti'

Prijetnje pritvaranjem

Glasnogovornik španjolske glavne vladajuće stranke upozorio ga je da riskira uhićenje ako proglasi neovisnost.

"Povijest se ne smije ponoviti. Nadamo se da sutra ništa neće biti proglašeno, možda i zato jer bi onaj tko to učini mogao završiti kao onaj koji ju je proglasio prije 83 godine", rekao je Pablo Casado iz vladajuće Narodne stranke.

Casado je pritom mislio na Lluisa Companysa, koji je proglasio kalonsku državu 1934. a uhićen je vrlo brzo nakon toga. Šest godina kasnije ubijen je za vrijeme diktature Francisca Franca.

Puigdemont je u ponedjeljak pod intenzivnim pritiskom da napusti planove o objavi neovisnosti te regije od Španjolske nakon što su stotine tisuće unionista tijekom vikenda izašle na ulice kako bi prosvjedovali protiv takve odluke.

Šest mjeseci pregovora

Po katalonskom zakonu o referendumu koji je Madrid prozvao neustavnim, glasanje o neovisnosti u utorak započelo bi šestomjesečni proces pregovora o razlazu s Madridom prije regionalnih izbora i konačnog čina odvajanja.

No španjolska vlada, ohrabrena nedjeljnim prosvjedima u Barceloni, prijestolnici Katalonije, u ponedjeljak je jasno objavila da će odmah odgovoriti na bilo kakvo glasanje u skupštini.

"Pozivam razumne ljude u katalonskoj vladi... nemojte prijeći rub jer ćete sa sobom povući ljude", poručila je zamjenica španjolskog premijera Soraya Sanez de Santamaria u razgovoru za radio COPE.

"Ako dođe do unilateralne objave neovisnosti bit će donesene odluke za ponovnu uspostavu prava i demokracije".

Španjolski premijer Mariano Rajoy ne odbacuje uklanjanje katalonske vlade i raspisivanja novih regionalnih izbora ako Katalonija proglasi neovisnost.

Riječ je o najvećoj političkoj krizi u Španjolskoj otkad je postala demokracija prije četiri desetljeća. Gubitak Katalonije, regije koja ima svoj jezik i kulturu, Španjolsku bi lišio petine gospodarstva, te čak četvrtine izvoza.

Niz tvrtki i banaka sa sjedištem u Kataloniji već je preselilo svoje baze izvan te regije. Zadnja u nizu u ponedjeljak navečer to je objavila tvrtka za upravljanja španjolskim autocestama Abertis koja ima namjeru sjedište preseliti iz Barcelone u Madrid.

Play ponuda
Play ponuda