U POSJETU REGIJI / Glavni tajnik NATO-a pozvao Srbiju i Kosovo da smanjenje napetosti i suzdrže od poteza koji bi donjeli eskalaciju

Image
Foto: Profimedia

Čelnik NATO-a pozvao je Beograd i Prištinu da se angažiraju u dijalogu pod pokroviteljstvom Europske unije (EU) jer je to 'jedini put ka trajnom miru i stabilnosti'. Stoltenberg i Vučić razgovarali su i o mogućnosti zajedničkih vježbi Srbije i NATO-a, a srbijanski predsjednik istaknuo je važnost suradnje s tim savezom

21.11.2023.
13:14
Profimedia
VOYO logo

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u utorak u Beogradu da gomilanje snaga vojske Srbije na granici s Kosovom ne bi pomoglo smirivanju situacije, a nasilje na sjeveru ocijenio nedopustivim i pozdravio namjeru Srbije da procesuira odgovorene za napad u selu Banjska.

Stoltenberg, koji je u posjetu zemljama regije, istaknuo je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je NATO poslije sukoba paravojne skupine Srba s kosovskom policijom rasporedio dodatnih 1.000 vojnika i teško naoružanje na Kosovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je najveće povećanje kontingenta NATO-a u posljednjem desetljeću i pokazuje da je NATO spreman očuvati mir, rekao je Stoltenberg i pozdravio blisku suradnju KFOR-a i Vojske Srbije, naglašavajući poziv objema stranama, kosovskoj i srbijanskoj, da smanje napetosti i da se suzdrže od bilo kakvih poteza koji mogu pridonijeti daljnjoj eskalaciji na terenu.

On je dodao kako podržava formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO), na čemu u dijalogu s Prištinom inzistira i službeni Beograd, ocijenivši i da je to ključ za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'nema razloga za brigu' /

Vučić dao intervju za CNN: 'Srbija je posljedna kojoj je incident bio potreban. Na granici s Kosovom je 4400 vojnika'

Image
'nema razloga za brigu' /

Vučić dao intervju za CNN: 'Srbija je posljedna kojoj je incident bio potreban. Na granici s Kosovom je 4400 vojnika'

Čelnik NATO-a pozvao je Beograd i Prištinu da se angažiraju u dijalogu pod pokroviteljstvom Europske unije (EU) jer je to "jedini put ka trajnom miru i stabilnosti".

Stoltenberg i Vučić razgovarali su i o mogućnosti zajedničkih vježbi Srbije i NATO-a, a srbijanski predsjednik istaknuo je važnost suradnje s tim savezom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučić je istaknuo nadu da će NATO "koliko-toliko pružiti sigurnost za srpski narod na Kosovu", ustvrdivši da su od 2001. godine "samo su Srbi bili napadani", a napose poslije 2008., te da su napadi i incidenti na sjeveru učestali od kada je na vlasti kosovski premijer Albin Kurti.

Srbijanski predsjednik je istaknuo kako Vojska Srbije profesionalno obavljala svoje zadatke i uvijek uz korektan odnos s KFOR-om i NATO-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A gdje ćemo i kako ćemo u skladu s Ustavom Republike Srbije i zakonima ove zemlje, a ne ugrožavajući nikoga na bilo koji način, mi raspoređivati našu vojsku, to je naša stvar", istaknuo je Vučić.

Stoltenberg je rekao da NATO poštuje politiku vojne neutralnosti, istaknuvši uvjerenje kako Srbija i "kao neutralna zemlja može blisko surađivati" s Alijansom, od čega bi korist imale obje strane. Kazao je da je Srbija dugoročni partner NATO-a i kao dobar primjer suradnje dvije strane u prethodnih deset godina izdvojio suradnju u programu NATO-a Znanost za mir te u brojnim drugim područjima poput energetske sigurnosti, sigurnosti životne sredine, kibernetičkoj odabrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoltenberg je u Beograd doputovao poslije posjeta Sarajevu i Prištini, a balkansku turneju nastavit će u Sjevernoj Makedoniji, gdje bi se sutra trebao sastati s čelnicima članica NATO-a iz regije.

POGLEDAJTE VIDEO: Vučić opleo po Kurtiju: 'Kosovo laže da Srbija želi rat. Ono što smo otkrili je frapantno'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo