ČETVERO UBIJENIH / Vučić o sukobima i razvitku napetosti: 'Nikad nećemo priznati nezavisno Kosovo. Zaboravite'

Image
Foto: Profimedia

Vučić je večeras u izvanrednom obraćanju potvrdio da je grupa Srba s Kosova postavila dva kamiona kao barikade u selu Banjska na sjeveru. Odbacio je odgovornost Beograda za njihovu organizaciju

24.9.2023.
21:25
Profimedia
VOYO logo

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potvrdio je u nedjelju da su u sukobima na sjeveru Kosova, u kojem je jutros ubijen jedan kosovski policajac, tijekom dana ubijena i trojica Srba, optuživši premijera Kosova Albina Kurtija da je svojim dosadašnjim aktivnostima isprovocirao incidente.

Kosovska policija priopćila je danas da je jedan njihov pripadnik ubijen u nedjelju ujutro, a dvojica ranjena, te da su kasnije tijekom dana ubijena trojica napadača, ne navodeći u prvim izvješćima tko su oni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučić je večeras u izvanrednom obraćanju potvrdio da je oko 2:46 sati ujutro grupa Srba sa Kosova postavila dva kamiona kao barikade u selu Banjska na sjeveru.

Image
ESKALIRANJE NAPETOSTI /

Na Kosovu napadnut i manastir. Visoki predstavnik EU osudio napad: 'Više je nedužnih života u opasnosti'

Image
ESKALIRANJE NAPETOSTI /

Na Kosovu napadnut i manastir. Visoki predstavnik EU osudio napad: 'Više je nedužnih života u opasnosti'

"Zatim je došla kosovska policija, koja pokušava da ih ukloni i dolazi do sukoba sa Srbima. U tom sukobu je ubijen kosovski policajac Afrim Binjaku i ranjen je još jedan", rekao je Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dosadašnjim informacijama koje imamo dvojica Srba su teško ranjena, trojica ubijena i postoji bojazan da je i četvrta osoba stradala, rekao je Vučić.

On je odbacio odgovornost službenog Beograda za samoorganiziranje Srba "koji su se pobunili jer više ne žele trpjeti Kurtijev teror". Također je osudio i ubojstvo kosovskog policajca te je izrazio sućut obiteljima svim poginulima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnosnici međunarodne zajednice osudili su danas napad na kosovsku policiju i zatražili "potpunu istragu" i "privođenje počinitelja pred lice pravde".

'Nikad nećemo priznati nezavisno Kosovo'

"Onima koji misle da će da izvrše najveći pritisak da Srbija prizna nezavisno Kosovo, poručujem "Nikada nećemo priznati nezavisno Kosovo, možete sve da nas pobijete" naglasio je Vučić i dodao: "Na priznanje Kosova, formalno, neformalno, zaboravite", piše Kurir.rs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidjeli ste pripisivanje da je Srbija dala napadačima uniforme. To nisu uniforme ni vojske Srbije ni policije Srbije, nego one koje se kupuju svugdje na tržištu", tvrdi Vučić.

"Ja već mjesecima govorim da se podiže otpor i pobuna kod naroda na sjeveru", kazao je srpski predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Što se to kuha na Kosovu, i kako to pomaže Aleksandru Vučiću? Direkt u Zvečanu

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo