UPALI U ZAMKU? / 'Čestitamo, postavili ste Wagnerovu zastavu u središte Bahmuta. I… okruženi ste': Iskusni general objasnio što Prigožinove krvoloke čeka već ovog tjedna

Image
Foto: Profimedia

Wagner grupa, koju je osnovao biznismen Jevgenij Prigožin, borila se uz ruske trupe u Bahmutu u nadi da će Putinu donijeti simboličnu pobjedu nakon mjeseci stagnacije

22.5.2023.
14:11
Profimedia
Play logo

Wagnerova grupa suočit će se s "katastrofom" u Ukrajini već ovog tjedna jer su njihove snage okružene ukrajinskim borcima u Bahmutu, predvidio je u nedjelju umirovljeni general američke vojske Mark Hertling, piše Newsweek.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je svoju "specijalnu vojnu operaciju" na Ukrajinu prošle veljače, s ciljem brze pobjede nad svojim istočnoeuropskim susjedom. Međutim, nakon više od godinu dana borbi, borba je i dalje koncentrirana u najistočnijim regijama Ukrajine jer nekoliko problema, uključujući nedostatak motiviranih snaga, muči Moskvu. Konkretno, bitka za grad Bahmut dominirala je ratnom dinamikom posljednjih mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wagner grupa, koju je osnovao biznismen Jevgenij Prigožin, borila se uz ruske trupe u Bahmutu u nadi da će Putinu donijeti simboličnu pobjedu nakon mjeseci stagnacije. Ta se paravojna organizacija većinom sastoji od bivših osuđenika i nekoć se smatralo da mijenja pravila igre za Rusiju. Ali mjeseci intenzivnih, krvavih borbi za Bahmut dali su nejasne rezultate i za Rusiju i za Ukrajinu.

Image
RUSI SLAVE NA RUŠEVINAMA /

U razorenom Bahmutu Wagnerovci razvili rusku zastavu; Ukrajinci tvrde da grad još nije pao

Image
RUSI SLAVE NA RUŠEVINAMA /

U razorenom Bahmutu Wagnerovci razvili rusku zastavu; Ukrajinci tvrde da grad još nije pao

Trupe preuzele kontrolu nad gradom

Prigožin je u subotu proglasio pobjedu u Bahmutu, objavivši na Telegramu da su njegove trupe preuzele punu kontrolu nad gradom. Međutim, Ukrajina je odbacila tu tvrdnju, inzistirajući na tome da se u gradu vode teške borbe i da njihove snage još uvijek kontroliraju njegove ključne aspekte.

Ukrajina je u nedjelju objavila najnovije informacije o Bahmutu, a Oleksandr Syrskyi, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, rekao je da se ukrajinske trupe približavaju "ciljanom opkoljavanju" grada. Newsweek nije mogao provjeriti ni ukrajinske ni Wagnerove izvještaje o situaciji na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hertling, koji je služio kao zapovjednik kopnene vojske Sjedinjenih Država u Europi i Sedme armije, odgovorio je na najnovije ukrajinsko izvješće u nedjelju poslijepodne upozorenjem za Prigožina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što su mnogi od nas više puta rekli, Prigožin nije profesionalni vojnik, a nisu ni njegovi vojnici", napisao je Hertling na Twitteru. "Čestitamo, postavili ste Wagnerovu zastavu u središte grada. I… okruženi ste."

Ubijeno 20.000 ruskih vojnika

Dodao je da nedavni razvoj događaja dolazi nakon pet mjeseci "katastrofe" za Prigožinove snage — i vjeruje da će se to nastaviti tijekom sljedećeg tjedna dok se Ukrajina i Wagner nastavljaju boriti za kontrolu nad Bahmutom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Newsweek je kontaktirao rusko Ministarstvo obrane za komentar putem e-pošte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bahmut se pojavio kao jedno od najintenzivnijih mjesta borbe usred rusko-ukrajinskog rata, a SAD je ranije ovog mjeseca procijenio da je tijekom pet mjeseci 20.000 ruskih vojnika ubijeno u gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Institut za proučavanje rata (ISW) u nedjelju je izvijestio da dijelovi Bahmuta koje kontrolira Wagner "nisu taktički ili operativno značajni", dodajući da njihovi analitičari nisu vidjeli geolocirane snimke koje podupiru tvrdnje o Wagnerovoj pobjedi.

Play logo

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenskij izvijestio je medije o Bahmutu u subotu navečer. Rekao je da su ruske i Wagnerove snage "uništile sve" u gradu, ali nije potvrdio je li Rusija preuzela kontrolu nad naseljem Donjeck.

Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo