FORTENOVA PRIJAVILA SLOVENSKOG MINISTRA GOSPODARSTVA: / Navodno se umiješao u prijenos Mercatora iz Agrokora

5.12.2019.
12:41
Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zbog miješanja u proces prijenosa Mercatora sa "starog" Agrokora na Fortenova grupu Europskoj komisiji je prijavljen slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, piše u četvrtak ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Fortenova i Agrokor obratili su se Europskoj komisiji, žaleći se na izjave slovenskog ministra, koji je u više izjava zadnjih mjeseci uvjetovao prijenos Mercatora s posrnulog koncerna Agrokor na Fortenova grupu, ocijenivši u prijavi da se njima slovenska vlada preko svog ministra nedopušteno miješa u proces prijenosa budući, odnosno poslovne odluke privatnih tvrtki, navodi list. Informaciju su potvrdili u Fortenovi, dodaje list ne otkrivajući pojedinosti prijave.

Proces trebao biti gotov do kraja godine

Prijenos Mercatora na Fortenova grupu planirao se do kraja ove godine, ali je za to potreban pristanak svih banaka vjerovnica Mercatora, no proces koči slovenska SID banka, u vlasništvu države, koja dopuštenje još nije dala.

Počivalšek je zadnjih mjeseci dao više izjava u kojima je naglasio da bi Mercatorovi slovenski dobavljači i nakon prijenosa Mercatora na Fortenovu morali zadržati status glavnog dobavljača, a organizirao je i sastanak dobavljača te Fortenove i ruske Sberbanke kako bi se ishodio poseban sporazum u kojemu bi se slovenskim dobavljačima to zajamčilo. Ako se takav sporazum postigne, Slovenija više ne bi imala teškoća s prijenosom Mercatora na Fortenova grupu, stajalište je koje je tada iznio Počivalšek.

Favoriziranje pojedinaca u tržišnoj utakmici

Fortenova prijavu ne komentira, no kako prenose slovenski mediji, ona se vjerojatno poziva na to da je traženje posebnog statusa za dobavljače privatne tvrtke u suprotnosti s europskim pravilima po kojima se pojedini dobavljači u tržišnoj utakmici ne smiju favorizirati. Budući da slovenska država u trgovačkom lancu Mercator nema službeno nikakvog utjecaja jer je državne udjele prodala, u Fortenovi su uvjereni da slovenska vlada preko državne SID banke neopravdano koči prijenos Mercatora na Fortenovu, piše slovenski list.

Prijavom Europskoj komisiji Fortenova izražava mišljenje da slovensko ministarstvo gospodarstva, svojim utjecajem na SID banku, koči proces prijenosa i transformacije privatne kompanije kršeći više članaka Ugovora o Europskoj uniji te da se radi o miješanju slovenske države u poslovne odnose privatnih tvrtki, navodi ljubljanski "Dnevnik".

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali