'SAD JE VRIJEME ZA DJELOVANJE' / EP traži jednaka radna prava za vozače Ubera: 'Ne bismo se trebali boriti protiv dostignuća digitalne tehnologije'

Izvješćem Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja skrenula se pozornost na radnike na tim platformama koji bi trebali imati pravednije radne uvjete, prava i socijalnu zaštitu

16.9.2021.
16:57
Marko Lukunic/PIXSELL

Radnicima koji rade za digitalne platforme poput dostavljača hrane ili vozača Ubera, EU treba osigurati jednaka prava kao i zaposlenima na tradicionalnim radnim mjestima, zatražio je Europski parlament u rezoluciji usvojenoj u četvrtak.

Radnici na digitalnim platformama su oni koji usluge nude putem interneta. Najčešće se radi o dostavnim službama hrane.

Europi je potreban okvir koji bi utvrdio uvjete i prava radnika na digitalnim platformama, rečeno je u raspravi o pravednijem sustavu i socijalnoj zaštiti tih radnika, što se aktualiziralo u pandemiji. Ona kao jednu od posljedica imala je rad preko digitalnih platformi kojim je veliki broj tvrtki nastavio svoje aktivnosti, što je bio spas od zatvaranja i bankrota.

Izvješćem Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja skrenula se pozornost na radnike na tim platformama koji bi, u velikoj mjeri su se složili europarlamentarci, trebali imati pravednije radne uvjete, prava i socijalnu zaštitu. Rezolucija je, naposljetku, usvojena sa 524 glasa za, 39 protiv i 124 suzdržana.

Pozvali su i Europsku komisiju da ispita postojeća pravila Unije koja se mogu primijeniti na tržište digitalnih radnih platformi te da osigura njihovu adekvatnu provedbu i primjenu. 

'Sad je vrijeme za djelovanje'

"Svi radnici na platformama trebali bi imati pravo na naknadu u slučaju nesreće na poslu ili profesionalne bolesti te na socijalnu zaštitu", kazala Sylvie Brunel, izvjestiteljica u ime Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja.

"Sad je vrijeme za djelovanje. Radnicima na digitalnim platformama potrebna je pravna sigurnost", rekao je Nicolas Schmit, europski povjerenik za rad i socijalna prava.

Članica Odbora za promet i turizam Marianne Vind u prvi plan stavila je tvrtke Uber, Wolt i Deliveroo koje su uz inovacije donijele i nesigurne radne uvjete. "Kad tisuće ljudi zaglavi na nepredvidivim ugovorima, gube mogućnost planiranja vlastitog svakodnevnog života i financija. To nije dobro", rekla je.

Izvješće su podržali i europski pučani. "Ne bismo trebali boriti protiv dostignuća digitalne tehnologije putem zastarjelih propisa", kazao je njihov predstavnik Radan Kanev.

"Tražimo izgradnju nove, društvene, progresivne i suosjećajne Europe", kazala je Elisabeta Gualmini, ispred socijalista i demokrata, govoreći kako su socijalna prava i ljudska prava. "Inovacije i transformacije na tržištu rada moraju ići naprijed zajedno sa socijalnom zaštitom - zaštitom dostojanstva i sigurnosti radnika", dodala je Gualmini.

Elzbieta Rafalska u ime europskih konzervativaca i reformista, pak, smatra da pravila rada trebaju biti u nadležnosti država članica. "Europska unija može intervenirati samo u području slobodnog kretanja radnika i jednakog tretmana. Ovime se treba baviti na nacionalnoj razini, a ne na razini Europske unije", tvrdi.

Da je nužno regulirati tržište rada u raspravi smatra i hrvatska europarlamentarka Sunčana Glavak koja je podržala ulaganja u cjeloživotno učenje kako bi radnici bili spremni za digitalno doba.

"Budući da je Hrvatska turistička zemlja, zalažem se za posebnu zaštitu radnika putem platformi u sektoru turizma i prometa“, istaknula je. Takvu pravnu nesigurnost treba riješiti uz poštivanje načela supsidijarnosti i različite pristupe država članica“, zaključila je.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali