SVE SU ČEŠĆI, DUŽI I JAČI... / Europom hara novi toplinski val: Neki očekuju da će se živa popeti i do 47 stupnjeva! Vrućine stižu i u Hrvatsku

Image
Foto: Shutterstock

Toplinski valovi postali su češći, intenzivniji i dugotrajniji zbog klimatskih promjena. Svijet se već zagrijao za oko 1,1 stupanj Celzijus od početka industrijske ere

12.7.2022.
18:01
Shutterstock
Play logo

Suše i šumski požari pogodili su Španjolsku i Portugal, a užarene vrućine proširile su se i na Francusku i Veliku Britaniju, piše BBC. Temperature bi trebale dosegnuti vrhunac u četvrtak u Francuskoj i Španjolskoj, a vlasti su otkazale tradicionalne vatromete na nacionalni dan Francuske kako bi smanjile rizik od požara.

Toplinski valovi postali su češći, intenzivniji i dugotrajniji zbog klimatskih promjena. Svijet se već zagrijao za oko 1,1 stupanj Celzijus od početka industrijske ere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekstremne vrućine na sjeveru Španjolske

Vrućina koja hara Španjolskom neobična je po tome što pogađa gotovo cijelu zemlju. Visoke temperature često se bilježe u ljetnim mjesecima, osobito u južnim i središnjim dijelovima zemlje. Očekuje se da će temperature nastaviti rasti u mnogim područjima u sljedeća dva dana. Predviđa se da će u sjeveroistočnom gradu Zaragozi biti temperature do 42 °C, dok bi Badajoz, na jugozapadu, u četvrtak mogao zabilježiti do 47 °C.

Ovaj novi toplinski val, drugi u mjesec dana nakon onoga sredinom lipnja, "sasvim je neuobičajen" u zemlji gdje visoke temperature ljeti nisu rijetkost, rekao je u ponedjeljak Ruben del Campo, glasnogovornik Aemeta. Toplinski val je počeo u nedjelju i mogao bi "potrajati devet do deset dana, pa bi tako mogao biti treći najdulji toplinski val u Španjolskoj od 1975.", rekao je za France Presse. "Klimatske promjene su uzrok češćih i jačih toplinskih valova", dodao je Del Campo, podsjetivši da se njihov broj udvostručio u zemlji u zadnjih 12 godina. Vrhunac će biti između subote i utorka Najteže će biti između utorka i četvrtka, upozorava Aemet koji ipak nije mogao reći hoće li biti potučen apsolutni temperaturni rekord zabilježen u Španjolskoj (47,4 stupnja izmjerena u Montoru, blizu Cordobe, u kolovozu 2021.).

Ovaj novi toplinski val, drugi u mjesec dana nakon onoga sredinom lipnja, "sasvim je neuobičajen" u zemlji gdje visoke temperature ljeti nisu rijetkost, rekao je u ponedjeljak Ruben del Campo, glasnogovornik Aemeta. Toplinski val je počeo u nedjelju i mogao bi "potrajati devet do deset dana, pa bi tako mogao biti treći najdulji toplinski val u Španjolskoj od 1975.", rekao je za France Presse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'KUHANJE' NA VIDIKU /

Novi toplinski val je pred vratima Hrvatske, a meteorolozi tvrde: 'Sasvim je neuobičajen i mogao bi potrajati'

Image
'KUHANJE' NA VIDIKU /

Novi toplinski val je pred vratima Hrvatske, a meteorolozi tvrde: 'Sasvim je neuobičajen i mogao bi potrajati'

"Klimatske promjene su uzrok češćih i jačih toplinskih valova", dodao je Del Campo, podsjetivši da se njihov broj udvostručio u zemlji u zadnjih 12 godina. Vrhunac će biti između subote i utorka Najteže će biti između utorka i četvrtka, upozorava Aemet koji ipak nije mogao reći hoće li biti potučen apsolutni temperaturni rekord zabilježen u Španjolskoj (47,4 stupnja izmjerena u Montoru, blizu Cordobe, u kolovozu 2021.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoke temperature diljem Portugala

Temperatura se za vikend u nekim krajevima POrtugala popela na 44 stupnja. Premda je temperatura u ponedjeljak bila nešto niža, 42 stupnja se ipak očekuju u okolici Evore, na jugoistoku, navodi nacionalna meteorološka služba koja najavljuje novi porast temperature u utorak i u srijedu. Takva pripeka je ovih dana prouzročila požare u središtu zemlje. Toplinski val je u ponedjeljak zahvatio i Francusku s jugozapada, objavio je Meteo-France. Temperature su na dobrom dijelu francuskog teritorija prelazile 30 Celzijevih stupnjeva, a od utorka bi mjestimično mogle dosezati i 39. Vrhunac ovog vala najvjerojatnije će biti "između subote i utorka" 19. srpnja, dodaje Sebastian Leas iz Meteo-Francea, istaknuvši da je još rano da bi se ovaj fenomen mogao uspoređivati sa smrtonosnom žegom kakva je bila u ljeto 2003.

Neviđenih 80 posto kopnenog Portugala izloženo je “iznimnom” riziku od požara, prema Nacionalnom meteorološkom institutu IPMA. Očekuje se da će se uvjeti postupno pogoršavati od danas do četvrtka, budući da u nekim područjima temperature rastu i noću. IPMA predviđa maksimalne temperature do 47 °C u narednim danima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo što čeka Hrvatsku idućih dana

Što se Hrvatske tiče, idućih nas dana na kopnu očekuje pretežito sunčano, a jedino će u petak i subotu biti nešto nestabilnije.

Play logo

"Mogući su i pljuskovi, ali već u nedjelju opet sunčanije. Od sredine tjedna povratak pravih ljetnih vrućina - tijekom dana će temperatura u većini predjela biti iznad 30, ponegdje i oko 35 stupnjeva, a postupno će i noći biti sve toplije. Na Jadranu do kraja tjedna sunčano, često i potpuno vedro te vruće i sparno. Uz manjak oblaka UV indeks će idućih dana biti vrlo visok. Vrućine će osobito teške biti tijekom vikenda kada će i minimalna temperatura često ostati iznad 25 stupnjeva, a dnevna uglavnom iznad 33."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo