Na tom otoku oko 60 zatvorenika, osuđenih za teška kaznena djela poput ubojstava, trgovine drogom ili oružane pljačke, upravlja s vinogradom koji se rasprostire na 2,5 rali zemlje. Vještine koje zatvorenici ovdje steknu trebali bi im pomoći u novom životu nakon što budu pušteni na slobodu.
Iako im je prošlost bila gruba, vino koje proizvode na otoku izrazito je profinjeno. Mješavina je to grožđa Vermentino i Ansonica, a boca se prodaje za čak 80 eura. Godišnje proizvedu malo manje od 3000 boca koje se rasprodaju restoranima i vinskim barovima u Italiji i inozemstvu. Prvu su berbu imali 2012. godine.
"Težak je posao, no uživam u njemu", kazao je 54-godišnji Carmelo koji je zbog ubojstva dobio 16 godina zatvora. Carmelo objašnjava kako nije lako doći do otoka, te da postoji puno onih koji bi rado bili na njegovom mjestu.
"Ako se ponašate dobro i poštivate čuvare i druge zatvorenike, možete ostati", kazao je Carmelo, bivši poduzetnik i vlasnik niza barova i restorana u Firenci.
Nisu znali ništa o grožđu
Nijedan od zatvorenika nije znao ništa o grožđu i pravljenju vina pa su tražili pomoć od vinskih stručnjaka. U pomoć je priskočila toskanska aristokratska dinastija Frescobaldi koji se pravljenjem vina bave još od 13. stoljeća. Lamberto Frescobaldi kazao je kako je njegova obitelj željela pomoći kriminalcima.
"Što se dogodi kada se nakon izlaska nađu na ulici bez novca u džepovima? Ponovno rade loše stvari", kazao je Lamberto.
Projekt je proglašen uspješnim jer je stopa ponavljanja djela među zatvorenicima puštenim iz Gorgone samo 20 posto dok je kod ostalih zatvorenika ona 80 posto. Potaknuti tim sjajnim rezultatima, ranije ove godine posađeno je još 2.5 hektara vinove loze. Nadaju se i da će se isti model koristiti na otoku Pianosa, zatvorskoj koloniji koja je zatvorena već nekoliko godina.
Vjerojatnost bijega s Gorgone je jako mala. Najbliže kopno udaljeno je 20 milja, policija kontrolira područje, a za ostala plovila postoji zabranjeni pojas od tri milje. Zatvorenici za svoj rad dobiju 1500 eura mjesečno.
Telegraph/Danas.hr