DVOJICA PAKISTANSKIH POLITIČKIH AKTIVISTA OSUĐENA NA SMRT: / Podmetnuli su požar u tvornici tekstila i ubili više od 280 ljudi

Image
Foto: Profimedia

Tijekom osmogodišnjeg suđenja osmorici optuženih za izbijanje požara u tvornici tekstila u pakistanskoj metropoli Karachiju, u kojem je poginulo više od 280 radnika,

22.9.2020.
14:40
Profimedia
Play logo

Najsmrtonosniji industrijski požar u povijesti Pakistana, u kojemu je u rujnu 2012. poginulo više od 280 radnika tekstilne tvornice, nije bio nesretan slučaj, objavio je u utorak pakistanski sud osudivši dvojicu bivših političkih aktivista na smrt zbog podmetanja požara. Protuteroristički sud utvrdio je da su dva muškarca podmetnula požar jer vlasnici nisu pristali na ucjenu i isplatu reketa ucjenjivačima.

Požar u tekstilnoj tvornici Ali Enterprise, u četverokatnici u Karachiju, izazvao je golemi skandal u pakistanskoj javnosti pošto su se pojavila svjedočenja preživjelih koji su govorili o zaključanim tvorničkim vratima i neodgovarajućim protupožarnim mjerama. Među osmoricom optuženih u slučaju četvorica su proglašena krivima, dok su četvorica oslobođena, među njima i tadašnji regionalni ministar industrije Rauf Saddiqui.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

On je član Muttahida Qaumi Movementa (MQM), stranke koja je godinama bila povezivana s nasilnim političkim rivalstvom u Karachiju, a danas je partner u koalicijskoj vladi premijera Imrana Khana. Dvojica muškaraca odgovorna za podmetanje požara i osuđena na smrt - Rehman Bhola i Zubair Chariya - bili su aktivisti MQM-a.

Tijekom osmogodišnjeg suđenja ispitano je 400 svjedoka i održana je 171 rasprava. MQM se u međuvremenu raspao u nekoliko frakcija, a današnje vodstvo opovrgava bilo kakvu povezanost s požarom iz 2012.

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo