Play ponuda

DRUGI VAL JE STIGAO U EUROPU? / Brojevi su ponovno skočili, najveće europske zemlje ozbiljno razmišljaju o drastičnom potezu

Image
Foto: Profimedia

U Francuskoj, Španjolskoj i Njemačkoj zabrinuti su zbog iznenadnog porasta broja zaraženih i oboljelih, ubrzo nakon što su tamo popustili stroge epidemiološke mjere.

26.7.2020.
16:54
Profimedia
Play ponuda

Mnoge zemlje diljem svijeta razmatraju ponovno 'zatvaranje' (lockdown) suočene s porastom broja zaraženih nakon što su koncem proljeća i početkom ljeta ublažile epidemiološke mjere, piše Forbes. Francuska, Španjolska i Njemačka tako se suočavaju s novom eskalacijom korona-krize, Španjolska strahuje od drugog vala, a Nijemci kažu da je već stigao.

U Francuskoj su, primjerice, zdravstveni dužnosnici u petak izjavili da je nedavni porast broja novih slučajeva zaraze "izbrisao" veći dio postignutih rezultata otkako je ta zemlja izašla iz svoga "lockdowna".

Image
KRENUO JE DRUGI VAL KORONAVIRUSA: /

Sve svjetske regije imaju rekordan broj novozaraženih

Image
KRENUO JE DRUGI VAL KORONAVIRUSA: /

Sve svjetske regije imaju rekordan broj novozaraženih

Francuzi i Španjolci vraćaju neke mjere

U petak je u Francuskoj zabilježeno 1130 novih slučajeva zaraze, što je značajno više u odnosu na samo 81 koliko su u lipnju imali najmanje u jednome danu. Ondje se razmatra odluka da ljudi ponovno rade od kuće kako bi se ublažila sadašnja epidemiološka situacija.

U Španjolskoj, tek mjesec dana nakon ublažavanja strogih mjera, također su zabrinuti zbog mogućeg dolaska drugog vala epidemije. U petak je tamošnje Ministarstvo zdravstva izvijestilo o 900 novih slučajeva u jednome danu. Neki veliki gradovi poput Barcelone ponovno bilježe veliki broj zaraženih pa su u Kataloniji objavili da će na dva tjedna zatvoriti noćne klubove kako bi spriječili daljnje širenje zaraze.

Što se događa u Španjolskoj?

Samo mjesec dana nakon što je Španjolska ukinula izvanredno stanje, u Barceloni, Madridu, Zaragozi i još nekim gradovima zabilježen je nagli porast broja novozaraženih, javlja BBC. Katalonska vlada odlučila je zatvoriti na dva tjedna sve noćne klubove te zabraniti kafićima rad noću, a španjolsko Ministarstvo obrane uvelo je sustav praćenja radi ranog otkrivanja slučajeva zaraze u vojsci. Iz drugoligaškog nogometnog kluba Fuenlabrada potvrdili su da je zaraženo čak 28 igrača i članova stožera tog kluba.

BBC-jev dopisnik iz Madrida javlja da posebno zabrinjava širenje zaraze među mladima, koji se noću u velikom broju okupljaju u gradovima. "Prijenos zaraze ide od mladih na ostale članove kućanstava, među kojima i starijih osoba", upozorio je epidemiolog dr. Daniel Lopez-Acuna.

Preporuke da se ne putuje u Španjolsku

Velika Britanija i Norveška uvele su mjeru obvezne samoizolacije za sve građane koji se vraćaju iz Španjolske te im preporučile da se u tu zemlju putuje samo u krajnjoj nuždi. Francuska je upozorila svoje građane da ne putuju u Kataloniju, dok je Belgija zabranila putovanja u španjolske pokrajine Huescu i Lleidu.

Glasnogovornica španjolskog Ministarstva vanjskih poslova izjavila je da je zemlja sigurna, te da se radi o lokalnim i izoliranim žarištima zaraze koja su stavljena pod kontrolu.

U Njemačkoj 'drugi val već stigao'

U Njemačkoj je premijer tamošnje pokrajine Saske Michael Kretschmer izjavio kako je "drugi val koronavirusa već stigao". Prema medijskim izvješćima, Njemačka već tjedan dana bilježi svakodnevni porast broja novozaraženih, a većina slučajeva zabilježena je u južnim i jugozapadnim dijelovima zemlje.

No, nije tako samo u Europi, piše Forbes. Izrael je u subotu imao 1770 novih slučajeva, što je ukupan broj oboljelih povećalo na 60.496. To je, kažu, žalosni preokret nakon što su u travnju popuštene epidemiološke mjere. Istodobno s rastom broja zaraženih, jučer su tisuće Izraelaca diljem zemlje prosvjedovale protiv premijera Benjamina Netanyahua tražeći da odstupi ne samo zbog korupcijskih afera, nego i zbog loše reakcije njegove administracije na korona-krizu.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Play ponuda
Play ponuda