DRAMA NA BLISKOM ISTOKU: / Napali naftnu tvrtku, cijena crnog zlata je 'eksplodirala', a Trump želi odmazdu. Više ništa neće biti isto...

Napad na naftno polje Abkaik u Saudijskoj Arabiji, najveće takvo na svijetu,

16.9.2019.
13:18
Profimedia, screenshot
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Napad dronovima na najveće naftno polje na svijetu dogodio se u subotu ujutro i tom prilikom tamošnja postrojenja za proizvodnju nafte pretrpjela su velika oštećenja. To je smjesta izazvalo dramatični rast cijena nafte na svjetskim tržištima. CNN piše da će taj incident biti prijelomna točka odnosa na Blsikom istoku i vjerojatno izazvati eskalaciju napetosti između Saudijske Arabije i Irana, čak i ako Iran nije izveo napad.

Nakon raketiranja postrojenja u Abkaiku, gdje se ostvaruje gotovo polovina saudijske i čak pet posto dnevne svjetske proizvodnje nafte, narastao je strah za sigurnost svjetskih zaliha crnoga zlata. Još se ne zna kada će postrojenje kojim upravlja saudijski naftni div Aramco ponovno biti u funkciji.

Malotko vjeruje da su napad doista izveli Huti

Odgovornost za napad preuzeli su Huti, pobunjenici u Jemenu, koje vojno potpomaže Iran, tvrdeći da je deset njihovih bespilotnih letjelica gađalo Abkaik, ali i naftno polje Kurais. Međutim, napadi tih razmjera značili bi nagli i nevjerojatan porast vojne sposobnosti Hutija u što ne vjeruju ni Saudijska Arabija, a ni Sjedinjene Države koje su ubrzo priopćile da ne vjeruju njihovim tvrdnjama. Štoviše, američki državni tajnik Mike Pompeo još je u subotu, ubrzo nakon napada, napisao na Twitteru da je "Iran izveo napad bez presedana" te da "nema dokaza da su napadi došli iz Jemena".

Ubrzo je Pompeu odgovorio iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif optuživši ga za obmanu. "SAD-a i njegovi saveznici zaglavili su u Jemenu zbog iluzije da će ih nadmoć u naoružanju ondje dovesti do vojne pobjede. Prebacivanje krivnje na Iran neće okončati njihovu katastrofu", napisao je na Twitteru šef iranske diplomacije.

CNN podsjeća da su Huti u protekle dvije godine poslali desetine bespilotnih letjelica i ispalili desetine raketa kratkog dometa na Saudijsku Arabiju. Mnoge od njih presrele su rakete saudijske protuzračne obrane, dok su preostale uglavnom promašile mete. Vrlo malo raketa i dronova iz Jemena prouzročilo je ograničenu štetu u Saudijskoj Arabiji.

'Napadi nisu došli iz Jemena nego iz Iraka'

Dronovi kojima se koriste Huti temelje se na iranskoj i sjevernokorejskoj tehnologiji, a uglavnom su kratkog dometa. No, u siječnju je skupina UN-ovih stručnjaka izvijestila o tome da su Huti razmjestili bespilotne letjelice na područja s kojih bi "mogli gađati ciljeve duboko u teritoriji Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata". Maksimalni je domet sustava UAV-X, kojim navodno Huti raspolažu, između 1200 i 1500 kilometara, ovisno o jačini i smjeru vjetra, dok je udaljenost od dijelova Jemena od kontrolom Hutija do postrojenja Abkaik oko 1300 kilometara.

Jedan dobro upućeni izvor nakon subotnjeg je napada CNN-ovom analitičaru Peteru Bergenu kazao kako preliminarna izvješća govore da dronovi ili rakete "nisu došli iz Jemena već vjerojatno iz Iraka". Drugi izvor s Bliskog istoka također je kazao za CNN kako postoje indicije da su napadi došli iz južnog Iraka gdje je smještena proiranska milicija. Iračka vlada u nedjelju je odbacila tvrdnje da se njihov teritorij koristi za napade na saudijska naftna postrojenja.

Glasnogovornik Hutija u Jemenu, Yahya Saree, kazao je, pak, da je operaciju pratila "precizna obavještajna operacija i suradnja časnih ljudi u Saudijskoj Arabiji". Analitičari smatraju da se to odnosi na dijelove šiitskog stanovništva na istoku Saudijske Arabije. Abkaik se, naime, nalazi na području provincija Qatifa i Ahsa gdje živi znatan dio pripadnika šiitske manjine. Isti analitičari smatraju kako je Hutijima cilj izazvati unutarnje napetosti između šiitske manjine i sunitske većine u Saudijskoj Arabiji.

Trump: Sumnjamo na krivca, spremni smo reagirati

Reagirajući na napade na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je napisao da su Sjedinjene Države "napunjene i repetirane" odnosno spremne odlučno reagirati.

"Imamo razloga vjerovati da znamo tko stoji iza napada", napisao je Trump. Iako nije izrijekom spomenuo Iran, jasno je da tu zemlju smatra odgovornom za napad na postrojenje Abakik koji je poremetio ne samo saudisjku nego i svjetsku proizvodnju, a time i cijenu nafte.

"Spremni smo reagirati, ali čekamo da od Kraljevstva (Saudijske Arabije) čujemo za koga oni vjeruju da je izazvao ovaj napad pa ćemo po tome postupiti", tvitnuo je Trump.

Pokazala se ranjivost saudijske naftne industrije

Tko god stajao iza napada, piše CNN, to je daljni korak u jačanju napetosti odnosa u Zaljevu već zaoštrenih ljetošnjim sabotažama na trgovačkim brodovima, pogoršanjem situacije u Jemenu te nedavnim zračnim napadima na šiitske milicije u Iraku. Otkako je prije četiri godine izbio sukob u Jemenu, ovo je bio prvi napad zbog kojeg je prekinuta proizvodnja i isporuka nafte. Njime je svjetsko tržište ostalo uskraćeno za 5,7 milijuna barela nafte dnevno, a pokazala se i ranjivost saudijske naftne industrije.

Saudijska Arabija mnogo je uložila u napredne sustave protuzračne obrane. Ajham Kamal iz grupe Eurasia kaže da je kritični problem Saudijske Arabije u tome što je "većina saudijskih sustava protuzračne obrane dizajnirana za obranu od tradicionalnih prijetnji i slabo opremljena za odgovor na asimetrične zračne prijetnje poput napada dronovima". Ta ranjivost još je veća jer se bitni dijelovi saudijske infrastrukture nalaze na vrlo malom području.

Zbog napada na najveće naftno postrojenje na svijetu SAD je priopćio kako je spreman aktivirati svoje strateške rezerve nafte. Na tržištu je već nafta ionako skupa jer su članice OPEC-a i Rusija ove godine već smanjile proizvodnju, a upravo je Saudijska Arabija bila jezičac na vagi kao proizvođač koji ima sposobnost smanjiti ili povećati količinu nafte na svjetskom tržištu. Sada treba pričekati izvješća o nastalim štetama na postrojenjima i procjene kada bi se mogla obnoviti proizvodnja u njima. A kako će Saudijska Arabija reagirati u vojnom smislu i hoće li pojačati vojnu kampanju protiv Hutija u Jemenu - tek treba vidjeti, piše CNN.

Najveći skok cijene nafte još od 1988. godine

Nakon napada bespilotnim letjelicama na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su više od 10 posto, na najvišu razinu u šest mjeseci. Prema Bloombergu, riječ je o najvećem skoku cijene nafte u jednom danu još od 1988. godine, piše HRT.

Neovisni izvori tvrde da je dnevna proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji sa 10 milijuna barela dnevno danas pala na samo pet milijuna barela. Potvrdilo je to i današnje otvaranje svjetskih naftnih burzi na kojima je cijena nafte odmah porasla te izazvala lančanu reakciju.

"Uz očekivano povećanje cijene nafte, porast će i cijena zlata. No najviše će, zbog svega, biti pogođene tvrtke koje se bave prijevozom. Pogotovo zrakoplovne i pomorske kompanije", kazao je Francis Lun, ravnatelj Burze Hong Konga.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali