DODIK GLATKO IGNORIRAO POZIV IZ SARAJEVA: / 'Neće se ni ubuduće odazvati!'

Image
Foto: AFP, ELVIS BARUKCIC
3.10.2016.
13:33
AFP, ELVIS BARUKCIC
Play logo

Dodik je prošlog tjedna dobio poziv da se javi u Tužiteljstvo BiH u ponedjeljak u 11 sati. On ima status osumnjičenika u istrazi koja je pokrenuta zbog toga što su vlasti RS organizirale referendum kojim su dovele u pitanje provedbu obvezujućih odluka Ustavnog suda BiH, za što je propisana kazna zatvora u rasponu od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Dodikov odvjetnik Goran Bubić kazao je tijekom dana medijima u RS kako je nakon toga državnom tužiteljstvu upućen zahtjev da se saslušanje aktualnog predsjednika RS obavi negdje na teritoriju tog entiteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

IZETBEGOVIĆ PRIZNAO DA JE PRETJERAO: ‘Usporedba Dodika s Gadafijem nije bila primjerena’

Iako na to nisu dobili nikakav odgovor Dodik je odlučio ne odgovoriti na obvezujući tužiteljski poziv.

"Mi se danas nećemo pojaviti u Tužiteljstvu BiH. Nismo dobili nikakav odgovor", kazao je Bubić banjolučkim medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako ne zna što o svemu misle u Tužiteljstvu BiH, a iz te su institucije izostale reakcije na Dodikovo odbijanje da se povinuje zakonskoj obvezi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DODIK STAO PRED NOVINARE: ‘Odazvat ću se pozivu za saslušanje, ali uz jedan uvjet’

Pravna bitka nakon referenduma

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ranije je izjavio kako nitko nema pravo ne povinovati se nalozima državnog pravosuđa. Kazao je kako su u takvim slučajevima jasni sljedeći koraci odnosno kako se može pribjeći prisilnom privođenju osumnjičenika. U slučaju kada je riječ o nalozima Tužiteljstva i Suda BiH ovlasti za privođenje obično ima Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud BiH potkraj prošlog tjedna konstatirao je kako vlasti RS nisu provele sudsku odluku iz studenog 2015., kojom im je naloženo da entitetski zakon o praznicima usuglase s državnim ustavom i kao dan entiteta odrede datum koji neće vrijeđati osjećaje Hrvata i Bošnjaka koji tamo žive.

PODRŽALI DODIKOV REFERENDUM: ‘Moskva pokušava uvući i BiH u svoj sukob s Europom’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temeljem zakonskih ovlasti Ustavni je sud istodobno utvrdio kako 9. siječnja prestaje vrijediti kao dan RS, a o neprovođenju svojih odluka poslao je pismeno izvješće Tužiteljstvu BiH kako bi ono poduzelo mjere sukladno svojim ovlastima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nakon toga Dodik je izjavio kako će se 9. siječnja nastaviti obilježavati, jer je to volja naroda iskazana na referendumu.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo