Play ponuda

DIREKTOR UGLEDNOG CENTRA OPTUŽUJE SNS: / 'To je sve dio smišljenog plana da se Vojvodina što više posrbi'

Image
31.5.2017.
11:52
Play ponuda

"Znamo da je sadašnji predsjednik vojvođanske vlade (Igor Mirović), dok je bio radikal devedesetih godina, nudio manjinama sendvič i autobus, jedan onima koji kraće putuju, a dva sendviča onima koji dulje putuju. To je ta ideja i mislim da je ona započeta devedesetih godina kada je i proveden dio etničkog čišćenja Hrvata u Srijemu. Dakle, to je sve dio smišljenog plana da se Vojvodina što više posrbi, da se izgubi njeno multietničko i interetničko biće", rekao je Popov.

'Srbijanska politika ne može shvatiti Vojvodinu'

Politolog Duško Radosavljević za VOICE je ocijenio da se "ovdje od prodaje nacije jako dobro živi desetljećima" i dodao da Srbi čine oko 70 posto građana Vojvodine, te da nema govora o njihovoj ugroženosti.

"Ali, uvijek će se pojaviti netko tko će objasniti da je ugrožena ćirilica, da smo ugroženi zato što manjine imaju pravo na obrazovanje na svom jeziku, svoje novine i kazališta", rekao je Radosavljević i ocijenio da gradske vlasti u Novom Sadu ne žele da taj grad bude Europska prijestolnica kulture već europska prijestolnica srpske kulture.

Prema njegovim riječima, političarima u Srbiji smeta i tolerancija u Vojvodini zato što službeni obrazac srbijanske politike ne može shvatiti Vojvodinu, jer živi u svojim mitovima, prenosi Beta.

"Srbijanski nacionalisti lakše bi preboljeli da su izgubili Vojvodinu nego Kosovo, jer se mitom o Kosovu hrane, a ovo ih nervira", kazao je Radosavljević i istaknuo da se iza svega krije pokušaj svođenja Vojvodine na srpski politički entitet.

Povjesničar Milivoj Bešlin u ovome kontekstu navodi da je priča o ugroženosti Srba u Vojvodini "besmislena i glupa" i kritizirao je uporabu termina "sjeverna srpska pokrajina" za Vojvodinu.

'Iracionalna ideologija zla i mržnje'

"Kada su Kosovo počeli zvati južnom srpskom pokrajinom, ubrzo je prestalo to biti. Ništa nacionalisti nikad ne nauče iz povijesti. Njih ta iracionalna ideologija zla i mržnje sprječava da racionalno misle i o prošlosti i o sadašnjosti", zaključio je Bešlin.

Vojvođanski istraživačko-analitički centar – VOICE je istraživački centar Neovisnog društva novinara Vojvodine, i pokrenut je uz potporu američke fondacije „The Rockefeller Brothers Fund“.

Play ponuda
Play ponuda