'Danas konobar, za pet godina šef... Uspjeh zagarantiran!'

U rane jutarnje sate, dok se sunce još uvijek valja negdje na istoku i baca prve zrake svjetla, negdje na rubu velikog plavetnila naslućuje se grad.

13.7.2013.
9:53
VOYO logo

Kako se približavamo gradu, lako je nazrijeti moćne zidine, migoljenje ljudi i živost koja se odigrava na obali.

Prilazimo Dubrovniku i to na kruzeru MSC Armonia. Plovilo je možda drugačije nego u ona davna, romantična vremena, dok su morima vladali kapetani bez jednog oka i prekaljeni morski vuci, no pogled i doživljaj, ako Dubrovnik prvi put vidite iz te perspektive, zasigurno su isti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na plutajućem hotelu ploviti Jadranom, pritom uživati u svim blagodatima gastronomije i enologije, njegujući nepce na svakom koraku dok se za tebe brine ljubazno osoblje, najvjerojatnije je san mnogih. Ali pritom vidjeti i sve jadranske bisere, na putu kojim su plovili stari Mlečani, još je samo jedan ogroman plus u tom jednotjednom krstarenju koje započinje upravo u mletačkoj prijestolnici, u slavnoj Veneciji.

Prilazeći gradu kanala, svjetske baštine i vrhunske arhitekture, između čijih zgrada plove gondole, približavate se mjestu na kojemu vas čeka vaš "ploveći hotel". Pošto ne znate kako izgleda, pitat ćete se gdje se ukrcati i hoćete li ga uočiti u cijeloj toj zbrci raznoraznih plovila, vozila i na tisuće turista koji dolaze sa svih strana svijeta?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krstarenje Jadranom svakako uključuje i njegove najbolje destinacije

Tad uočavate da je MSC Armonia velika kao pola Venecije i shvaćate da je to vaš brod.

Profesionalni odnos posade i vrhunska organiziranost omogućavaju da se oko 2.000 putnika ukrca u samo nekoliko sati. U tom plutajućem hotelu 252 metara dužine nalaze se 783 kabine, nekoliko restorana, cafe barovi, kasino, kazalište, dućani, bazeni na otvorenom, diskoteka... Pravi mali grad, rekli bismo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krstarenje Jadranom svakako uključuje i njegove najbolje destinacije. Uz Veneciju i Anconu u Italiji, tu su Dubrovnik u Hrvatskoj, Kotor u Crnoj Gori te otoci Krf, Peloponez i Kefalonija u Grčkoj.

S velike, bijele palube uistinu se može osjetiti duh prošlosti i lutajuće legende grčkih junaka, ali i dubrovačkih i venecijanskih trgovaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''MSC Armonia ne plovi istom rutom cijelo vrijeme. Krstarica se u zimskim mjesecima nalazi u Crvenom moru, ali u ljetnim mjesecima plovimo do Jadrana. Posada se pritom ne mijenja, tj. mijenja se svakih šest mjeseci, ali to ne ovisi o ruti'', kaže kapetan Raffael Iaccarino.

Danas konobar, za pet godina šef!

O putnicima se na brodu brine posada od čak 700 ljudi koji su organizirani potpuno hijerarhijski. U skladu s tim ništa nije prepušteno slučaju i putnik dobiva dojam kao da ga osoblje poznaje već duže vrijeme jer zadovoljene su potrebe svakog putnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da rad na kruzerima pruža dobru zaradu, tu se nalazi mnoštvo mladih iz jugoistočne Azije ili istočne Europe, koji uglavnom rade kao konobari, barmeni ili čistači. No, ono bitno je da ako se u radu na brodu ustraje, napredovanje je zagarantirano! Danas konobar, za pet godina šef sale!

Šef za hranu i piće Aleksij kaže da je i on prije 10 godina započeo kao običan radnik u skladištu hrane, a sad je šef cijelog odjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imamo poseban odjel koji se brine o kvaliteti hrane, ništa ne prepuštamo slučaju. Sve namirnice su provjerene i prošle su poseban test koji je kompanija odredila na samom početku poslovanja'', rekao je Aleksij iz Ukrajine.

Poznato je da se na brodovima nalaze najbolji kuhari, u što se možete uvjeriti i samo jednim odlaskom u restoran. Hrana je pripremljena pažljivo i kreativno, s naglaskom na mediteransku kuhinju, kao što je i sama kompanija, s iskustvom plovidbe dužim od 300 godina, vođena istinskim mediteranskim duhom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da 2.000 gostiju treba nahraniti, na brod se ukrca uistinu gomila namirnica, a u tih sedam dana pojede se oko 10.000 komada svježeg voća, 12.000 komada jaja, tona riže, 3.000 kila mesa i popije se, između ostalog, 1.500 litara svježeg soka. Hranu priprema 83 kuhara!

Od svih mjesta najduže se zadržava, a gdje drugdje nego u Dubrovniku!

Brod u luci pristaje svakog jutra, te putnici imaju priliku uživati u novoj destinaciji iz dana u dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od svih mjesta s navedene rute najduže se zadržava, a gdje drugdje nego u Dubrovniku! Prilika da vide tu prijestolnicu slobode i njezine zidine mnogima se ne pruža često, pa je svakako treba iskoristiti.

Mjesto gdje su cigarete upola jeftinije, a kava je gusta i crna

Nešto južnije nalazi se Kotor, grad u Crnoj Gori, u zemlji koja uz Kosovo jedina ima euro kao valutu, a da nije u EU. Mjesto gdje su cigarete upola jeftinije, a kava je gusta i crna, dok spori zvuk zaglavljenog vremena prekida jedino kliktanje galeba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što ste uplovili u dvije top-destinacije Jadranskog mora, krećete još južnije i ulazite u Jonsko more. Dok plovite uživate u pogledu na veliko plavetnilo i guštate uz bazene s morskom vodom na posljednjoj od 12 paluba kruzera MSC Armonia!

Prvo mjesto na vašem jonskom putu otok je Krf, najsjeverniji grčki otok, koji je odvojen od obale Albanije tjesnacem širokim tri kilometra. Pitoreskni grad, uskih kamenitih ulica i šarenih mirisnih trgova svakako će ostaviti dojam na svakog putnika. Neće vas zaobići ni njegova bogata povijest, koja je dokumentirana od antike pa sve do modernog doba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ništa manje maštu ne golica Gythion, nekadašnja luka moćne Sparte na otoku Peloponezu, ali i otok Kefalonija.

Na kraju krstarenja shvatit ćete da je vrijeme uistinu proletjelo, a zbog tetošenja koje ste osjetili na brodu uhvatit će vas i mala depresija jer povratak u stvarnost ponekad uistinu boli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priče s terena pratite na Facebookovoj stranici Hrvoja Ivančića.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo