CIJENA PALADIJA U SVIJETU JE PREMAŠILA CIJENU ZLATA: / To bi moglo izazvati najviše problema u automobilskoj industriji, a evo i zašto

Paladij je ključi dio katalitičkih pretvarača, koji su dio ispušnog sustava automobila

23.1.2020.
8:55
ilustracija
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Cijena plemenitog metala paladija porasla je u protekla dva tjedna 25 posto na svjetskim tržištima, dosegnuvši 2.500 dolara za uncu. To je i dvostruko više nego prošle godine. Unca paladija sada košta više i od zlata, a pritisci koji utječu na rast njezine cijene vjerojatno neće tako uskoro popustiti, piše BBC.

A što je ustvari paladijum, za što se koristi i zašto mu raste cijena?

Taj sjajni, bijeli metal pripada istoj skupini kao i platina, rutenij, rodij, osmij i iridij. Većina svjetskog paladija dolazi iz Rusije i Južnoafričke Republike, a izdvaja se kao nusproizvod prilikom vađenja drugih metala, obično platine i nikla.

Paladij je ključi dio katalitičkih pretvarača, koji su dio ispušnog sustava automobila. On pak kontrolira emisije plinova, a nalazi se uglavnom u benzinskim i hibridnim vozilima.

Povećan broj krađa katalizatora

Većina paladija na svijetu koristi se upravo za te uređaje koji toksične plinove poput ugljičnog monoksida i dušikovog dioksida pretvara u manje štetne dušike, ugljične diokside i vodenu paru.

U manjoj mjeri paladij se koristi u elektronici, stomatologiji i nakitu.

Zbog sve veće tog metala posljednjih nekoliko godina zabilježen je i skok krađa katalitičkih pretvarača u cijelom svijetu. Londonska policija priopćila je kako je broj krađa u prvih šest mjeseci 2019. godine porastao za više od 80 posto u usporedbi s godinom ranije.

Južnoafrička Republika, koja proizvodi blizu 40 posto svjetskih potreba, priopćila je nedavno kako se proizvodnja metala te skupine, gdje spada i paladij, u studenom smanjila za 13,5 posto u odnosu na godinu ranije.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali